Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 8. 2013,
10.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Marissa Mayer

Torek, 27. 8. 2013, 10.47

8 let

Marissa Mayer: z obleko Oscarja de la Rente med kavbojkami in kapucami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Marissa Mayer je predsednica in izvršna direktorica Yahooja, ki je kariero začela na Googlu. Medtem ko se njeni kolegi sprehajajo v puloverjih s kapuco, Mayerjeva prisega na Oscarja de la Rento.

Ena najvplivnejših žensk v poslovnem svetu podira stereotipne predstave o tem, da lepota in pamet nista kompatibilni, da ženske niso za znanost in da "piflarji" ne morejo biti šik. Ko je leta 1999 diplomirala iz računalništva na Stanfordu, je zavrnila mesto učiteljice in se raje pridružila startupu v Silicijski dolini. Mayerjeva je bila 20. oseba, ki so jo zaposlili pri Googlu, ter v naslednjih trinajstih letih postala njihova inženirka, oblikovalka, vodja razvoja produktov in članica uprave. Podpisala se je pod številne Googlove izdelke, kot so Google Maps, Google Books in Gmail, hkrati pa je zaslužna za čisto vstopno stran, kar še dodatno priča o tem, da je vedno na prvo mesto postavljala uporabnikovo izkušnjo.

Julija 2012 je postala predsednica in izvršna direktorica Yahooja. V podjetju je ukinila delo od doma, podaljšala porodniški dopust in uvedla denarni bonus za starše. Maja letos je vodila Yahoojev prevzem blogerske platforme Tumblr, letos pa jo je revija Forbes razglasila za 32. najvplivnejšo žensko na svetu.

A medtem ko Silicijska dolina v svet pošilja množice neobritih, razcapanih fantičev v kavbojkah in puloverjih s kapuco, Marissa Mayer odločitve večinoma sprejema v čevljih Manola Blahnika in kostimih Caroline Herrere. Pred leti je v intervjuju za Vogue med predmete, ki jo osrečujejo, uvrstila svoj kašmirjev pulover Oscarja de la Rente s tričetrtinskimi rokavi in umetelnimi gumbi. Doma ima štiri: umazano belega, bež, temnomodrega in črnega, več kot 20 pa jih je kupila svojim prijateljicam kot božično darilo, zato ni čudno, da je ena najpomembnejših strank pri de la Renti.

S klasično baletno izobrazbo, znanjem igranja klavirja in številnimi obšolskimi dejavnostmi, kot so debatni krožek, matematični krožek in španščina, se zdi, da Marissa Mayer obvlada vse, in očitno že od mladosti obvlada svoj urnik. S seboj vedno nosi prenosni računalnik, saj nikoli ne ve, kdaj bo imela petnajst minut, ko bo lahko naredila kaj za službo. Teče maratone in triatlone ter verjame v to, da počne stvari, na katere ni povsem pripravljena. "V najslabšem primeru se naučim kaj o svojih mejah," je povedala za Vogue.

Nakupuje dvakrat letno v trgovini Bergdof Goodman z osebno nakupovalko, potem ko na Style.com najde svoje najljubše kose znamk Oscar de la Renta, Carolina Herrera, Etro, Tuleh, Angel Sanchez in Armani, ko potrebuje kaj bolj uradnega. Razprodajam sledi na spletu, z izjemo črne Chanelove torbice pa jo privlačijo žive barve in nagajivi kroji.

Njen slog oblačenja naj bi počasi spreminjal tudi slog njenih zaposlenih. Kot so zapisali pri Wall Street Journal, Mayerjeva svojih zaposlenih ni navdušila le s svojim delom, temveč tudi s slogom, saj po njenem prihodu zaposleni bolj skrbijo za svoj videz, ki je vsaj pri Yahooju že zdavnaj presegel puloverje s kapuco.

Ne spreglejte