Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 5. 2014,
9.34

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Conchita Wurst

Nedelja, 11. 5. 2014, 9.34

6 let

Kdo je Conchita Wurst, zmagovalka letošnje Evrovizije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Zgodba o Conchiti Wurst je zgodba o fantu, ki so ga zaradi drugačnosti zbadali v srednji šoli, zdaj pa brez zadržkov preoblečen v žensko premika meje in podira tabuje. Tako z videzom kot z glasbo.

Dolge noge, vitek pas, valoviti lasje, dolge trepalnice in čudovita zlata obleka, posuta s kristalčki. Avstrijska predstavnica na letošnji Evroviziji je bila med razgaljenimi oprsji in ne ravno posrečenimi oblekami in pričeskami nastopajočih vzoren primer odrskega glamurja brez odvečnega kiča, ki odvrača pozornost od skladbe. Le na en detajl smo pozabili – na bujno poraščen Conchitin obraz.

Feniksova preobrazba: od Toma do Conchite

Conchita Wurst je pravzaprav Thomas Neuwirth, 25-letni avstrijski pevec iz Gmundena. V medijih se je Tom, kot ga kličejo, prvič pojavil že leta 2006 v nekem televizijskem oglasu, kot pevec pa se je zelo uspešno predstavil leta 2007 v avstrijskem šovu talentov Starmania, kjer se je prebil do finala.

Znova je poskusil leta 2011, a takrat v novi podobi in z novim imenom: Conchita Wurst je bila rojena. Tom je takrat dejal, da je Conchita osebnost, ki jo je razvil kot odziv na (ne preveč lepe) življenjske izkušnje. V šoli je bil namreč pogosto tarča zbadanj zaradi homoseksualnosti in drugačnega videza.

Kliče po toleranci do vsega, kar se zdi drugačno

Gre za pomembno sporočilo, klic po toleranci do vsega, kar se zdi drugačno," je Conchita o bistvu svoje preobrazbe dejala v intervjuju za avstrijsko spletno stran seitenblicke.at ter razložila, zakaj se je odločila za takšno odrsko ime. Wurst namreč v nemščini pomeni klobasa, nanaša pa se na priljubljen rek "Das ist mir doch alles Wurst", ki bi ga lahko prevedli kot "saj je vseeno" ali "saj je vse isto". "Ni pomembno, od kod nekdo prihaja ali kako je videti," pravi Conchita.

Conchita je v Avstriji že prava zvezda, pogosta gostja televizijskih šovov. Tako je v eni od resničnostnih oddaj delala v proizvodnji ribjih izdelkov, v šovu Wild Girls pa se je podala v Namibijo, kjer je morala preživeti v puščavi med tamkajšnjimi plemeni.

Kontroverzna podoba, a vokal, ki mu težko oporekamo

Odločitev Avstrije, da na letošnjo Evrovizijo pošlje prav Conchito, je razburila številne. Na Facebooku je bila celo ustanovljena skupina, ki je nasprotovala odločitvi, v njej se je zbralo skoraj 39 tisoč ljudi. Kljub šovu, kar Evrovizija nedvomno je, pa Conchitinemu nastopu ne gre kaj dosti očitati. Skladba Rise Like a Phoenix, ki jo je ekipa pripravljala od jeseni, je rahlo bondovska balada, ki se razvije v udaren refren, Conchita pa jo je tako v polfinalu kot v finalu odpela suvereno.

Evrovizijska zmaga za prihodnost miru in svobode

Čeprav se je ves čas gibala v krogu najožjih favoritov, je pevko zmaga vidno šokirala. "Ta noč je posvečena vsem, ki verjamejo v prihodnost miru in svobode. Smo eno. Smo neustavljivi," je dejala ob prejemu evrovizijskega kipca, nato pa znova zapela pesem o tem, kako vstaja iz pepela, prenovljena, drugačna in močnejša.

Ne spreglejte