Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 9. 2010,
13.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 14. 9. 2010, 13.18

8 let

"Bralno zavest moramo ustvariti še kako drugače"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Knjige raje kupujem, čeprav imamo na Berkeleyju v ZDA prečudovite in ogromne knjižnice," priznava uspešna slovenska plavalka Sara Isaković.

Katero knjigo ste nazadnje prebrali, kakšen vtis je naredila na vas?

Nazadnje sem prebrala roman The Last Song, ki me je res prevzel. Dogaja se romantična zgodbica mladega para, sicer pa se knjiga posveča družinskim odnosom in prikazuje, kako pomembna in vredna je ljubezen, ki jo deliš s svojimi najbližjimi. Katero knjigo (ali knjige) bi priporočili tudi drugim bralcem in zakaj? Prebrala sem tudi veliko knjig o najnovejših raziskavah na področju možganov in človeških misli (cognitive science psychology). Priporočila bi knjigo The Biology of Belief avtorja Brucea Liptona. Kaj menite o dandanes nadvse priljubljenih priročnikih? Nič nimam proti priročnikom. Nekateri ljudje radi berejo nasvete, ker jim to olajša delo, še posebej začetnikom, ki se nikoli niso ukvarjali z določenimi stvarmi (na primer, kako posaditi zelenjavo na vrtu). Jaz jih ne uporabljam prav veliko, ker večinoma samo treniram in se učim, ampak mi včasih pridejo prav, ko pišem in sestavljam eseje in različna poročila. Tukaj v ZDA imamo študenti na voljo super priročnike, ki ti natančno razložijo, kako pisati in kaj je potrebno pri takih nalogah. V moji plavalni ekipi velikokrat dobivamo nasvete, kako komunicirati in se motivirati za skupne dosežke.

Se pri knjigah, ki vas zanimajo, raje odločite za nakup ali izposojo v knjižnici?

Za nakup, čeprav imamo tukaj na Berkeleyju prečudovite in ogromne knjižnice, v katerih si velikokrat knjige tudi sposodim. Se vam zdijo knjige za tri evre pravi način za zvišanje bralne zavesti Slovencev? Zagotovo! Mislim pa, da bi lahko ustvarili bralno zavest še na kakšen drugačen način, kot je na primer imeti več zanimivega in prijetnega branja v osnovnih šolah, ustvarjati bralne krožke in podobno. Branje knjig na internetu: da ali ne in zakaj? Nekaterim to ustreza, nekaterim ne. Osebno imam raje knjigo v roki in jo tako berem z večjim užitkom, kot da gledam v zaslon.

Ne spreglejte