Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2011,
10.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 20. 6. 2011, 10.32

6 let, 7 mesecev

ZA PAMETNE IN IZNAJDLJIVE

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na počitnicah smo vsi radi brezskrbni in se že vnaprej skušamo izogniti stresnim situacijam. Brezskrben in sproščen oddih nam poleg številnih prednosti omogoča tudi uporaba plačilnih kartic.

Da bo vaš dopust čim bolj sproščujoč in da se boste domov vrnili zadovoljni in v dobri kondiciji, tudi finančni, preberite nekaj napotkov o uporabi plačilnih kartic na dopustu. Nato pa z anketo hitro preverite še, kako iznajdljivi ste na dopustu, in glasujte za NAJ počitniško fotografijo ter se tako potegujte za eno izmed 20 zabavnih nagrad. BODITE PAMETNI IN NA POČITNICE NAMESTO GOTOVINE RAJE VZEMITE KARTICI MASTERCARD IN MAESTRO Kartice so odlično nadomestilo za gotovino, saj so priročne, varne in preproste za uporabo. Ker jih sprejemajo po vsem svetu, vam pred odhodom na počitnice ni treba skrbeti za nakup tuje valute. S karticama MasterCard in Maestro lahko namreč plačujete in dvigujete denar (tudi tujo valuto) kjerkoli počitnikujete, saj kartico MasterCard sprejemajo na skoraj 32 milijonih mest in kartico Maestro na 13 milijonih mest po vsem svetu. Dodatna prednost plačevanja s kartico na počitnicah je tudi, da na ta način zmanjšate možnost izgube ali kraje gotovine. Doma in v tujini vam plačilne kartice omogočajo varno in zanesljivo plačevanje, z mesečnimi izpiski in spletno banko pa tudi učinkovit pregled nad izdatki. O pogojih in nadomestilih za uporabo plačilnih kartic v tujini se pred odhodom na počitnice ali potovanje pozanimajte pri banki, ki vam je kartico izdala. Preverite tudi, ali je vaša plačilna kartica še veljavna, in na potovanje vzemite fotokopije svoje kartice, da bi v primeru njene izgube hitreje ugotovili identifikacijo. Kopije varno shranite v hotelu oziroma kjer bivate v času počitnic. Torej – ko boste sestavljali seznam nujne opreme za počitnice, poleg kopalk, brisač in fotoaparata ne pozabite dodati tudi plačilne kartice!

DOBRI RAZLOGI ZA UPORABO PLAČILNIH KARTIC SO:

- Kartice MasterCard in Maestro sprejemajo po vsem svetu, zato na počitnice poleg plačilnih kartic lahko vzamete le še najnujnejše dokumente: potni list ali osebno izkaznico. Vse ostale kartice raje pustite doma. - Na prodajnih mestih v tujini je plačevanje s kartico MasterCard ali Maestro brezplačno, kar pomeni, da vam pri nakupu ne bo treba plačevati provizije. - Počitnice lahko rezervirate in plačate preko spleta – spletno nakupovanje omogoča hiter in preprost nakup, varnostni mehanizem MasterCard SecureCode™ pa omogoča varno plačevanje. - Če boste plačevali s karticami, je verjetnost izgube ali kraje gotovine manjša. - Na mesečnih izpiskih in prek spletne banke boste imeli takojšen pregled nad količino denarja, ki ste jo zapravili na počitnicah. - Domov se ne boste vrnili s kupom tujih kovancev, ki jih ne bo mogoče zamenjati.

ŠE NEKAJ NASVETOV ZA DOBRO UPORABO KARTIC NA DOPUSTU: - Na banki, ki vam je izdala kartico, se pozanimajte o omejitvah plačila ali dviga gotovine. - Na potovanju ne zapravljajte več, kot bi zapravili doma. Načrtujte svoje izdatke s pripravo posebnega počitniškega proračuna in se držite načrta. Izdatke lahko pregledno spremljate preko izpiskov. - S plačilnimi karticami ravnajte previdno, ne puščajte jih na plaži ali drugih mestih, kjer bi vam jih lahko odtujili. - Ne zapišite PIN kode na kartico ali druga vidna mesta. - Fotokopijo kartice in telefonsko številko banke, ki vam je kartico izdala, imejte na varnem mestu (v hotelu, apartmaju ali varnostnem sefu, če kampirate), tako da lahko kartico ob kraji ali izgubi hitro prekličete.

SVOJE KARTICE VEDNO UPORABLJAJTE ODGOVORNO

Kartice so tako doma kot v tujini odlično plačilno sredstvo, vendar le v primeru, da z njimi ravnamo odgovorno.

Debetna kartica Maestro vam omogoča plačevanje nakupov, pri čemer se denar nemudoma odšteje z vašega transakcijskega računa. S kreditno kartico MasterCard pa lahko plačujete nakupe do meje limita, skupni znesek pa poravnate v celoti enkrat mesečno.

Magnetni trak na karticah vsebuje pomembne informacije o vašem transakcijskem računu. Predmeti, ki trak razmagnetijo (mobilni telefoni, ostale kreditne kartice, magnetni trakovi …), lahko izbrišejo kodo in vaša kartica postane neuporabna. Kartice zaščitite tudi pred prekomerno vročino.

V primeru, da se na vaših bančnih izpisih pojavijo nepravilni izdatki ali ste kartico izgubili ali so vam jo ukradli, o tem obvestite ustrezne pristojne. Banko pokličite tudi, če mesečnega bančnega izpiska svoje kartice ne prejmete pravočasno.

Ne spreglejte