Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2013,
14.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 29. 11. 2013, 14.23

8 let

Čaji, ki blažijo depresijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kratki dnevi, ki jih že zgodaj popoldne prekine tema, pri številnih ljudeh povzročijo poslabšanje razpoloženja, otožnost, celo depresijo. Z nekaterimi čaji si lahko pri tem vsaj malo pomagate sami.

Čaj iz šentjanževke Šentjanževka je močan naravni antidepresiv, saj dviguje raven serotonina v možganih in tako omili potrtost in tesnobo, zraven pa deluje še pomirjevalno. V Nemčiji se zdravila, ki vsebujejo šentjanževko, dobijo že na recept, lahko pa si pomagate tudi s čajem iz šentjanževke: dve žlički posušene šentjanževke prelijete s kropom, počakate deset minut, precedite in po želji osladite z medom, saj je čaj zelo grenak. Če so vaše težave s potrtostjo trdovratnejše, pijte čaj iz šentjanževke vsak dan, vendar največ šest tednov skupaj, nato pa obiščite zdravnika, če se stanje ne popravi.

Čaj iz ginka Pripravki iz ginka so najbolj znani po tem, da izboljšujejo sposobnost pomnenja in koncentracije, zato so odlična spodbuda pri Alzheimerjevi bolezni, manj znano pa je, da lahko čaj iz ginka pijete tudi, ko vas zagrabi potrto razpoloženje, ker izboljšuje splošno počutje, hkrati pa pospeši krvni obtok. Popijete lahko do pet skodelic na dan, če pa že uživate zdravila proti depresiji, se o uporabi ginka najprej posvetujte z zdravnikom.

Kamilični čaj Ta blagodejni čaj ne pomirja le razdraženih trebuščkov dojenčka, ampak blaži tesnobo, sprošča napetost, blaži potrtost in pomaga pri težavah z nespečnostjo, zato ga lahko pijete tudi pred spanjem, vendar z njim ne gre pretiravati. Bolj učinkovit kot kamilični čaj iz vrečke je čaj iz posušenih cvetov kamilice, ki ga pripravite tako, da dve žlički cvetov prelijete z vrelo vodo in počakate deset minut, preden ga odcedite, lahko ga sladite z medom. Če že jemljete zdravila proti depresiji, se o uporabi kamilice posvetujte s svojim zdravnikom.

Zeleni čaj Najnovejše raziskave potrjujejo, da so v zelenem čaju sestavine, ki blažijo depresijo. Glavna izmed njih naj bi bila aminokislina L- teanin, ki spodbuja možgane, da proizvedejo več serotnina, poleg tega pa ima pomirjujoč učinek. Priporočljiva količina je tri do štiri skodelice zelenega čaja na dan.

Ne spreglejte