SiolNET. Trendi TV Telekoma Slovenije
Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
  • Messenger
  • Messenger
V videoteki DKino!

Knjigarna (The Bookshop)

Knjigarna
Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Čudovita zgodba o svobodomiselni in pogumni vdovi (Emily Mortimer), ki v konservativnem ter zaspanem angleškem mestecu odpre prvo prodajalno knjig in z njo razdeli tamkajšnje prebivalce. Film temelji na istoimenskem romanu avtorice Penelope Fitzgerald.

Velika Britanija, Nemčija, Španija │ 2017 │ 108 min. │ Drama

R: Isabel Coixet I: Emily Mortimer, Bill Nighy, Patricia Clarkson, Hunter Tremayne

IMDb: 6,5/10 │ Rotten Tomatoes: 56 % │ Uporabniki Googla: 82 %

Piše se leto 1959. Vdova Florence Green tvega vse, da bi odprla knjigarno v konservativnem in zaspanem angleškem obmorskem mestecu.

Medtem ko s knjigami Raya Bradburyja in Vladimirja Nabokova doseže kulturno prebujenje, si prisluži vljudno, a neusmiljeno nasprotovanje krajevne dame ter podporo samotne vdove, ki ljubi knjige.

Ker se težave Florence Green kopičijo, je prisiljena razmisliti o tem, ali je v mestu sploh še prostor za knjigarno.

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

"Vedno zmagovita Emily Mortimer sije kot bojevita vdova, ki odpre knjigarno v svojem provincialnem obalnem mestu." Andrea Gronvall, Chicago Reader


"To je nenavaden film – majhen, otožen (ne da bi bil tragičen) in vendarle prisrčen, ne da bi bil sladkoben." Michael O'Sullivan, Washington Post


"Njegov subverzivni podton, utelešen v izvrstnih nastopih Emily Mortimer in Billa Nighyja, je tisto, zaradi česar je film res zanimiv." Jonathan Holland, Hollywood Reporter


Napovednik filma Knjigarna:

Zanimivosti:

  • Film, ki ga je španska režiserka in scenaristka Isabel Coixet posnela po istoimenskem romanu Penelope Fitzgerald iz leta 1978, je prejel tri nagrade goya (španske različice oskarjev) – za najboljši film leta, najboljšo režijo in najboljši prirejen scenarij.
  • Knjigarna Scenarij Isabel Coixet je na frankfurtskem knjižnem sejmu, največjem tovrstnem sejmu na svetu, prejel nagrado za najboljšo mednarodno književno priredbo leta 2017.
  • Emily Mortimer (Florence Green) in Patricia Clarkson (Violet Gamart) sta bili soigralki tudi v filmih Zlovešči otok (2010), Lars ima punco (2007) in Zabava (2017).
  • Knjigarna To je tretje sodelovanje med igralko Patricio Clarkson in režiserko Isabel Coixet po romantični drami Obsedenost (2008) in komični drami Learning to Drive (2014).
  • Glas pripovedovalke v filmu pripada legendarni britanski igralki Julie Christie.
    Pol stoletja pred tem je omenjena oskarjevka igrala v filmu Fahrenheit 451 (1966), tega pa so priredili po istoimenskem romanu Raya Bradburyja, ki ima pomembno vlogo tudi v tem filmu.
  • Večino filma so posneli v mestu Portaferry na Severnem Irskem, snemali pa so ga tudi v Barceloni.
TV-priporočila: filmi Harrisona Forda in Patricka Stewarta Trendi Indiana Jones in Profesor X skupaj štejeta že 160 let

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


 V videoteki DKino si oglejte tudi:

Ribičevi prijatelji Trendi Ribičevi prijatelji (Fisherman's Friends) Ribica Trendi Ribica (Little Fish) Skupaj skupaj Trendi Skupaj skupaj (Together Together)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin