Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2013,
8.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

gledališče

Torek, 5. 2. 2013, 8.27

8 let

Lahko slab sedež uniči gledališko predstavo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nova spletna stran Seat Plan ponuja možnost ocenjevanja sedežev v dvoranah na londonskem West Endu.

Čeprav je verjetno vseeno, kje in kakšen je vaš sedež v gledališču, če gre za dobro predstavo, pa je za številne, predvsem visoke gledalce, to eden od pomembnih dejavnikov pri spremljanju odrske umetnosti.

Spletna stran Seat Plan se tako posveča bolj banalnim okoliščinam spremljanja uprizoritev dramskih del. Ali so pred sedežem arhitekturne ovire, kot so stebri, koliko prostora imamo za noge, kako visok je sedež, ali je naslonjalo trdo … vse to so lastnosti, ki jih ocenjujejo uporabniki spletne strani po tem, ko si na West Endu ogledajo predstavo. Spletno stran je zasnoval Tim Sullivan, Američan, ki je visok dobra dva metra in ima povsem upravičljiv razlog, da ga zanima, kje v dvorani bo lahko vsaj delno sproščen. Številni sicer takšne težave rešujejo s kupovanjem sedežev ob prehodih. Seat Plan uporablja način ocenjevanja, ki je blizu tistemu na spletni strani Trip Advisor, kjer uporabniki ocenjujejo hotele in druge turistične storitve. "Dober razgled na oder, a bolj malo prostora za noge. Ker smo sedeli na sredini vrste, smo potrebovali precej časa, da smo se prebili do stranišča. Slabi sedeži, če imate s sabo otroke," je na primer ocena sedeža D24 v Apollo Victiora Theatre.

Medtem ko je spletna stran uporabna za visokorasle ljubitelje gledališča, pa vas stran ne more opozoriti na gledalce, ki med predstavo kašljajo, jedo prigrizke ali pa si v brado brundajo komentarje. Prav tako obstaja nevarnost, podobna tisti na straneh trgovine Amazon: plačani pozitivni komentarji, ki so v interesu tistih, ki bodo s prodajo dražjih sedežev seveda zaslužili.

Ne spreglejte