SiolNET. Trendi Potovanja
Vsebino omogoča Nemška turistična organizacija
  • Messenger
  • Messenger
German.Local.Green

Ideja za počitnice: trajnostno v mestu in naravi

Vsebino omogoča Nemška turistična organizacija

Nemške metropole z okolico tudi med pandemijo ponujajo veliko možnosti za trajnostne počitnice v naravi v kombinaciji z obiskom mest. V tematskem področju Green kampanje German.Local.Culture. predstavljamo prav to vznemirljivo združevanje dejavnosti v mestu in naravi.

Foto: DZT/Julia Nimke Foto: DZT/Julia Nimke

Popotniki v nemških mestih se lahko naužijejo tako kulturne zgodovine in mestnega utripa kot tudi prostranih parkov in zelenih površin. Le lučaj od mesta obiskovalce čakajo rekreacijska območja. Povezovanje urbanih središč in podeželja – vključno s kakovostno ponudbo mobilnosti – počitnicam v Nemčiji daje dodano vrednost: gostje lahko prenočujejo v mestu in odkrivajo naravne lepote v okolici ali pa počitnice na podeželju popestrijo z mestnimi izleti.

Ettal, sprehod na pomolu. Foto: DZT/ Julia Nimke Ettal, sprehod na pomolu. Foto: DZT/ Julia Nimke

Sprostitev in doživetja v nemških gozdovih

Nemčija je ena najbolj gozdnatih držav v Evropi – gozdovi pokrivajo skoraj tretjino države. Od Porurja do Sauerlanda, od Kölna do Eifla ter na območju Porenja in Taunusa – od urbanega okolja do narave je pot pogosto kratka. Ljubiteljem narave so tako na voljo številne možnosti: kdor si želi sprostitve, si lahko baterije napolni v gozdu, kdor je bolj pustolovskega duha, pa lahko raziskuje naravo na poti med krošnjami ali v gozdnem adrenalinskem parku. Gozdni muzeji in informacijska središča narodnih parkov obiskovalcem ponujajo koristne napotke in informacije. Gozdni vodniki in rangerji v številnih gozdnih regijah goste popeljejo v skrivnostni svet gozda, tako da lahko čisto od blizu spoznajo življenje v tem čarobnem habitatu.

Pohodniška pot ob Baltskem morju. Foto: German Roamers/ Hannes Becker Pohodniška pot ob Baltskem morju. Foto: German Roamers/ Hannes Becker

Reke in pečine

Približno tretjina nemškega ozemlja je pod posebno zaščito kot naravna krajina državnega pomena. Odgovorno in skrbno ravnanje z naravnimi bogastvi popotnikom omogoča povsem avtentično doživetje. Nekatere geografsko značilne zanimivosti, kot so rečni bregovi ali pečine, so povezane z miti in legendami, zato jim mnogi pripisujejo poseben pomen. Primeri so kamnita formacija iz peščenjaka Externteine v Vestfaliji, pot Himmelsweg pri mestu Nebra – kjer je bil najden svetovno znan nebesni disk iz bronaste dobe –, in neolitski kamniti grobovi v Everstorfer Forstu v Mecklenburgu. Že stoletja obiskovalce navdušujejo tudi pečine iz peščenjaka v narodnem parku Saška Švica pri Dresdnu. Tu ekološki vizionar Sven-Erik Hitzer obmejno mesto Schmilka spreminja v trajnostno počitniško vasico.

Sankt Peter-Ording, počitek na sipinah na plaži. Foto: DZT/ Julia Nimke Sankt Peter-Ording, počitek na sipinah na plaži. Foto: DZT/ Julia Nimke

Bosi po Waddenskem morju

Prostrano Waddensko morje v Severnem morju predstavlja največje povezane muljaste plitvine na svetu. Ko se voda med oseko umakne, lahko obiskovalci v spremstvu strokovnjakov bosi raziskujejo to edinstveno pokrajino in spoznavajo njene prebivalce: rakovice, peščene črve in školjke srčanke ter številne vrste ptic. Obiščete lahko tudi Halligen – majhne poseljene močvirne otoke, ki so ob nevihtah delno poplavljeni in se zato ponašajo z edinstveno floro. Iz severnonemških metropol, kot sta Hamburg in Bremen, je obala Severnega morja na dosegu roke.

Dagebüll, Vadensko morje. Foto: DZT/ Julia Nimke Dagebüll, Vadensko morje. Foto: DZT/ Julia Nimke

Trajnostne nastanitve

Počitniška dežela Nemčija svojim gostom ponuja več kot tisoč certificiranih trajnostnih nastanitev in restavracij. Širok nabor trajnostnih nastanitev sega od kampov in tradicionalnih gostišč pa vse do luksuznih hotelov. Trajnostne nastanitve odlikujejo skrbna raba virov, trajnostna gradnja, regionalna kuhinja ter dostojni delovni pogoji za zaposlene in dober odnos do lokalnega prebivalstva.

