Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 9. 2017,
16.53

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

#dopustujdoma Goriška #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije Miren - Kostanjevica spomenik Cerje Najlepši razgledi v Sloveniji

Petek, 8. 9. 2017, 16.53

3 leta, 11 mesecev

Najlepši razgledi v Sloveniji (23): Spomenik na Cerju

Kraški vrh s krvavo preteklostjo in razgledom v prihodnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Cerje | Foto Nea Culpa (www.slovenia.info)

Foto: Nea Culpa (www.slovenia.info)

Impresiven, 21 metrov visok stolp, ki so ga na Cerju postavili v spomin vsem braniteljem slovenske zemlje, je opomin, kako krvavi boji so se bili v teh krajih, pa tudi priljubljena izletniška točka, saj vrh stolpa ponuja izjemen razgled.

Na zahodnem robu kraške planote so se bile nekatere najbolj krvave bitke prve svetovne vojne, pozneje je te kraje tlačil škorenj italijanskega fašizma, spopadi so nedaleč stran potekali tudi v slovenski osamosvojitveni vojni.

 

A post shared by rokandres (@rokandres) on

Na Cerju, 343 metrov visokem razglednem vrhu, ki spada v občino Miren - Kostanjevica, so zato na pobudo organizacije TIGR postavili in leta 2013 za javnost odprli monumentalen spomenik tistim, ki so se na tem ozemlju borili in padli.

 

A post shared by JRP Studio (@jrpstudio) on

21 metrov visok stolp v pritličju in petih nadstropjih pripoveduje zgodbo slovenskega naroda od prazgodovinske poselitve do prihodnosti - to predstavlja najvišje nadstropje, kjer se lahko razgledate na vse štiri strani neba in tako simbolično zrete v prihodnost.

Pogled proti severu razkrije Sveto goro:

 

A post shared by Sebastijan Laščak (@sebo262) on

Z vrha stolpa vidite Tržaški zaliv oziroma severni Jadran, Furlanijo in Dolomite v ozadju, Julijske Alpe in Vipavsko dolino ter seveda kraško planoto. Stolp si lahko ogledate in se nanj povzpnete ob koncih tedna, Cerje pa je priljubljena izletniška točka vse dni v letu - tudi če se ne boste povzpeli na stolp, bo razgled izjemen -, če vam bo seveda naklonjeno vreme.


Zanimivosti v bližini

Poti miru na Krasu

V neposredni bližini spomenika so speljane zgodovinske poti, namenjene ohranjanju spomina na dogodke na soški fronti. Velika vojna, kot so ji rekli, se je tukaj globoko zarezala v pokrajino, tukajšnja kraška planota je konec vojne dočakala povsem gola, zaradi česar se še danes razlikuje od drugih delov Krasa. Poti miru vas vodijo po kolovozih, stezah in nekdanjih vojaških cestah, ki jih lahko spoznate peš ali na kolesu.

Jama Pečinka

Gre za kraško jamo, ki so jo kot zavetišče uporabljali tako avstro-ogrski kot italijanski vojaki. Iz naravnega dela jame je skopan rov do vrha Pečina, kjer je bila vojaška opazovalnica.

Muzej prve svetovne vojne na Debeli Griži

Na italijanski strani oziroma v slovenskem zamejstvu si lahko ogledate še en spomenik oziroma opomnik na čas prve svetovne vojne - muzej na prostem oziroma sprehajalno pot, ob kateri odkrivate objekte in spomenike iz časa prve svetovne vojne, ki so jih zgradili med štirimi vrhovi te kraške vzpetine. S ploščadi, ki je izhodišče poti, pa imate tudi čudovit razgled na Gorico in Sočo.


Preberite še:

 

 

Ne spreglejte