Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
30. 8. 2016,
13.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Golif Neu Marx Dunaj grafiti

Torek, 30. 8. 2016, 13.13

6 let, 6 mesecev

Eden največjih grafitov na svetu #video

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Foto: Dieter Brasch

Tirolski umetnik Golif je na Dunaju ustvaril enega največjih grafitov na svetu. Meri 30 tisoč kvadratnih metrov ali šest nogometnih igrišč.

Opazovalec je naslov črno-bele podobe velikana na še nezazidani parceli v dunajski soseski Neu Marx. Golif ga je ustvarjal mesec in pol, za tako veliko površino pa je porabil pet ton akrilne barve. Pri orientaciji si je pomagal kar z navigacijo Google Maps.

Med nastajanjem poslikave, ki je zaradi velikosti v celoti vidna le iz zraka, je nastal tudi dramatični video. V njem je mogoče spremljati, kako se je umetnik lotil projekta. Iz kartona je izdelal dirkalni avtomobil in tank, s katerima se je vozil po urbanem poligonu in nanj nanašal barvo.

Nastajanje Golifovega velikana


 

Začasna umetnina v rastočem mestnem predelu

Opazovalec je začasna umetnina, ki je nastala na za zdaj še praznem prostoru v dunajskem okrožju  Golifov Opazovalec je zaradi svoje velikosti v celoti viden le iz zraka. Črno-bela podoba obraza opozarja na predel Dunaja, ki se razvija in bo ob obstoječih v prihodnje ponudil še nove bivanjske in poslovne možnosti. | Foto: Dieter Brasch Golifov Opazovalec je zaradi svoje velikosti v celoti viden le iz zraka. Črno-bela podoba obraza opozarja na predel Dunaja, ki se razvija in bo ob obstoječih v prihodnje ponudil še nove bivanjske in poslovne možnosti. Foto: Dieter Brasch Neu Marx, v katerem na prostoru nekdanje klavnice nastaja sodobno središče za medije, kreativno gospodarstvo, raziskovanje in tehnologijo.

V tej soseski trenutno živi in dela že več kot sedem tisoč ljudi, svoje prostore pa ima približno sto različnih podjetij in institucij. Tu je tudi največje medijsko središče v Avstriji, ki se imenuje Media Quarter Marx.

Na območju, kjer se kulturno zaščitene stavbe prepletajo s sodobnimi, v prihodnosti načrtujejo še stanovanja in podjetja.

Na predel, ki se razvija ter odpira nove možnosti za raziskovanje in poslovanje, tako zdaj opozarja tudi Golifov grafit.

Projekt so financirali iz zasebnih sredstev.  

 

  
 

Ne spreglejte