Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 3. 2011,
9.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nina Košak

Petek, 4. 3. 2011, 9.39

8 let

*ninaluba* – ime, ki si ga človek hitro zapomni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nina Košak je oblikovalka, ki že od nekdaj ve, kaj bi rada počela v življenju. Oblikovanje je njen način življenja, najljubši konjiček, njena služba.

Idej ji nikoli ne zmanjka, izhaja iz sebe, kar nastane, je oblikovano z dušo in srcem. S svojo blagovno znamko *ninaluba* živi svoje sanje. "Nekako sem od nekdaj vedela, kaj bi rada počela v življenju. Želela sem si oblikovati oblačila in modne dodatke. To je bila edina pot, ki sem jo videla pred seboj, in bila je zelo jasno izrisana," pove Nina, ki je bila že od mladih nog zelo ustvarjalna.

Ime, ki si ga človek hitro zapomni

Ime *ninaluba* je nastalo povsem spontano. "Že od majhnega me domači kličejo Luba." Večkrat je med telefonskim pogovorom čečkala po papirju in nevede napisala ninaluba skupaj z malimi tiskanimi črkami. "Ker mi je nekaj manjkalo, sem dodala še zvezdice kot nekakšne narekovaje. Zdaj imam namesto zvezdic logo, jih pa še vedno uporabljam v e-pošti in SMS-sporočilih. Ime se je neverjetno hitro prijelo, tudi v tujini. Vsi pravijo, da si ga človek hitro zapomni," pove Nina.

Največ znanja dobiš, če gledaš "na široko" Torej od povsod nekaj in tisto najboljše. Vsaka izkušnja je dragocena, ne glede na to, ali je bila perfektna ali ne. Učimo se iz obojega, meni Nina. "Na fakulteti sem marsikaj pogrešala (tuj jezik, modno fotografijo, učenje grafičnih programov), vendar sem kljub temu iz študija potegnila največ, kar se je dalo, ker so se določeni profesorji res trudili. Vsa štiri leta nas je spremljala strokovna sodelavka gospa Olga Marguč, ki me je ogromno naučila z veliko ljubezni do dela, ki ga je opravljala, to se je čutilo. Moja mentorica in profesorica oblikovanja oblačil v 4. letniku Metka Vrhunc me je najbolj "začutila« in me odlično vodila skozi moje oblikovanje. Tudi profesorica Karin Košak je pustila pomemben pečat, in seveda profesorica Almira Sadar, ki je v slovenskem modnem prostoru zelo cenjena."

Raje šefica sama sebi Po diplomi je odšla na pripravništvo v Italijo, kjer si je izkušnje nabirala pri modni znamki Stefanel. Tam je dobila vpogled v zakulisje modnega sveta, kar je zelo dragocena izkušnja, vendar si ni želela ostati tam in delati za njih, ker je ustvarjalnost posameznega oblikovalca močno potisnjena v ozadje. "Raje sem sama svoj šef, saj tako vsak dan posebej živim svoje oblikovalske sanje," pove Nina, ki je svoje ideje začela uresničevati že v prvem letniku fakultete.

Rdeča nit kolekcije *ninaluba*

V zadnji *ninaluba* Glamur kolekciji je želela predstaviti kreacije iz džersija v svoji glamur različici, ker je to njen najljubši material, ki jo vedno znova navdušuje in nadihuje. Vedno je imela rada barve in potiske, vendar ker se sama oblači bolj umirjeno, se je odločila, da tokrat predstavi "zrelejšo" kolekcijo s poudarkom na krojih in detajlih. "Rdeča nit moje blagovne znamke, ki me spremlja že vsa leta, je tema Poigravanje s kroji. Enkrat je bolj v ospredju, spet drugič v ozadju, a vedno prisotna. Z zadnjo kolekcijo sem želela svojo najljubšo temo ponovno oživiti in nakazati zrelejšo smer, v katero grem, kar pa ne pomeni, da se bom odpovedala pozitivni energiji barv in igri potiskov."

Njena kolekcija je namenjena ženski, ki je mlada po srcu, z izbranim okusom in ljubeznijo do detajlov. "Nikoli ne omejim svojih kreacij na določeno starost ali tip ženske. Če se stranka najde v mojih kreacijah, se v njih dobro počuti in jih zna nositi, potem starost ni pomembna. Pomemben je osebni stil in odnos, ki pride zraven."

Njeni najljubši kreaciji *ninaluba* sta jakna in Origami torbica. Obe kreaciji sta nastali v okviru njenih dveh najljubših tem (lahko bi rekla, da ima *ninaluba* dve rdeči niti). Prva je Poigravanje s kroji (sem spada jakna), druga pa oblika kvadrata, ki jo prav tako vedno znova navdušuje (Origami torbica).

Živi svoje sanje

Oblikovanje je njen način življenja, najljubši konjiček, ki je na srečo postal njena "služba". Navdih in ideje pridejo spontano, kjerkoli in kadarkoli. Če bi morala nekaj izpostaviti, pravi, da bi definitivno MTV v njegovih najboljših časih (njenih gimnazijskih letih). Videospoti, glasba, ples in stajling so se ji vedno zdeli najzanimivejši. Danes se je to "prestavilo" na nadaljevanke, kot sta Seks v mestu in Opravljivka, ki sta definitivno trendseterski.

Modne smernice z dušo in srcem Pri modi so ji všeč svoboda, ustvarjalnost ter izražanje sebe skozi oblačila in modne dodatke. "Na nek način nima bistvo mojega oblikovanja nič kaj dosti opraviti z modnimi smernicami. Izhajam iz sebe, kar nastane, je oblikovano z dušo in srcem. To da kreaciji svoj pečat, in kar je najpomembneje, brezčasnost. Ker pa te modne smernice ujamejo tako ali drugače, nevede ponotranjiš tiste, ki te najbolj pritegnejo, in jih vključiš v svoj oblikovalski proces."

Pot do uspeha odvisna od želje

Nina pove, da misli, da je v življenju na vseh področjih najpomembneje to, kako močna je tvoja želja. Če je dovolj, ti bo uspelo kljub raznim preprekam, v tem primeru predvsem finančnim. "Pri nas in po svetu je ogromno odličnih oblikovalcev, ki mogoče zaradi pomanjkanja finančnih sredstev nikoli ne bodo prodrli na trg, in kar je še pomembneje, tam tudi ostali."

Oblikovanje diha in živi Nina pravi, da je danes definitivno zrelejša kot na začetku svoje oblikovalske poti, kar pomeni, da z njo raste tudi njena blagovna znamka. "Grem v "odraslejšo" smer, v bolj umirjene barve, poudarek bo na meni tako ljubi igri krojev in detajlov. Barve in potiski bodo seveda ostali, vendar ne bodo prevladovali. Še naprej bom najraje oblikovala ženska oblačila iz džersija in Origami torbice. Idej nikoli ne zmanjka, oblikovanje diham in živim. Glede na povpraševanje se bo mogoče v prihodnosti našlo tudi kaj za moški spol."

Vračamo se k "slow food" kreacijam

Nina meni, da imamo ljudje že počasi dovolj kopiranja in se čedalje bolj vračamo k izvirnosti. "Te v H&M-u in Zari ne najdeš, in če ne želiš biti eden v množici, poiščeš oblikovalce, ki te bodo oblekli v svoje "slow food" kreacije. Ampak da ne bo pomote, življenje oblikovalca ni lahko, svojemu delu moraš biti popolnoma predan in trdo delati. Vendar sama vedno pravim, da nikoli ne bi menjala, ker živim svoje sanje. Kaj je še lepšega na tem svetu?"

"Perfect match" Na vprašanje, kaj ne sme manjkati v njeni omari, pove, da so kavbojke tiste, ki so ji ne glede na kroj in stil od nekdaj najbolj seksi kos oblačila. Manjkati ne smejo niti hud T-shirt in zanimivi modni dodatki, kot so čevlji, torbica in nakit. To je vedno "perfect match"! Predvsem pa ji je všeč, da je ženska oblečena primerno svojemu značaju in postavi ter neobremenjena s trenutnimi modnimi trendi, da je samozavestna, karizmatična – ženska s stilom.

Ne spreglejte