Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 8. 2011,
14.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 12. 8. 2011, 14.50

8 let

Top 10 muzikalov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tako London kot New York sta meki za ljubitelje plesno-glasbenih predstav, bolj znanih pod imenom muzikali. Katerih deset si lahko trenutno ogledate na londonskih odrskih deskah?

1. Billy Elliot Najprej je bil izjemno uspešen film, sedaj izjemno uspešna predstava. Gre za zgodbo o dečku brez matere. Oče si želi, da bi sin postal boksarska zvezda, a njega bolj kot udarjanje z levico in desnico zanimajo plesni koraki. S pomočjo učiteljice, nekoč uspešne plesalke, razvije ljubezen do baleta, ki ga prek mnogih preprek popelje na avdicijo in ne nazadnje ga sprejmejo v priznano kraljevo baletno šolo v Londonu. Ogleda predstave zaradi nekoliko eksplicitne narave jezika ne priporočajo mlajšim od sedem let.

2. Chicago Zgodba, postavljena v čas prohibicije v Chicago, raziskuje slavo, škandale in korupcijo. Gre za to, kako lahko zločin postane opevan, zločinec postane zvezda in kako lahko podkupljivost izvršnih oblasti v državi oziroma mestu spremeni življenja protagonistov. Leta 2002 je ameriški režiser in koreograf Rob Marshall posnel med kritiki in gledalci izjemno dobro sprejeto filmsko različico z Renee Zellweger (v vlogi Roxi), Catherine Zeta-Jones (za vlogo Velme je prejela oskarja), Richardom Gerom in Queen Latifah v glavnih vlogah.

3. Blondinka s Harvarda (Legally Blonde) Kdo ne pozna prikupne Reese Witherspoon v vlogi navidezno butaste bogatašinje Elle Woods, ki s svojim pronicljivim razumom in talentom osvoji univerzo Harvard in postane ena najbolj iskanih odvetnic v državi? Film iz leta 2001 je leta 2007 postal broadwayska uspešnica, od lanskega januarja pa je na ogled tudi v londonskem gledališču Savoy.

4. Nesrečniki (les Miserables) Gre za najdlje uprizorjen muzikal na svetu, saj diha in živi že več kot 25 let. Januarja lani je na londonskem West Endu doživel že desettisočo uprizoritev. Zgodbo o očiščenju in revoluciji francoskega proletariata, prostitutk, študentov in tovarniških delavcev je leta 1862 spisal Victor Hugo. Svetovna premiera muzikala je bila leta 1980 v Franciji, 1985 pa je v londonskem Barbican Centru luč sveta ugledala angleška različica besedila in libreta.

5. Fantom iz opere (Phantom of the Opera) Še eden izmed "old timerjev". Leto mlajši od Nesrečnikov, a zato toliko bolj opevan. Glasbo za ta izjemno uspešen muzikal je spesnil angleški glasbeni "wunderkind" Andrew Lloyd Webber. Zgodbo o nesrečni ljubezni iznakaženega glasbenega genija do veliko mlajše operne pevke Christine Daae znotraj zidov (in kleti) pariške operne hiše si je ogledalo že več kot sto milijonov ljudi v 149 mestih v 25 državah. Z zaslužkom več kot pet milijard ameriških dolarjev je to finančno (in umetniško) najbolj uspešen muzikal vseh časov.

6. Levji kralj (Lion King) Zagotovo eden najbolj priljubljenih Disneyjevih animiranih celovečercev iz leta 1994 je leta 1997 doživel broadwayski krst v New Yorku, dve leti pozneje pa še londonsko premiero. Režiserki Julie Taymor je uspelo nepredstavljivo. Risane junake in kompleksno zgodbo iz širnih afriških savan je na inovativen način, ki prepleta igralce in ogromne votle lutke, magično prenesla na odrske deske. K uspehu so pripomogle tudi izjemne pesmi legendarnega britanskega pop pevca Eltona Johna in pisca besedil Tima Ricea.

