Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2014,
13.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

izlet Litija

Torek, 1. 4. 2014, 13.31

6 let, 6 mesecev

Čez drn in strn po osrčju Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ta konec tedna jo lahko mahnete na tradicionalni pohod po Jablaniški poti, ki se vije po Posavskem hribovju in povezuje slikovite hribovske vasi občin Litija in Šmartno pri Litiji.

Zakaj tja? Kraji okoli središča Slovenije, kot ga je zakoličila geometrija, niso množično uveljavljena izletniška točka, a so ravno zato popolna izbira za ljubitelje podeželja in neokrnjene narave. Hribovita pokrajina ponuja nešteto možnosti za aktiven pohodniški oddih, ena od začrtanih poti pa je tudi Jablaniška, po kateri vsako pomlad prirejajo pohod z več kot desetletno tradicijo.

Na tem pohodu ste poleg rekreacije med potjo in na cilju deležni še pestre ponudbe domačih dobrot z bližnjih domačij, z udeležbo na pohodu pa naredite tako nekaj zase kakor tudi za razvoj podeželja, poudarja Društvo LAZ, ki prireja pohod. S tovrstnimi prireditvami in drugimi aktivnostmi želijo namreč spodbuditi razvoj dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, poskrbeti za promocijo podeželja in pripeljati izletnike na sprehode, rekreacijo, pristno domačo hrano in v prihodnosti tudi na počitnice na kmetijah.

Kdaj in kje? Letošnji že 11. tradicionalni pohod po Jablaniški poti bo to soboto. Na štartu pri gasilskem domu v Zgornji Jablanici vas bodo od 7. ure do 10.30 sprejele domačinke s štrukeljci. Za simbolično štartnino si boste lahko privoščili zajtrk, potem pa žigosali kontrolni kartonček in če boste na pohodu že petič ali desetič, boste prejeli darilo. Za na pot vas bodo oskrbeli z jabolki in letakom s ponudbo ob poti.

Pot je nezahtevna in traja štiri ali pet ur, postanki pri domačinih na okrepčilu ter čudovit razgled pa vam jo lahko malo podaljšajo. Pot je krožna, tako da imate do izhodišča le še kratek spust v dolino. Trasa pohoda je označena z rumenimi tablicami in rumeno-belimi markacijami, tako da ne morete zaiti, pa čeprav vas bodo zanesli čudoviti panoramski pogledi na vse konce Slovenije. Več podrobnosti najdete na spletni strani organizatorja.

Kako tja? Če niste preveč navezani na svoj avtomobil, lahko za prevoz do Litije izberete tudi vlak. Izpred železniške postaje v Litiji do gasilskega doma v Jablanici bo ob 07.32 in 08.32 organiziran avtobusni prevoz, izpred gasilskega doma pa vas bodo nazaj v Litijo odpeljali ob 16. uri. Cena vozovnice je en evro.

Ne spreglejte