Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 11. 2010,
10.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 17. 11. 2010, 10.24

8 let

"Vse je dosegel na najtežji možen način"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Je v pogovoru za SiOL svojo fascinacijo z boksarskim šampionom Dejanom Zavcem opisal avtor njegove življenjske zgodbe Esad Babačić.

Prvo srečanje

Avtor in njegov portretiranec, aktualni svetovni boksarski prvak po verziji IBF, sta se prvič srečala maja 2009, ko je Dejan Zavec postal ambasador družbeno odgovorne akcije Verjemi v svoj koš, katere idejni oče je poleg Bojana Krajnca prav Babačić.

"Izžareval je preprostost in primarnost"

"Dejan mi je takoj pomenil precej več kot le ambasador. Kot osebnost je izžareval posebno preprostost in primarnost, ki me je fascinirala," pripoveduje Babačić.

"Pobudnik za pisanje biografije sem bil nedvomno jaz," pravi pesnik, novinar in po novem tudi pisatelj Esad Babačić in doda: "Najprej se bil navdušen nad njim kot osebo, nato pa sem spoznal še njegova trenerja Ivana Pučka in Stanislava Milutinovića in med pogovorom prišel do sklepa, da si takšne zgodbe zaslužijo svoje mesto v knjigi. Pot, ki jo je Dejan prehodil do danes, je pot, ki jo morajo ljudje poznati, saj se lahko iz nje tudi kaj naučijo. Dejan je vse dosegel na najtežji možen način, tako v športnem kot osebnem smislu. Nič mu ni bilo podarjeno niti za trenutek. Vse je dosegel s svojimi pestmi, iznajdljivostjo in inteligenco."

Pri nastajanju knjige je sodeloval tudi Zavec, znan tudi kot Mr. Simpatikus, čeprav, kot priznava avtor, "je razumljivo, da ga nisem imel vedno v bližini, saj je zaseden s številnimi obveznostmi".

"Boks je ena bolj poštenih poti ..."

Pisec je od nekdaj povezan z boksom. Že leta 1986 je izdal pesniško zbirko Pismo malemu boksarju, a, tako pravi Babačić, "si takrat niti v sanjah nisem mislil, da bom kdaj pisal biografijo Dejana Zavca. V pesmih sem boks uporabljal kot metaforo."

Pravi, da boks obožuje, saj je "ena bolj poštenih poti, po kateri lahko prideš do vrha. Pri boksu moraš spoštovati pravila. Brez inteligence, iznajdljivosti in instinkta in vseh teh odlik, ki sodijo k osebnosti, preprosto ne moreš doseči uspeha."

"V ringu z omejenostjo ne dosežeš ničesar"

Babačiću se zdijo boksarji predvsem izredno zanimivi ljudje, pa ne zato, ker zdržijo veliko udarcev, kot si misli povprečni gledalec laik, ampak preprosto zato, ker v ringu z omejenostjo ne dosežeš ničesar: "Biti moraš nadpovprečno inteligenten in hitro sprejemati odločitve. Hkrati misliti, a ne preveč."

Na novinarsko konferenco naravnost iz Dallasa

Izdajo Trdobojca bodo pospremili z novinarsko konferenco, na katero prav posebej za to priložnost iz Dallasa v ZDA, kjer si je ogledal dvoboj med Filipincem Mannyjem Pacquiajem in Mehičanom Antonijem Margaritom za naslov prvaka po verziji WBC v Zavčevi kategoriji velter, prihaja tudi glavni protagonist Trdobojca. Sledila bo še monodrama, v kateri se bo igralec Tadej Toš, ki se je v vlogi povezovalca boksarskega dvoboja že preizkusil na dvoboju med Zavcem in Rafalom Jackiewiczem v Stožicah, lahkotno poigraval z besedili iz knjige.

Ne spreglejte