7. Mamma Mia Vsi jih poznamo, Abbine zimzelenčke: One of Us, Super Trouper, Mamma Mia, Money Money Money, The Winer Takes it All … A le kot posamezne pesmi. To, da se jih da izvrstno vplesti v zgodbo, ki se odvija na malem grškem otoku, pa so dokazali prav na britanskih tleh, ko je leta 1999 premiero v gledališču Prince Edward doživel muzikal, temelječ na Abbinih komadih. Preprosta zgodba o mladi ženski, ki želi na poroko povabiti svojega očeta, ki ga sicer ni nikoli spoznala, in na koncu pristane s kar tremi možnimi kandidati, je pritegnila že več kot 42-milijonsko občinstvo in zaslužila več kot dve milijardi dolarjev. Leta 2008 so posneli tudi filmsko različico z izvrstno Maryl Streep v nosilni vlogi.

8. Priscilla, kraljica puščave (Priscilla - Queen of the Desert)

Paleta raznovrstnih barv, perje, "out-of-this-world" kostumi, veliko dretja za prazen nič, veliko smeha in mešanica izvrstnih "mavrično"obarvanih popevk. Tako bi lahko na kratko opisal ta muzikal, ki je prava paša za oči in balzam za vaša ušesa. En velik avtobus, ki ga Mitzi Mitosis, Felicia Jollygoodfellow in Bernardette Bassenger, dva istospolna umetnika in transseksualka, ljubkovalno poimenujejo Priscilla, ter njihovo popotovanje po avstralski divjini do mesteca Alice Springs – zgodba temelji na scenariju istoimenskega filma iz leta 1994.

Svetovna premiera muzikala je bila leta 2006 v Avstraliji, uprizorjen pa je bil še na Novi Zelandiji, v Torontu, londonskem West Endu, od letošnjega leta pa lahko v njegovem kalejdoskopu plesa, petja, smeha in solza uživa tudi broadwaysko občinstvo.

9. Zlobna (Wicked) Čarovnik iz Oza nekoliko drugače. Tudi tu je dogajanje postavljeno v pravljično deželo Oz, le da vsem znano zgodbo spremljamo skozi oči dveh čarovnic, nerazumljene zelenokožne Elphabe in privlačne blondinke Glinde. Splet bizarnih okoliščin sprva dobri prijateljici pripelje do usodnega preobrata, ko Elphaba postane hudobna čarovnica z zahoda, ki pozneje ustrahuje Dorothy iz Kanzasa, Glinda pa postane dobra čarovnica s severa.

Res unikatna zgodba je samo še podkrepljena z neverjetnimi vizualnimi učinki na odru in brezkompromisno energijo pesmi Stephena Schwartza. Premiera je bila oktobra 2003 na Broadwayu in kljub prvotno mešanim kritikam je predstava postala ljubljenec občinstva.

10. Čarovnik iz Oza (Wizard of Oz) Vsi poznamo zgodbo o Dorothy in njenih rdečih čeveljcih, hudobni čarovnici z zahoda, levu, strašilu in pločevinku. Tokrat je klasično zgodbo L. Franka Bauma iz leta 1900 in posledično legendarno filmsko različico iz leta 1939 z Judy Garland v naslovni vlogi Dorothy na odrske deske londonskega gledališča Palladium prenesel Andrew Lloyd Webber.

Premiera je bila letos marca in predstava je požela izvrstne kritike. Gotovo najbolj zanimiv vidik te predstave je bil izbor mlade dame, ki naj bi upodobila dekletce z ameriškega podeželja, ki ga tornado odnese nekam za mavrico, v deželo Oz. Britanska TV-hiša BBC je namreč lani organizirala poseben šov, ki ga je poimenovala Over the Rainbow, v okviru katerega je televizijsko občinstvo izbiralo svojo Dorothy. Zmaga je na koncu pripadla 18-letni Danielle Hope. Na odru ji kot čarovnik dela družbo prekaljeni igralski maček Michael Crawford, ki je pred 25. leti kot fantom zaigral v izvirni postavitvi Fantoma iz opere.

Ne spreglejte