Nisdorf, igranje družine ob ribniku. Foto: DZT/ Jens Wegener Nisdorf, igranje družine ob ribniku. Foto: DZT/ Jens Wegener

Kampiranje z družino

Spanje v šotoru ali mobilni hišici v objemu narave je pravo doživetje tudi za otroke. Številni nemški kampi so posebno prijazni družinam, saj ponujajo posebne atrakcije za otroke in mladino ter pester animacijski program. Na voljo so raznovrstne dejavnosti za vso družino: od jahanja ponijev in pustolovskih igrišč do šole jadranja in večernih predstav. V pestri ponudbi kampov boste gotovo našli pravega za vaše naslednje družinske počitnice; naj bo to na obali Baltskega morja v kampu Rosenfelder Strand Ostsee Camping ali v bujnih gozdovih Extertala na počitniški kmetiji Buschhof, ki ima celo lasten majhen živalski vrt.

Kampiranje ob jezeru Bavarskih Alp. Foto: Getty Images/ Henglein and Steets Kampiranje ob jezeru Bavarskih Alp. Foto: Getty Images/ Henglein and Steets

Lahkih nog po Porurju: svež zrak in insajderski nasveti lokalcev

V številnih ustvarjalnih četrtih na nekdanjem premogovniškem območju regije RUHR zdaj lahko najdete sodobne kavarne in bare ter ateljeje in oblikovalske delavnice. Vse v znamenju upcyclinga in individualnega dizajna. Regijo odlikuje edinstven preplet starega in novega, tradicionalnega in sodobnega. Industrijsko kulturo tu lahko spoznate iz prve roke na ogledih nekdanjih premogovnikov, jeklarn in drugih spomenikov povsem drugačnemu času. Porurci imajo celo festival, posvečen industrijski preteklosti tega območja: ExtraSchicht. Enkrat letno se na neverjetnih zgodovinskih prizoriščih odvijajo koncerti v živo, gledališke in plesne predstave, slami (pesniški dvoboji in literarni večeri) in še veliko več – tako Porurci obiskovalce z vsega sveta ozaveščajo, da so še pred nekaj leti tukajšnji ljudje trdo garali. Zanimivosti, kot so zapuščene železniške proge in kanalske poti, je najbolje raziskovati s kolesom – brez zastojev in stran od prometa.

Oberhausen-Sterkrade, pogled na rudarski kompleks Zeche. Foto: Dennise Stratmann Oberhausen-Sterkrade, pogled na rudarski kompleks Zeche. Foto: Dennise Stratmann

Odkrijte Halden, porursko gorovje z bogato zgodovino. Ta spomenik rudarstvu je zdaj zelen in prepreden z urejenimi pohodniškimi potmi. Na vsakem koraku se skriva kakšna zgodovinska ali naravna znamenitost, predvsem pa lahko tam končno pobegnete v mir in naravo in svobodno zadihate. Čaka vas urbano pohodništvo na obrobju mest ali v slikovitih mestih samih, predvsem pa dih jemajoči razgledi!

Naravni rezervat Halde Rheinelbe. Foto: Ravi Sejk Naravni rezervat Halde Rheinelbe. Foto: Ravi Sejk

Če radi skrenete z uhojenih poti, stran od množic turistov, je najbolje, da se za nasvet obrnete kar neposredno na odprte prebivalce te raznolike regije. Z njimi lahko pogovor začnete zlahka in kjerkoli – v trafiki, restavraciji ali ko po regiji potujete s kolesom ali vlakom. V tradicionalnih porurskih točilnicah trinkhallen pa ne dobite le nasvetov, ampak tudi kaj sladkega in steklenico lokalnega piva za na pot.

Počitniška dežela Nemčija


Nemčija, počitniška dežela Trendi Rokodelske tradicije, ki jih je mogoče doživeti Nemška turistična organizacija, pomlad 2021 Trendi Potovalna destinacija, ki presega standardne sezname obljudenih turističnih točk Travel Germany Trendi Počitniška dežela vabi: potopite se v svet umetnosti, kulture, arhitekture in narave Počitniška dežela Nemčija Trendi Edinstveni velikonočni običaji po svetu Nemčija, počitniška dežela Trendi To so sanje vseh ljubiteljev vina #WanderlustGermany 2 Trendi Nasvet za izlet: to je čudežna dežela za vse ljubitelje pohodništva #WanderlustGermany Trendi Ideja za dopustovanje: počitnice v tem evropskem biseru

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin