Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 12. 2011,
10.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 11. 12. 2011, 10.15

8 let

73-letna Jane Fonda s postavo najstnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Igralka, ki je v šestdesetih letih po zaslugi vloge Barbarelle postala seks simbol, pri svojih 73 letih izgleda naravnost osupljivo.

Jane Fonda bo čez slabih štirinajst dni praznovala 74. rojstni dan, leta pa ji, kot kaže, ne pridejo do živega. Gospa se namreč po rdečih preprogah sprehaja v drznih toaletah, ki tesno objemajo njeno telo, ki si ga je izklesala z leti vadbe.

Nekdanja igralka se je rodila leta 1937 kot Lady Jayne Seymour Fonda. Njen oče je bil igralec in režiser Henry Fonda, mama pa je storila samomor, ko je bilo Jane komaj dvanajst let. Z očetom ju je povezovala tesna vez, bil je tudi njen mentor, ko se je podala v filmske vode.

Večkratna oskarjevka

Fondova je zaslovela z vlogo Barbarelle, ki ji je prinesla status seks simbola in številne moške oboževalce, ki so jo kovali v zvezde. Kot pogumna kavbojka Cat Ballou v istoimenskem vestrnu iz leta 1965 je položaj med najbolj privlačnimi hollywoodskimi igralkami še utrdila. Njena odlika pa ni bila le lepota, temveč tudi odlična igra. Za svoje igralske dosežke je bila večkrat nominirana za različne filmske nagrade, dvakrat, leta 1971 za vlogo v filmu Klute in osem let pozneje za vlogo v filmu Coming Home, pa je prejela tudi oskarja. Za najprestižnejšo filmsko nagrado je bila nominirana še petkrat, štirikrat za glavno žensko vlogo (v filmih They Shoot Horses, Don't They?, Julia, The China Syndrome in The Morning After ter stransko žensko vlogo v filmu On Golden Pond. Slednji je tudi edini film, v katerem je Jane zaigrala ob svojem očetu Henryju Fondi.

Fondova, ki je bila poročena trikrat in ima tri otroke, je ostro nasprotovala vojni v Vietnamu in se zavzemala za pravice vojnih veteranov. Glasna je bila tudi kot feministka in borka za pravice in enakopravnost žensk.

Kraljica aerobike

V sedemdesetih in osemdesetih je bila Jane strastna promotorka zdravega in razgibanega sloga življenja. S fitnesom in aerobiko je bila zasvojena, v osemdesetih pa je postala obraz in telo oddaje, ki je preko televizijskih sprejemnikov v ameriške domove pripeljala vadbo in spodbujala gibanje. Videokasete z vajami, ki jih je prikazovala Jane, so bili takojšnja uspešnica.

Pri svojih 73. letih Jane vztraja in želi biti zgled, kako na jesen življenja ohraniti vitalnost in življenjsko energijo. In čeprav je prestala tudi operacijo rakave tvorbe, nadaljuje s svojim optimističnim nastopanjem. Pogled na gospo s postavo najstnice, ki se sprehaja po rdečih preprogah, je že tako vreden občudovanja.

Ne spreglejte