Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 7. 2012,
13.51

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 20. 7. 2012, 13.51

5 let, 11 mesecev

"Na plaži se gledamo v oči in ne buljimo v mednožje!" #intervju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

"Naturizem je premišljena golota, ki sta ji fetišizem in izumetničenost tuja in se strogo ločuje od golote, ki preseneča in vzburja," pojasnjuje Maja Penko, predsednica Zveze naturistov Slovenije.

Nudizem ali naturizem? Kakšna je razlika?

Beseda nudizem izvira iz stare grške besede nudus, kar pomeni gol, brez obleke. Je oznaka za kopanje, sončenje, dopust brez obleke. Naturizem pa je gibanje ali način življenja, povezan tudi z goloto in to skozi vse leto. To pomeni, da si brez obleke takrat, ko je ne potrebuješ. Gre za premišljeno goloto, ki sta ji fetišizem in izumetničenost tuja in se strogo ločuje od golote, ki preseneča in vzburja.

Sebe torej štejete za naturistko?

Zagotovo. Naturistka sem že od rojstva in tako sem bila vzgojena.

Naturizem je v bistvu naša filozofija. Želimo ga razširiti med ljudi in ga predstaviti kot zdrav način življenja, pri katerem smo vsi enaki. Človek se je preveč oddaljil od narave in naturisti z njo ponovno poskušamo vzpostaviti stik. Ko odvržemo obleko, s tem odvržemo tudi socialni simbol, masko. Žal se pogosto dogaja, da ljudje, ki takega načina življenja ne poznajo, ki imajo zaradi tabujev in vzgoje, ki jim vceplja sram do golote, nesmiselne predsodke. Goloto povezujejo le s spolnostjo. Termin nudizem se, žal, občasno uporablja za promoviranje raznoraznih erotičnih dejavnosti, ki pa nimajo nobene povezave z nudizmom/naturizmom. V okviru Mednarodne naturistične zveze INF se trudimo, da se tega ne bi zlorabljalo.

 | Foto:

Sicer pa je običajno tako, da ljudem, ko se na lastne oči prepričajo, da ne gre za nikakršen razvrat na plaži, življenje brez obleke po večini postane všeč. Treba je le opraviti z moralnimi predsodki in se imeti rad, z vsemi plusi in minusi. Sicer pa se na naturističnih ali nudističnih plažah gledamo v oči in ne buljimo v mednožje.

Nudistične kampe se pogosto povezuje z razvratom na plaži. Kakšne so vaše izkušnje?

V organiziranih kampih, ki promovirajo zdrav način življenja, tega ni, če pa že je, je strogo sankcionirano.

Kakšna so pravila vedenja v nudističnih kampih?

Tako kot povsod drugod se je tudi tu treba vesti kulturno. Obvezni so uporaba brisačke, skrb za čistočo in spoštovanje hišnih pravil kampa ali hotela. Če na tabli piše, da so kopalke prepovedane, potem v kampu (razen ob slabem vremenu) oblečeni nimamo kaj početi!

Marsikdo omenja, da ga moti golota v trgovinah, restavracijah, na pošti. Kakšna so tukaj pravila?

Vsak kamp določi svoja pravila. V nekaterih so že pred leti sprejeli pravilo, da se je treba v trgovini, na pošti ali v restavraciji ogrniti, medtem ko restavracije in bari na plaži običajno tega ne zahtevajo.

Kaj pa "tekstilni" obiskovalci, ki pridejo na obisk k svojim nudističnim prijateljem, pa so potem preveč sramežljivi, da bi odvrgli še kopalke? Na podlagi izkušenj lahko rečem, da jih motijo tudi obcestne table, ki prepovedujejo kopalke.

Pravila so pravila. Še posebej na plaži. Tudi če bi se vi v tako imenovanem tekstilnem kampu slekli, bi vas ljudje gledali postrani. Podobno je v nudističnih kampih. Pravila so milejša za mladoletne otroke in mladostnike v puberteti, ki imajo težave s sprejemanjem lastnega razvoja telesa. Ženskam pa bi vsekakor svetovala, naj odvržejo vsaj zgornji del obleke. Nihče pa nikogar v nič ne sili. Smo strpni in enako pričakujemo od soljudi.

 | Foto:

Koliko Slovencev se po vaših podatkih šteje za nudiste?

Zvezo Društev naturistov Slovenije za zdaj sestavlja pet društev naturistov, članov je okrog tisoč, sicer pa se govori o številu 100.000. Veliko obiskovalcev divjih plaž ob rekah, jezerih in morju si morda niti ne želi postati član katere od uradnih organizacij, zato je ta številka lahko precej višja.

Zakaj Slovenci še vedno nimamo nudističnega kampa ob slovenski obali, medtem ko je v sosednji Hrvaški teh precej?

Tega si seveda želimo, ampak v večini primerov naletimo na gluha ušesa upraviteljev plaž. Ideje so, a na izvedbo bo treba še počakati. Obstajajo sicer divje plaže, neuradne FKK-plaže, na primer v Strunjanu in pod piransko cerkvijo, njihova preureditev v uradne plaže bi bila nadvse pozitivna za razvoj in prepoznavnost slovenskega naturizma in privabljanje tujcev.

V tujini je precej razširjeno tudi nudistično planinarjenje. V kakšni fazi razvoja je ta dejavnost v Sloveniji?

Treking planinarjenje je precej razširjeno. Še posebej v Veliki Britaniji, Avstriji in Nemčiji. Tudi v Sloveniji imamo prvo slovensko uradno naturistično pešpot na Topli vrh. Nazadnje smo jo – bilo nas je okrog 50 – organizirano prehodili pred 14 dnevi. Pohod smo izvedli pod okriljem društva Mali raj.

To je društvo, ki se bojuje z birokracijo zaradi ureditve naturističnega kampa?

Da, to je naše najmlajše društvo. So zelo uspešni, zagnani in imajo tisto, česar drugi nimajo – svoj prostor v idilični naravi ob Krki. Želeli bi si, da bi se pojavili še kakšni podobni posamezniki, ki bi svoj delček zemlje ponudili naturistom za preživljanje prostega časa v naravi. Slovenija ima krasne pogoje za turizem, zakaj ne bi izkoristili še več kotičkov?

S kakšnimi akcijami ozaveščate širšo javnost?

Imamo svojo spletno stran in bilten Naturist, ki obveščata in hkrati ozaveščata, z brošuro Oblečeni v sonce pa ozavešča tudi Tanja Anžin, predsednica Društva naturistov K naravi. Ljudje lahko stopijo v stik z nami ali se nam pridružijo na različnih dogodkih, dan odprtih vrat v Malem raju je privabil številne ljudi. Organiziramo tudi druženja zunaj počitniškega obdobja. Prihodnje leto, 3. konec tedna v juliju, želimo izpeljati Dan brez kopalk v termah ali ob morju po vzoru številnih evropskih držav.

 | Foto:

Kakšne smernice opažate med Slovenci?

Z odcepitvijo Slovenije je bilo opaziti manjši upad članstva, a v zadnjih desetih letih se ta številka spet dviguje. Kljub temu da je veliko Slovencev še vedno polnih predsodkov in dvomijo o naturizmu, pa mislim, da goloti vendarle nismo tako nenaklonjeni. Treba je poudariti spoštovanje do sočloveka in človeka, ki želi živeti brez obleke. Pa še enkrat, ne mešajmo tega s seksualnostjo ali ekshibicionizmom!

Več kot polovica sodelujočih "nikoli in nikdar" ne bi počitnikovala v nudističnem kampu

Seveda nas je zanimalo, kakšen odnos do nudizma in obiska nudističnih kampov imajo uporabniki PlanetSiol.net. Na vprašanje Ali počitnikujete v nudističnih kampih? je v treh dneh odgovarjalo 428 uporabnikov. Od tega jih dobra polovica oziroma 56,1 odstotka "nikoli in nikdar" ne bi zašlo v nudistični kamp, 8,4 odstotka pa jih FKK-kampe obiskuje redno. Sicer se 16,1 odstotka uporabnikov nudističnih kampov izogiba, medtem ko se jim nudistične plaže zdijo pravi raj na zemlji, 11,9 odstotka jih obišče občasno, 7,5 odstotka uporabnikov pa gre tja pa zgolj zato, da poteši svojo radovednost.

Kakšno pa je vaše mnenje?

 | Foto:

Ne spreglejte