Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 4. 2011,
8.50

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 4. 2011, 8.50

8 let, 5 mesecev

Pariz, eno od najbolj obiskanih turističnih mest na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Pariz, eden od najbolj želenih turističnih ciljev na svetu, obišče ga več kot 30 milijonov obiskovalcev na leto, se ponaša s številnimi svetovno znanimi znamenitostmi, ki zaznamujejo njegovo panoramo.

Glavno in obenem največje mesto Francije z nekaj več kot 12 milijoni prebivalcev uvrščamo med najgosteje naseljena območja Evrope. Med najbolj znanimi znamenitostmi je Eifflov stolp, zaščitni znak Pariza, ki je viden daleč naokoli. Pariz leži ob reki Seni, ta mesto deli na dva dela: na večji del na desnem bregu in manjši del, z urejenim obrežjem Sene, posejanim s parki, in zgodovinskimi mostovi, ki povezujejo oba bregova, na levem. Na Seni sta tudi dva otoka, manjši Île Saint-Louis in večji Île de la Cité, ta je tudi najstarejši del mesta. Najnižja točka Pariza je na višini 28 metrov, najvišja pa na predelu Montmartra, na 130 metrih nadmorske višine.

Za koga: Čeprav je Pariz zaradi svojih znamenitosti, predvsem Eifflovega stolpa, dobil sloves mesta zaljubljencev, je več kot le to. V njem bodo uživali tako turisti, željni zabave, kot tudi kulturni in nakupovalni navdušenci. Svoje mesto pod soncem pa bodo našli tudi obiskovalci, željni miru in počitka.

Kdaj: Za obisk mesta sta prijetni tako pomlad kot jesen, najbolj primeren mesec pa je april, saj boste lahko uživali v ozelenelih parkih in bulvarjih z drevoredi. Precej neugoden mesec, ker gre večina Parižanov na dopust, je avgust, saj je kar nekaj krajev in ustanov zaprtih. Čeprav ima obisk mesta v zimskem času svoj čar, pa zaradi vremenskih pogojev tvegate, da boste Eifflov stolp videli le s tal.

Na pot: Poceni letalsko vozovnico boste dobili pri nizkocenovnem prevozniku Easyjet. Če spremljate ponudbe, lahko letalsko vozovnico iz Ljubljane dobite že za 80 evrov. Iz Benetk boste v tem času za karto odšteli okoli 140 evrov. Pri nakupu karte bodite pazljivi, da letite na letališče Charles de Gaulle (CDG), saj je najbolj ugodno in mestu dostopno letališče. Naokrog: Poceni in učinkovit način prevoza po mestu je metro, saj je mreža zelo dobro razpredena, vlaki pa vozijo na vsakih nekaj minut. Obratuje med 5.30 in 0.30, točen urnik pa dobite na postajah. Manj razvejan je sistem vlakov RER, saj ima le pet linij, ki pa segajo dlje v predmestje. A bodite pozorni, saj vstopnice za metro na vlakih RER veljajo le v osrednjem delu Pariza (1. in 2. območje). Po mestu se lahko prevažate tudi z avtobusi in taksiji, a je metro veliko hitrejši način prevoza. Kupite lahko vozovnice za en dan, tri, pet in sedem dni ter mesec dni. Letališče CDG s središčem Pariza povezuje več avtobusnih in RER-linij – najlažja je linija B, ki vas pripelje do vseh glavnih postaj.

Najbolj znan po: Pariz je najbolj znan predvsem po Eifflovem stolpu, katedrali Notre-Dame, Napoleonovem Slavoloku zmage, Elizejskih poljanah in enem od najznamenitejših kabaretov, kjer se je rodil kankan, Moulin Rougeu.

Znamenitosti: Notre-Dame, gotska katedrala iz 12. stoletja; Eifflov stolp; Napoleonov Slavolok zmage; Center Georges Pompidou, pariški muzej sodobne umetnosti; Les Invalides, muzej – pokopališče francoskih vojaških osebnosti; Montmartre, eno od najbolj znanih pariških okrožij, kjer sta bazilika Sacré-Coeur in trg Place du Tertre; Musée d'Orsay, francoski narodni muzej; Panteon, cerkev in grobnica številnih znanih mož in žena Francije; Musée du Louvre, največji muzej na svetu, ki hrani eno od najpomembnejših zbirk umetnin in starin; Versailles, veličasten grad, nekdanje bivališče sončnega kralja Ludvika XIV.

Prenočišča: Tisti s polnimi denarnicami si lahko za nekaj sto evrov na noč privoščite sobe v luksuznih hotelih, kot so Hotel de Crillon, Meurice, Hotel le Parc, Ritz, Raphael, Wistminster, če pa vam prenočišče ne pomeni veliko, lahko izbirate med nizkocenovni hoteli, kot so Hotel des Grandes Ecoles, Lenox Montparnasse, Plessis, Hotel de Lille, Hotel de Globe, Keppler in drugi. Še boljša in cenejša možnost pa je najem apartmaja, tega dobite že za okoli 25 evrov na noč.

Nekaj za pod zob: Pekarne in mini kioski so na vsakem koraku, a imejte v mislih, da je ceneje, če prigrizek naročite za točilnim pultom in ga pojeste na ulici, saj vam bodo sicer zaračunali postrežbo. Izogibajte se tablam Menu Touristique − morda meniji niso slabi, a tisti, ki jih naročajo domačini, so veliko boljši. Meniji prix-fixe (z določeno ceno) in plt du jour (dnevna ponudba) so običajno ugodni.

Večerna zabava: Pariz je poln lokalov, kjer lahko ob skodelici kave občutite življenje Parižanov. Če imate radi boemsko vzdušje kavarn in diskotek, je najboljša izbira levi breg Sene. Sicer pa boste v Parizu našli zabavo za vse okuse, od kabaretov, jazz klubov, house ritmov, kulturnih dogodkov, glasbenih koncertov in še in še. Pariz pa je znan tudi po kabaretu Moulin Rougeu ("rdečem mlinu na veter"), vendar boste morali za ogled predstave plačati nekaj več kot 100 evrov.

Za športne navdušence: V mestu je predvsem v poletnem času izbira športnih dogodkov kar pestra. Športni navdušenci si boste tako lahko ogledali vrhunec kolesarske dirke Tour de France, Prix de I Arc de Triomphe – svetovno znano konjsko dirko, odprto prvenstvo Francije – to je predhodnik turnirja v Wimbledonu. Lahko pa si boste ogledali tudi velikanski štadion State de France, kjer so leta 1998 igrali finale svetovnega prvenstva v nogometu.

Nakupovanje: V prestolnici moške in ženske mode boste lahko izbirali med pravimi trgovinami heute coulture, te so v glavnem na Avenue Montaigne, trgovinami, kjer izdelke znanih modnih oblikovalcev prodajajo po nižji ceni, in med zelo ugodnimi prodajalnami oblačil. Med svojim nakupovalnim pohodom pa ne smete izpustiti trgovin s parfumi in kozmetiko, s parfumerijo Sephora na čelu. Morje dragih blagovnih znamk, od Christiana Diorja do Chanela, najdete v najprestižnejši veleblagovnici Lafayette in na Elizejskih poljanah. Trgovine so večinoma odprte od ponedeljka do sobote od 9.30 do 19.00.

Ne spreglejte