Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 9. 2012,
9.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 22. 9. 2012, 9.07

8 let

Dalajlama in Stéphane Hessel napovedujeta mir!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Založba Sanje je izdala knjižico Napovedujemo mir! Za napredek duha dveh neutrudnih borcev za človekove pravice, dalajlame in Stéphana Hessela.

Napovedujemo mir! Za napredek duha

Napovedujemo mir! Za napredek duha nadaljuje serijo izjemno priljubljenih, odmevnih in cenovno prijaznih knjižic s težo založbe Sanje, ki sta ji pot utrla že Hesselov mirovniški manifest Dvignite se! in zbirka vizionarskih misli Srečka Kosovela #Pravica: Mladi verujejo vate, Pravica. Mednarodni dan miru pa ne bi mogel biti bolje izbrani datum za predstavitev zapisanega pogovora dvojice mirovnikov.

Kot je povedal direktor založbe Rok Zavrtanik, je tretja v vrsti "knjižica dveh upornikov", ki sta svoje misli prepletla v Franciji, "kjer se je nebesno telo Stéphana Hessela srečalo z zemeljsko energijo dalajlame", kot sta zapisala francoska založnika knjižice. "Zdaj sva tu, dva demona, in dva sva močnejša kakor eden!" je takrat vzkliknil tibetanski voditelj Tenzin Gjatso, ki ga je za demona označila kitajska vlada, ker se neutrudno zavzema za svoje ljudstvo in išče miroljubno rešitev spora med Tibetom in Kitajsko. Stéphane Hessel, soavtor Splošne deklaracije o človekovih pravicah, je prav tako že igral vlogo "demona", ko se je upiral nacistom, kot se danes upira diktaturi kapitalizma. Danes planetarna lika, prvi že dobitnik Nobelove nagrade za mir, drugi predlagan zanjo, v knjižici, ki jo je iz francoščine prevedla Maja Meh, svoje misli sidrata v izjemne življenjske izkušnje.

Pomembna knjiga ob pravem času

"Mislim, da je to izjemno pomembna knjiga, ker smo jo dobili ravno ob pravem času. Zdaj potrebujemo zavedanje, ki ga največji učitelji človeštva in modrosti učijo že tisočletja. Čas je, da se od zunaj obrnemo nazaj navznoter in tukaj uredimo stvari, ker bo vplivalo navzven," je iskreno povedala Manca Košir in si za popotnico svetovnemu dnevu miru sposodila dalajlamove besede: "Mir v svetu je odvisen od miru v srcu posameznikov, ta mir pa je odvisen od tega, ali živimo etično, tako da obvladujemo svoje odzive na negativne misli in čustva in razvijemo temeljne duhovne vrednote."

Srečanje dveh modrijanov, ki zahteva novo paradigmo

"Gre za srečanje dveh velikih duhov, dveh modrijanov iz različnih svetov – iz zahodnoevropskega, ki ga včasih imenujemo krščanski, in vzhodnega, kajti dalajlama je gospod budizma. Njun način dojemanja sveta je različen, ampak znotraj te različnosti moramo uvideti tisto isto, ker smo navsezadnje vsi samo ljudje. Razlika je zelo pomembna, ker je Zahodna Evropa danes postala planetarna, dežele budističnega sveta pa prav tako določajo kapitalizem, boj za profit, uničevanje narave, skratka vse, kar se je rodilo znotraj evropske civilizacije," je knjigo predstavila avtorica spremne besede dr. Spomenka Hribar in v nadaljevanju razložila razkorak med Vzhodom in Zahodom.

Zahodna, krščanska družba po vzoru religije naroča gospodovanje nad vsem, ne pa varovanje živega, zato je paradigma podrejanja danes svetovna in morda pelje v uničenje. Budistična paradigma je po njenih besedah drugačna, saj naravo jemlje kot tisto, česar varuh je človek, ki je odgovoren za vsa življenja. "Ob tako različnih paradigmah lahko ob srečanju Zahoda in Vzhoda pričakujemo, da se porodi nekaj novega. V tem trenutku se ne da uničiti kapitalizma, niti načina proizvajanja, ki nas ohranja pri življenju, vendarle pa bo treba bistveno spremeniti človekov odnos do samega sebe, do soljudi in do sveta kot takega," je izpostavila temelj svoje spremne besede in kot novo paradigmo, ki jo zahteva čas, opisala človeka, ki je spravljen sam s seboj, toleranten do sočloveka in pozoren do narave.

Hamam Balkanija – temeljna knjiga razumevanja Balkana

Vladislav Bajac je prek svojega delovanja, tako založništva kot pisateljevanja, po besedah Koširjeve poslanec miru, ki vztraja v položaju povezovanja, prijateljevanja, sočutja in solidarnosti med ljudmi. "Ni se lahko povezovati in vztrajati pri tem, zato moraš biti že kar malo naiven, da ti uspe. Sam ne pripadam verovanju v religijo, ampak verovanju v nekaj, kar mi je zen budizem približal kot pot k miru ali k miru s samim seboj," je svojo mirovniško filozofijo, ki jo je ujel že v Knjigo o bambusu, opredelil ugleden srbski pisatelj in založnik. Njegova druga v slovenščino prevedena knjiga Hamam Balkanija je pri založbi Sanje izšla letos in jo je po besedah Ifigenije Simonović Milan Dekleva označil za "temeljno knjigo razumevanja Balkana v današnjem času".

V malce revolucionarnem duhu novinarske konference je Bajac poudaril, da je čas dozorel za "intelektualno anarhijo", idealen revolucionarni preobrat, ki bi ga izvedla intelektualna elita. Da potrebujemo revolucijo, poudarja tudi dalajlama, a ne politične, gospodarske ali tehnološke, ampak duhovno revolucijo. Ta pa je tista, ki jo v današnji čas prinaša tudi vizionarski Srečko Kosovel: "Čas zahteva nove orientacije!"

Ne spreglejte