Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 11. 2014,
14.57

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alan Ford

Četrtek, 20. 11. 2014, 14.57

4 leta, 10 mesecev

Avtor Alana Forda: ljudje iz nekdanje Jugoslavije so zelo inteligentni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Luciano Secchi, bolj znan kot Max Bunker, avtor kultnih stripov Alan Ford, stripe o Grupi TNT še vedno objavlja, kot še vedno dobiva pisma oboževalcev in oboževalk z Balkana.

Luciano Secchi pod imenom Max Bunker vse od leta 1969 ustvarja stripe o Alanu Fordu. Stripi v Italiji še vedno izhajajo, a kot je za Al Jazeero Balkan povedal avtor, je največji uspeh Alan Ford doživel v državah nekdanje Jugoslavije, od koder avtor še danes dobiva pisma.

"Moram povedati, da so ljudje iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Hrvaške in celotne nekdanje Jugoslavije zelo inteligentni, saj so zelo hitro dojeli moj smisel za humor in ga tudi sprejeli. Žal mi je, da nikoli nisem imel priložnosti spoznati prevajalca Nenada Brixyja, ki je opravil izjemno delo, saj ni prevedel zgolj mojega jezika, temveč tudi duh mojih zgodb," je za Al Jazeero povedal Bunker.

Alana Forda navdihnil Peter O'Toole, Anten Mana pa Silvio Berlusconi Bunker in ilustrator Magnus, čigar pravo ime je Roberto Raviola, sta v stripih ustvarila pisano druščino likov, od naivnega Alana Forda, Sira Olivera, Boba Rocka, Debelega Šefa, Jeremije do izumitelja Grunfa in vodja skupine Broj Jedan.

Medtem ko so številni liki plod avtorjeve domišljije, nekateri temeljijo tudi na resničnih osebah.

Lik Alana Forda je navdihnil irski igralec Peter O'Toole, Boba Rocka pa eden od Bunkerjevih sodelavcev. Anten Man, ki nastopi relativno pozno v seriji, je na primer nastal po navdihu Silvia Berlusconija, ki je bil takrat znan medijski magnat, v stripih pa je igral negativca, ki drugim onemogoča nemoten televizijski signal.

Pisma še vedno prihajajo Bunker je seveda precej zadovoljen, da so njegovi stripi imeli tako močan vpliv na države nekdanje Jugoslavije, kjer so se prijeli tudi številni citati iz stripa. Bunker tako še danes dobiva pisma in elektronsko pošto bralcev in bralk z Balkana.

"Vesel sem, četudi sem samo eni osebi pomagal, da se je počutila bolje," je o Alanu Fordu povedal 75-letni avtor, ki obljublja, da bo stripe, ki v Italiji še vedno izhajajo, pisal, dokler bo živ.

Ne spreglejte