Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 4. 2011,
12.50

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 23. 4. 2011, 12.50

8 let, 5 mesecev

Istanbul, orientalsko mesto na dveh celinah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Privoščite si uživaški potep po največjem mestu Turčije – ob skodelici turške kave, na orientalski tržnici, v turški kopeli … in si oglejte nogometno tekmo v družbi domačinov, ki kadijo kot Turki.

Istanbul se zaradi orientalskega pridiha obiskovalcu hitro prikrade v srce. V dvanajstmilijonskem mestu se pripravite na začudenje, ko boste povedali, da prihajate iz Slovenije s skromnima dvema milijonoma prebivalcev. Sprehod po glavnem mestu Turčije bo zadovoljil vsa vaša čutila: mestni vrvež in mujezinova molitev bosta vznemirjala bobniče, oči se bodo opajale z bizantinsko umetnostjo in razkošjem bazarjev, kjer se boste s prsti sprehajali po prefinjenih tkaninah; sledite nosu in pripeljal vas bo do najslastnejših mestnih kotičkov, kjer bodo od veselja zaigrale okušalne brbončice.

Za koga: Za tiste, ki želijo še v Evropi začutiti orientalski piš, za ljubitelje barantanja na bazarjih in nogometa, za zaljubljence v razkošno arhitekturo, razvajanje v hamamu ali sladkanje s turškimi pregrehami.

Kdaj: Za obisk Istanbula izberite april in maj ali september in oktober, ko boste lahko uživali v jasnih razgledih in prijetnih temperaturah. Poleti je vroče in soparno, zimski obisk pa lahko zagrenita mrzel veter in sneg.

Na pot: Najhitreje bo z letalom. Pobrskajte po ponudbi letov iz Ljubljane (Adria Airways, Turkish Airlines), Zagreba (Croatia Airlines), Benetk in Trsta (Lufthansa) ali z Dunaja (Austrian Airlines, SunExpress, Turkish Airlines) in morda najdete povratno vozovnico že za okrog 200 evrov. Avanturistične duše se lahko proti jugu odpeljejo z vlakom. Vozovnica za drugi razred od Ljubljane do Istanbula stane 107 evrov, povratna pa 189,20 evra. Mladi do 20. leta, ki potujejo v skupini šestih ali več potnikov, bodo za povratno vozovnico odšteli le 94,40 evra na osebo.

Naokrog: Na raziskovanje Bosporske ožine, ki evropski del Turčije deli od azijskega, se odpravite s trajektom. Odlično razvejane povezave imata mestni avtobus, ki vozi med 6.30 in 11.30, in podzemna železnica med šesto zjutraj in polnočjo, pa tudi vožnja s taksijem ni prehudo zasoljena. Če ostanete v mestu več kot en dan, se vam splača kupiti elektronsko "vozovnico" akbil, s katero boste prihranili čas in denar pri vožnji z mestnimi prevoznimi sredstvi: tramvajem, vlakom, trajektom in avtobusom.

Znamenitosti: Modra mošeja, ki v notranjosti postreže s čarobnim prepletom barv in svetlobe, palača Topkapi – nekdanja rezidenca osmanskih sultanov in danes muzej z dragocenostmi (za doplačilo si velja privoščiti še voden ogled harema) in veličastna v muzej preurejena mošeja Hagia Sofia, ki velja za vrhunec bizantinske umetnosti, so najimpresivnejše stavbe v Istanbulu. Ogleda vredni so še nekdanji Hipodrom in skrivnostne podzemne cisterne Yerebatan Saray. Sprehod po Taksimu, srcu novega evropskega dela mesta, končajte na stolpu Galata, s katerega imate zaliv Zlati rog kot na dlani. Nikar ne pozabite na križarjenje po mogočni Bosporski ožini.

Prenočišča: Istanbul ponuja prenočišča za vsak žep. Najugodnejšo streho nad glavo boste našli v starem delu mesta Sultanahmetu: dobra izbira sta Istanbul Hostel (od 8,5 evra na noč) in Big Apple Hostel (od 13 evrov na noč). Ekstravagantna osmanska graščina Turkuaz Guest House (od 30/45 evrov za prenočevanje v enoposteljni/dvoposteljni sobi) bo posebno doživetje za zmerno ceno, sultansko razkošje z razgledom na palačo Topkapi pa ponuja hotel Ayasofya Pansiyonlari (od 115/155 evrov za prenočevanje v enoposteljni/dvoposteljni sobi).

