Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 3. 2010,
8.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 4. 3. 2010, 8.38

8 let

Na Metelkovi začetek feminističnega festivala Rdeče zore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Metelkova mesto bo do 8. marca gostilo 11. feministični in queer festival Rdeče zore.

Festival bo drevi ob 20. uri v Menzi pri koritu odprl koncert dekliške tolkalne skupine ŠUS iz Savinjske doline pod vodstvom mentorja Dejana Tamšeta. Od danes naprej bo v projektni sobi SCCA na ogled razstava s feministično tematiko, so sporočili organizatorji.

Festival bo večinoma potekal v Menzi pri koritu Festival poteka v organizaciji KUD Mreže, v petih dneh bo ponudil razstave, predstave, filmske projekcije, predavanja in koncerte. Potekal bo znotraj Metelkovega mesta, večinoma v Menzi pri koritu.

Hvala: Festival ponuja heterogen izbor izraznih oblik Kot je povedala soorganizatorka festivala Tea Hvala, vsebinske rdeče niti festivala ni, saj festival ponuja zelo heterogen izbor različnih izraznih oblik, kar je tudi sicer po besedah Tee Hvala značilnost današnjega feminizma.

Med prireditvami je izpostavila okroglo mizo Identitetne politike in mehanizmi izključevanja, ki bo v nedeljo, 7. marca, ob 17. uri v Socialnem centru Rog. Na njej bo govora o oblikah diskriminacije in njenemu vplivu na življenja posameznikov.

O položaju žensk v različnih življenjskih sferah Namen festivala je med drugim "vzpostaviti trajne naveze z različnimi umetniškimi skupinami, s katerimi imamo stične točke ter skleniti zavezništva v sferi 'kontrajavnosti'", je povedala soorganizatorka. Pobudnice festivala žensk Rdeče zore so leta 2000 na Metelkovi delovale v okviru društev KUD Mreža, ŠKUC-LL, Monokel in v nekdanjem Ženskem centru in Kasandri. Preučevale so položaj žensk v spletu umetnosti, kulture, politike, aktivizma in vsakdanjega življenja.

Odločile so se, da na mednarodni dan žena, 8. marec, organizirajo festival, ki bo javni prostor razprl za druženje in izražanje žensk na nehierarhičnem, neizkoriščevalskem in protikapitalističnem temelju, piše na spletni strani festivala.

Ne spreglejte