Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 10. 2013,
10.22

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hurgada Egipt Rdeče morje

Petek, 25. 10. 2013, 10.22

5 mesecev, 3 tedne

Hurgada – skok v drugačen svet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pravijo, da si je treba samo dovolj močno želeti in se uresniči. Mi pa pravimo, da si nagrajenec Planeta izzivov zasluži svojo nagrado.

Nekoga, na katerega bodo še posebej pozorne srečne zvezde, bomo poslali v družbi še ene osebe na tedenski oddih na toplo. Hurgada je skok v drugačen svet. Drugačen. Samo to. Prevladujočo slovensko zeleno barvo bo zamenjala peščena. In kalejdoskop barv pod gladino morja, ki ga rišejo pisane ribe in preplet koral.

Rdeče morje nam je najbližje, da okusimo čarovnijo podvodnega sveta, da se pustimo hipnotizirati pisanim barvam rib in koral, da uresničimo otroške sanje še iz časov, ko smo gledali film o delfinu Fliperju. V le enem od zalivov se lahko pomešate med ta piskajoča čudovita bitja in sanjate, da ste del njihove jate, ki kraljuje širnemu morju.

Kaj tam početi? Kar želite, prav gotovo pa je Hurgada predvsem sinonim za polnjenje baterij na soncu in uživanje v enem najlepših svetovnih naravnih akvarijev – Rdečem morju. Snorkljanje, potapljanje, opazovanje podvodnega sveta skozi stekleno dno ladjice ali lov na velike luskaste "zveri" na odprtem morju. Pač odločitev posameznika.

Po lenarjenju pride …

Če pa se po nekaj dneh tega le naveličate, se pomešajte med domačine in turiste na tržnici. Mešanica zvokov, barv, vonjav, ljudi … čar vsake orientalske tržnice. Pazite le na svoje živce: ne, nismo dovolj vešči barantanja, da ne bi ob našem občudovanju preproge prodajalec šel z nami skoraj do Slovenije. Solzava zgodba o lačni družini, ki bo lačna še bolj, ker je prodajalec izgubil toliko časa z nami, da bi nekomu drugemu prodal že deset preprog, je recept za slabo vest in nakup, ki ga skoraj obvezno obžalujemo, skoraj zanesljivo pa se v spominih nasmejemo temu.

Na tržnici kupljene začimbe, , zakuhane v dobro jed, vas bodo lepo spomnile na arabske počitnice, vodna pipa pa – če kadite ali ne – bo pokazala svoj čar, ko boste povabili prijatelje in boste skupaj "prikurili" tobak z aromo jabolka, ki si bo pot utrla skozi brbotajočo vodo.

Sladice … te so posebno poglavje – ne zgrešite jih! So strašno sladke, ampak vredne greha! Če vam razdalja ne predstavlja težave, je Kairo 550 kilometrov od Hurgade, puščavo z beduini pa imate tako rekoč pred nosom. Zajahajte v njeno srce na kameli. En teden je vsekakor premalo, da bi se lahko povsem predali tej osupljivi deželi z izjemno zgodovino, vendar dovolj, da se boste v spominih radi vračali nazaj.

Turizem so ljudje

Hurgada se razteza 60 kilometrov ob obali Rdečega morja. Približno 80 tisoč prebivalcev prihaja iz severnega dela Egipta, saj jim delo tu in v preostalih turističnih krajih predstavlja mnogo večji zaslužek, kot če bi služili v domačem kraju. Ker pa je tam mravljišče, večina tempo zdrži le nekaj časa, preden se vrne domov.

To pa pomeni, da želijo v tem času zaslužiti kar največ. Na svojem višku je v Hurgado pred arabsko pomladjo prišlo dobrega dva milijona in pol turistov, ki so v blagajno prispevali več kot dva milijona evrov. Podnebje omogoča turistično sezono tako rekoč skozi vse leto, saj so razen poleti temperature zraka in morja ugodne skoraj vse mesece.

Ne spreglejte