Za razvajanje: Hamam, turška kopel, ki prerodi telo in duha. Za prvovrstno razvajanje v razkošnem zgodovinskem okolju se odpravite v starodavni hamam Çemberlitaş ali Cağaloğlu.

Nekaj za pod zob: Dan začnite s kraljevskim turškim zajtrkom, ki je navadno že vštet v ceno prenočišča. Podnevi ne bo šlo brez döner kebaba z ajranom, poskusite pa še yaprak dolmo – sarmo v listih vinske trte, kalamar – polnjene kalamare, pide – nekakšno turško pico, imam bayildi – musako z jajčevci, fırın sütlaç – pečen rižev puding, za posladek pa še baklavo, halvo ali lokum – turški med.

Za suho grlo: Nikoli ne zavrnite povabila na turški jabolčni čaj, ki prija tudi v vročih dneh, prav tako kot turško pivo efes. Izkoristite priložnost okusiti turško kavo v njeni domovini.

Noč ima svojo moč: Za bolj umirjene duše je kot nalašč večerni sprehod po Istanbulu in občudovanje osvetljenih minaretov, še večje doživetje pa bo nočna plovba po Bosporski ožini. Zvečer obvezno zavijte v kakšen meyhane, taverno v predelu Beyoğlu, kjer boste uživali ob turških specialitetah, rakiji in ciganski glasbi v živo. Za žur do jutranjih ur obiščite klube Crystal, Indigo ali Reina.

Obvezno branje: Istanbul – Spomini mesta Orhana Pamuka, Nobelovega nagrajenca za književnost.

Za zaljubljence v kulturo: V evropski prestolnici kulture 2010 nikakor ne smete zamuditi večerne predstave plešočih dervišev – pozanimajte se, kako ločiti zrnje od plev, da ne boste razočarani. Domišljijo vam bodo vzbudile tudi brhke trebušne plesalke, v zgodovino se potopite v muzeju turške in islamske umetnosti in istanbulskem arheološkem muzeju, v korak s časom pa stopite v muzeju sodobne umetnosti Istanbul Modern.

Za športne navdušence: Turški šport številka ena je nogomet: ogled nogometne tekme v družbi domačinov bo zagotovo nepozabno doživetje. Ljubitelji formule ena romajo v Istanbul na veliko nagrado Turčije, maja pa lahko obiščete tudi svetovni sejem športa. Ne pozabite na ogled olimpijskega štadiona Atatürk.

Nakupovanje: Dišavni bazar nudi dišave, začimbe in slaščice vseh barv in oblik, med katerimi se lahko potopite v morje okusov in vonjav. Veliki bazar pa je prava meka za oči, a prekletstvo za denarnico – le kako se upreti vabečim šalom, majčkam z bogatimi vezeninami, pisanim ogrlicam in drugim mikavnostim? Obvezno je barantanje za ceno, saj jo lahko z uspešno taktiko zbijete za več kot polovico. Najuspešnejše kupčije se sklepajo zgodaj zjutraj ali zvečer tik pred zaprtjem bazarja, saj Turki verjamejo, da jim bo prineslo nesrečo, če prvi in zadnji kupec odideta z njihove stojnice brez kupljenega blaga.

Kaditi kot Turek: Da nekdo kadi kot Turek, drži kot pribito. Najbolj priljubljene so cigarete, tesno za petami jim sledi vodna pipa z različnimi sadnimi okusi tobaka, ki jo lahko naročiš kar v lokalih poleg pijače.

Muslimanstvo: Čeprav muslimanstvo predvsem med mladino izgublja svoj pomen, si v Istanbulu večina žensk še vedno zakriva lase in nosi plaščke do kolen, zato se tudi od obiskovalcev pričakuje spoštljivo oblačenje brez dekoltejev ter z zakritimi rameni in koleni. Za vstop v mošeje se je treba sezuti in ženske si morajo z ruto zakriti lase.

Prihajajoči dogodki: Festival turškega medu (od 28. aprila do 2. maja), kulturni festival Istancool (od 6. do 8. maja), formula 1 – velika nagrada Turčije (od 6. do 8. maja), pomladni festival Ahirkapi Hidrellez (od 4. do 9. maja), svetovni sejem športa (maj), mednarodni lutkarski festival (maj), mednarodni gledališki festival (od 10. maja do 10. junija), mednarodni glasbeni festival (od 4. do 29. junija).

Ne spreglejte