SiolNET. Trendi Potovanja
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najboljša in najslabša letališča v Evropi

1

termometer

 | Foto:
Letališča so posebni prostori, kjer se ljudje zadržujemo s točno določenim namenom. Prav zato imamo tudi točno določena pričakovanja. Pa jih letališča izpolnjujejo?

Vse od poostrenih nadzorov letališč zaradi terorističnih napadov na dvojčka in Pentagon so letališča še bolj kot kadarkoli prej postala specifično okolje, v katerem potniki, redni ali naključni, preživijo veliko več časa, kot so ga pred grožnjo terorizma. Letališča pa morajo prav zato še bolj kot kadarkoli prej potnikom nuditi udobje in varnost pred začetkom ali ob koncu poleta. Ljudje, ki prihajajo na letališča, so različni: od tistih srečnih, ker odhajajo na oddih, do tistih, ki jim je zaradi narave dela vsaka minuta, preživeta na letališču, odveč. In kako letališčem uspeva reševati vse te zahteve, ki jih imajo potniki? Izbrali smo nekaj najboljših in najslabših letališč v Evropi in svetu.

Najboljša evropska letališča Letališče ocenjujejo potniki in posebne komisije. Najbolj poznana je ocena Skytrax, ki jo za merodajno jemljejo po vsem svetu. Ocena vključuje mnenja potnikov, čistočo, čas, ki ga preživimo na letališču pred letom, in konec koncev tudi prijaznost in uslužnost letališkega osebja. Postati eno najboljših letališč na svetu pomeni, da je letališkemu osebju in vodstvu uspelo v celoti poskrbeti, da se potniki na letališču dobro počutijo.

Letališče Schiphol, Amsterdam, Nizozemska – najboljše med vsemi

Najboljše letališče v Evropi bi lahko poimenovali amsterdamsko letališče Schiphol. Nizozemska je v primerjavi z drugimi še vedno relativno majhna dežela in Schiphol je nedvomno nad osnovnimi pričakovanji za državo te velikosti. Letno na tem letališču pospremijo 47 milijonov potnikov in se s tem uvrščajo na tretje mesto po obremenjenosti v Evropi. Potniki, ki potujejo prek Schiphola, so ocenili, da je njihova izkušnja v celoti dobra, da imajo na letališču vse, kar potrebujejo, in da jim letališče nudi nemalo ugodnosti, celo brezplačen brezžični internet in možnost, da se na letališču poročijo.

Prostor, ki je namenjen tranzitnim potnikom, ima urejene spalne enote, na letališču so dolgi usnjeni kavči, na katerih se potniki lahko spočijejo ali celo zadremajo. Letališče ima celo savno in masaže, ki se nahajajo na dobro določenem mestu ob terminalih za prijavo na let. Edini očitek, ki je letel na letališče s strani potnikov, je veliko število prevarantov in žeparjev, poročali pa so že tudi o poskusih zlorabe telefonov ali kreditnih kartic.

London Gatwick, Velika Britanija – drugi, a odlični

Na londonskem letališču Gatwick se potniki presenetljivo dobro počutijo, sploh če upoštevamo, da gre za eno največjih letališč. Na srečo ima Gatwick le dva terminala, ki sta med seboj povezana s hitrim vlakom, ki je na voljo potnikom. Čeprav Velika Britanija in s tem tudi Gatwick slovi po visoki stopnji varnosti, pa je čakalni čas na preglede in čas, ki ga potniki porabijo za vstop in izstop na letališče, zelo kratek.

Potniki imajo veliko možnosti za prehranjevanje, nakupovanje in sproščanje pred dolgimi leti.

Letališče Zürich, Švica – najčistejše letališče v Evropi

Dolga leta je Švica veljala za državo, kamor so premožni ljudje prišli na oddih in regeneracijo. Vsa ta leta je tako kot danes za številne veljala za obljubljeno deželo, za kakršno velja danes tudi letališče v Zürichu, za katerega pravijo, da je čistejše od nekaterih britanskih bolnišnic.

Pretiravajo? Letališče v Zürichu je kraj, kjer se potniki večinoma odlično počutijo, kjer pohvalijo čistočo in urejenost in kjer potniki z veseljem čakajo na svoj let. Celotna izkušnja na letališču je učinkovita in dorečena do zadnje potankosti, časi odhodov pa so med najbolj natančnimi na svetu. Letališče je odlično povezano z javnim prevozom in locirano tako, da nikomur ni preveč oddaljeno.

Letališče München, Nemčija – najmanj stresno letališče

Čeprav letališče v Münchnu ne more tekmovati z usnjenimi kavči Schiphola in s čistočo Züricha pa je po oceni potnikov eno najmanj stresnih letališč na svetu. Šefi bavarskega letališča so vseeno dobro poskrbeli za svoje potnike: dolge klopi nudijo počitek in vabijo k temu, da se potniki usedejo med dolgimi poleti, v splošnem letališče velja za precej čisto in zaradi varnosti potniki lahko tudi zadremajo. Objave na letališču so v več jezikih in pogoste, letališče zaradi svoje velikosti ni preobremenjeno s potniki na enem mestu, celotna atmosfera letališča je pozitivna. Letališče v Münchnu je bilo za svoje storitve večkrat nagrajeno in velja za letališče, s katerega lahko poletite na vse, še tako oddaljene destinacije po svetu, celo v Tokio in Los Angeles.

