Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 6. 2012,
13.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 6. 2012, 13.36

6 let, 6 mesecev

Miha Pogačnik: Nekoč viteški boji, danes boj za ideje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Miha Pogačnik in Tičo Zupančič, organizatorja mednarodnega projekta Terra Parzival, sta spregovorila o sodobni preobrazbi viteštva in dogajanju, ki bo na Štajersko pripeljalo vrsto uglednih gostov.

Kako bi Terro Parzival opisali nekomu, ki prvič sliši za vaš projekt? Miha Pogačnik: Projekt Terra Parzival 2012, ki bo potekal od 22. do 24. junija, se začne v sklopu EPK v Mariboru in se v soboto in nedeljo premika prek ključnih točk Terre Parzival, kot imenujemo območje za zdaj 26 štajerskih občin. Namen dogajanja je prebujanje tega dela Slovenije na osnovi slovitega epa o Parzivalu Wolframa von Eschenbacha.

Parzivalova zgodba se je na slovenskih tleh dogajala v devetem stoletju, zato želimo oživiti srednji vek, najti v njem svetlobo, vrednote in viteške ideale, o katerih beremo v epu o Parzivalu, hkrati pa se ne turistično ponavljati s psevdosrednjeveškim dogajanjem, ampak spoznati sodobno preobrazbo vrednot iz globokega srednjega veka. Meč ali sulica sta danes metamorfoza boja za ideje. Meč se prelevi v lok violine, kajti umetnost je danes tista, ki se bojuje proti množičnemu barbarizmu.

Kaj bi izpostavili kot načelo svojega delovanja? Miha Pogačnik: Umetnost, gospodarstvo, generacije – eno od glavnih načel našega delovanja je, kako delovati vmes, ker smo danes sposobni poglobiti praktično vsako vedo, znanost, obliko udejstvovanja, ampak pogosto enostransko. Danes ostaja težava sporazumevanja različnih disciplin, kaj je meddisciplinarnost, medgeneracijskost, medkulturnost – poskušamo delovati v tej sredini, kjer so mogoči premiki.

Kam tako edinstven dogodek, kot je Terra Parzival, uvršča Slovenijo na kulturnem zemljevidu Evrope? Tičo Zupančič: Ta projekt, ki ima zelo močno energijo vitezov okrogle mize, ki so se potem izgubili, postavlja Slovenijo na novo raven, tja, kjer smo pred tisoč leti že bili. Moj kolega jih je elegantno našel in zdaj smo pripravljeni to predstaviti na način, ki odpira zaklade v slovenski deželi nam in svetu.

Program je kombinacija kulturnega, gospodarskega in mladostnega, hkrati pa spodbuja trajnostno delovanje in turistično prebujanje tega dela Slovenije. Kaj vse bodo doživeli udeleženci? Miha Pogačnik: Prvi dan bodo doživeli proces glasbe znotraj sebe, zato bodo sedeli med izvajalci v simfoničnem orkestru, kar je inovacija, ki jo že dlje časa razvijam. Prekinjam proces glasbene mojstrovine, da občinstvo z usmerjeno pozornostjo med orkestrom doživi, kako se preobraža glasbena vsebina. Vpletenim tako postane jasno, da doživljajo svoje lastne težave, ampak rešene na visoki ravni, ki jo ponuja božanska glasba. Temu procesu sledi izvedba, ki jo vsi poslušajo s povsem drugačnimi ušesi. To spodbudi ljudi k poglobljenim vprašanjem in razgovorom. Z glasbo v svojih pravzorcih bomo tako že na začetku dvignili dogajanje v sfero, ki je ne moreš doživeti na običajnem koncertu, te procese pa bo slikal tudi Jože Ciuha.

V soboto se dogajanje začne premikati po Terri Parzival, potopimo se v mitologijo. Začnemo pri jami Belojači v bližini Makol, kjer je po Eschenbachovem opisu v ključnem trenutku puščavnik na veliki petek razodel Parzivalu njegovo pravo identiteto in mu pokazal pot, kako lahko premaga svoje težave. Nadaljujemo na dvorcu Štatenberg, kjer bomo ustvarili skupno umetniško plastiko – gralsko čašo, ki bo ostala simbol Terre Parzival za prihodnja srečevanja kultur. Sledijo poglobljena predavanja o epu, kaj to pomeni za današnje dileme in kako razumeti Parzivalovo pot kot pravzorec človeškega stremljenja k najvišjemu. Ker želimo tudi čim pristneje vključiti lokalno prebivalstvo, bomo imeli zanje posebno delavnico o kmetovanju danes in srečanje z biodinamiki. Zgodbo nadaljujemo na Ptuju, kjer bomo spoznavali umetnost poslušanja, doživeli viteške igre in srednjeveško gostijo.

V nedeljo se zgodba začne v Studenicah pod Bočem, ki igra pomembno vlogo v epu o Parzivalu, nato se priključujemo praznovanju lokalnih prijateljev iz Studenic in Križeče vasi, ki nam bodo ponudili svoje dobrote, tako da bodo naši udeleženci od Japonske in Nemčije do Nizozemske, Švice in Anglije imeli priložnost doživeti Dravinjsko dolino v najboljšem smislu. Prek Ptujske gore nadaljujemo na grad Borl, kjer se dogajanje konča s sceno, zelo značilno za dilemo sodobnega človeka – Parzival kot nepremagljivi vitez, ki po neki zablodi pride na gralski grad, doživi posebno procesijo, kjer samo gleda in nič ne vpraša. Glavna poanta Parzivala je, da se mora naučiti vprašati v pravem trenutku, zato bomo obravnavali dilemo, kaj za družbo in posameznika pomeni, da človek ne zastavi določenih vprašanj v določenem trenutku.

Ampak Parzivalova zgodba ne bo le rdeča nit dogajanja tega konca tedna, ampak ima daljnosežnejše načrte, kajne? Tičo Zupančič: Parzivalovo zgodbo vidimo kot idealno rdečo nit za svetovno prestolnico mladih, kar bo Maribor prihodnje leto. Že tokrat bomo v Slovenijo pripeljali mladino iz Skandinavije, Nemčije in Nizozemske. To stopničko bomo dodelali s Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru, kajti prebivalci Terre Parzival so zelo pomembni – ne moremo namreč pameti pripeljati le od drugod. To je pomemben korak za naprej, saj se nam zdi, da mladina potrebuje nov vzorec vrednot. Parzival je bil tisti vitez, ki je združeval zahodni blišč dvorov in vzhodno miselnost svečenikov. To se nam zdi zelo pomembno za današnji čas, saj smo tudi mi nekje med vzhodom in zahodom in lahko odigramo pomembno vlogo v sodobni križarski vojni med krščanstvom in islamom. Ne smemo delovati, kot da ima eden bolj prav kot drugi, ampak moramo spoštovati vsak svoje vrline, iz katerih lahko naredimo lepši svet.

Terra Parzival bo svojstveno kulturno doživetje, ki bo v Slovenijo pripeljalo vrsto uglednih gostov. Koga vse pričakujete? Miha Pogačnik: Dogodek je za zdaj še precej intimen, saj kultura na visoki ravni ne more biti množična. V Terro Parzival že dlje časa prihajajo zelo znani ljudje, kot na primer Margaret Wheatley, Charles Handy, zdaj pričakujemo enega največjih japonskih gospodarstvenikov Takashija Kiuchija, ki je vodil Mitsubishi, danes pa je eden od vodilnih v trajnostnem gibanju v svetu. Gostje prihajajo iz Finske, Nizozemske, sodeluje tudi Danica Purg, direktorica IEDC z Bleda, naš gost bo generalni sekretar evropskega kulturnega parlamenta Karl-Erik Normann in z njim njihov oddelek z mladino, saj prek povezovanja Sredozemlja in Baltika iščemo dialog z mladimi po Evropi.

In kako tuji gostje doživljajo Terro Parzival? Miha Pogačnik: Ko sem gostil pomembne gospodarstvenike iz Londona, New Yorka in drugod, so bili ob obisku grada Borl razoroženi zaradi magičnosti te pokrajine. Želim, da vsa pokrajina Terra Parzival postane kot glasbilo, uglašeno tako, da lahko potuješ skozenj in te določene dejavnosti oživijo kot človeka. Z zelo prijaznimi in odprtimi domačini, izjemno lepoto pokrajine in zgodovinskim epom o Parzivalu je mogoče oživiti človeško jedro. Terra Parzival omogoča, da iz pritiskov v (vele)mestih prideš v pokrajino, ki te vzame vase in ti pomaga v sebi najti izgubljeno.

Tičo Zupančič: To je morda nova harmonija. Svetovni mogotci, ki so v preteklosti že prihajali v Terro Parzival, se niso zaustavili v Sloveniji, saj čas še ni bil zrel za to. Zdaj prihajajo časi za dialog, vodenje iz centrov moči prehaja na periferijo. Če smo do leta 2008 govorili, da je denar sveta vladar, lahko leta 2012 rečemo, da kultura svet nosi.

Miha Pogačnik: Ravno tukaj je Parzival izjemna priložnost, saj je mlad človek, ki stremi k najvišjemu mogočemu cilju – izviru življenja, ki ga ponazarja gral.

Ne spreglejte