Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Danaja Oblak, nosecka.net

Četrtek,
12. 10. 2023,
6.48

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

starši starševstvo nosečnica porod nosečnost Prihaja dojenček

Četrtek, 12. 10. 2023, 6.48

7 mesecev

Pet ključnih znakov, da se porod začenja

Danaja Oblak, nosecka.net

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Prihaja dojenček | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nosečnost je eno izmed najbolj posebnih obdobij v življenju ženske, polno čustvenih vzponov in padcev, fizičnih sprememb in predvsem pričakovanj. V tem času se bodoče mamice in očetje pripravljajo na enega najpomembnejših dogodkov v svojem življenju – rojstvo otroka. Vendar pa se s približevanjem dneva poroda povečuje tudi napetost in vedno pogostejša so vprašanja: kako bom vedela, da se porod začenja, kaj so prvi znaki, kdaj je čas, da se odpravim v porodnišnico?

Vsaka nosečnost je edinstvena, zato se lahko znaki poroda razlikujejo od ženske do ženske. Vendar pa obstajajo določeni univerzalni simptomi, ki so skupni večini bodočih mamic. Razumevanje teh znakov vam bo pomagalo bolje razumeti, kaj se dogaja z vašim telesom, in vam bo dalo več samozavesti, ko se boste odpravili na to pomembno življenjsko pot.

Za mnoge ženske je strah pred neznanim ena največjih skrbi pred porodom. Zato je ključnega pomena, da ste dobro informirani in pripravljeni. Z znanjem in pripravo lahko znatno zmanjšate anksioznost in se bolje pripravite na porod.

1. Odteče ti voda

Odtekanje vode je eden izmed najočitnejših znakov, da se porod začenja. Voda, ki odteče, je pravzaprav plodovnica, ki je do zdaj obdajala vašega otroka. Če občutite, da vam je odtekla voda, je to običajno kot občutek, da ste se polulali. Tekočina je običajno prozorna in nima vonja. Ko voda odteče, je to znak, da se porod začenja, in večina nosečnic rodi v naslednjih 12 urah. Takoj se posvetujte z zdravnikom ali se odpravite v porodnišnico. V tem primeru je tudi pomembno, da se izogibate kopanju, da preprečite morebitne okužbe.

2. Redni in močni popadki

Popadki so krčenje maternice, ki pomaga pri porodu otroka. Lažni popadki so neredni in se kmalu končajo. Pravi popadki pa so redni in se stopnjujejo. Če opazite redne in močne popadke, je čas, da se odpravite v porodnišnico. Ne pozabite na dihalne tehnike, ki vam bodo pomagale pri obvladovanju bolečine. V tem obdobju je dobro, da se osredotočite na dihanje in poskušate ostati čim bolj sproščeni.

Prihaja dojenček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

3. Izcedek in čep

Maternični čep se pred porodom začne luščiti in izločati. To je lahko znak, da se bo porod začel v nekaj urah, dneh ali celo tednih. Izcedek je običajno sluzast in lahko vsebuje sledi krvi. To je normalno in ni razloga za skrb. Če opazite izcedek ali čep, se posvetujte z zdravnikom. Morda vam bo svetoval, da se pripravite na porod. Nekatere ženske poročajo, da so občutile tudi rahle krče ali bolečine v spodnjem delu trebuha.

4. Mehko blato

Prostaglandini, ki se sprostijo v zgodnjih fazah poroda, lahko povzročijo mehko blato ali drisko. Če opazite spremembo v blatu, je to lahko znak, da se porod začenja. Pomembno je, da ostanete hidrirani. Pijte veliko vode in se posvetujte z zdravnikom. Sprememba v prebavi je lahko tudi posledica hormonskih sprememb, ki se dogajajo v telesu pred porodom.

5. Bolečine v hrbtenici

Močne bolečine v križu so lahko znak, da se porod začenja. To je lahko posledica pritiska dojenčka na hrbtenico ali delovanja mišic. Bolečine v hrbtenici so običajno močne in konstantne. Lahko se pojavijo tudi v kombinaciji s popadki. Poskusite z lajšanjem bolečine s toplo kopeljo ali masažo. Če bolečine ne popustijo, se posvetujte z zdravnikom. Nekatere ženske poročajo, da jim je lajšanje bolečine s toploto ali ledom pomagalo pri obvladovanju simptomov.

Znaki poroda so različni za vsako žensko. Pomembno je, da poslušate svoje telo in se ob prvih znakih poroda posvetujete z zdravnikom ali se odpravite v porodnišnico. Pripravite si torbo za porodnišnico in se psihično pripravite na prihod novega družinskega člana. Vsak porod je edinstvena izkušnja, zato je ključno, da ste dobro informirani in pripravljeni.

Prihaja dojenček | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Za več znanja obiščite celostni program Šola za starše >

O avtorici: Danaja Oblak je ustanoviteljica priznane spletne Šole za starše in največjega izobraževalnega portala za mlade starše Nosečka.

 

Ne spreglejte