Najslabša evropska letališča Najslabša letališča v Evropi so ponavadi kaotična letališča, na katerih se potniki težko znajdejo ali dobijo zaradi neurejenosti vsaj manjšo migreno. Potniki so prisiljeni obnašati se kot čreda, ki sledi neznanemu vodji, velikokrat celo zaidejo in se zaradi neurejenosti izgubijo. Slaba letališča slovijo tudi po neurejenosti sanitarnih prostorov in po dolgih čakalnih vrstah, neprijaznemu osebju in pomanjkanju prostora za potnike.

Letališče Charles de Gaulle, Pariz, Francija – najslabše med najslabšimi

Letališče v Parizu so potniki opisali z izrazi, ki jih na tem mestu raje ne bi ponavljali. Letališče je preplavljeno s potepuhi in klošarji, velja pa tudi za enega najbolj neprijaznih neudobnih letališč v Evropi. Pozimi je letališče slabo ogrevano in poleti je v njem peklensko vroče, saj so arhitekti pri zasnovi naredili kar nekaj napak, prezračevanje je zelo slabo. Letališke sanitarije so neurejene, velikokrat umazane, kar še dodatno pripomore k slabemu splošnemu počutju. Letališko osebje je bilo večkrat grajano kot ne, po mnenju potnikov so neprijazni, velikokrat nesramni in se ga veliko potnikov, če je le mogoče, izogne.

Letališče Luton, London, Velika Britanija – letališče z najslabšim dostopom

Verjetno ne obstaja letališče v Evropi, ki bi imelo težji in slabši dostop kot Luton. Letališče, s katerega letijo nizkocenovni prevozniki, je sicer našlo svojo tržno nišo, prihodi in odhodi letal pa so ob za potnike najbolj neprijaznih urah. Velikokrat morajo zato potniki, ki potujejo z letališča Luton, prespati v dragem Londonu ali kar na letališču, kjer pa nimajo skoraj nobenega udobja. Do terminalov se vlečejo dolge poti, pomoč potnikom je le pobožna želja, sploh za starejše potnike, invalide in potnike z majhnimi otroki. O osebju pa potniki niso imeli povedati nič dobrega.

Letališče Leonardo Da Vinci, Rim, Italija – samooklicano najslabše letališče v Evropi

Si predstavljate, da vstopate na letališče, ki ima izobešen napis: "Vsi vedo, da je to najslabše letališče v Evropi!" To je mogoče le v Rimu na letališču, ki nosi ime po velikem Leonardu Da Vinciju, ki se verjetno zaradi tega obrača v grobu. Potniki na letališču čakajo skoraj vedno, poleti in pristanki zaradi preobremenjenosti zamujajo kot po tekočem traku, načrtovanje poletov je tako slabo, da je neprimerljivo z drugimi letališči v Evropi. Prtljago pogosto izgubijo že pred letom, stopnja kriminala je velika, še posebej nevarni so lažni taksisti, ki jih kar mrgoli. Potnikom zaračunavajo previsoke zneske ali jih preprosto prisilijo, da jim predajo vse, kar imajo s seboj in jih odvržejo nekje na drugem koncu Rima.

Letališče Heathrow, London, Velika Britanija – najbolj stresno letališče na svetu

Oba palca dol, so ocenili potniki letališča Heathrow v Londonu. Letališče ima pet terminalov, zamude na letališču so zvezda stalnica, letališko osebje velikokrat stavka, skoraj vedno pa so v okvari tudi tekoči trakovi za transport potniške prtljage. "Potovanje prek Heathrowa je izkušnja, pri kateri si boste pogrizli nohte," so zapisali pri Skytraxu in temu botrujejo dolgi hodniki, skozi katere je treba hoditi in če načrtujete pot iz Londona, se Heathrowu raje izognite. Na tem letališču morate izredno paziti na objave letov, prva objava ponavadi pomeni, da imate čas še za kosilo in popoldanski spanec, saj so zamude tako velike, potniki pogosto sprašujejo letališko osebje, če imajo načrt letališča, saj so označbe zelo slabe in nevidne.

Najboljša letališča na svetu

Skytrax je pred kratkim podal ocene letališč za letošnje leto. Ocene veljajo za letališča po vsem svetu, ne le Evropo, a so dober pokazatelj tega, kako dobro letališko osebje in vodstvo skrbi za svoje potnike na posamičnem letališču. Nič kaj presenetljivo, za tiste, ki smo ga že obiskali, je spet zmagalo letališče Changi v Singapurju, ki je resnično nekaj posebnega v vseh pogledih. Zanimivo pa je, da med desetimi top letališči ni niti enega letališča s področja Združenih držav Amerike.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin