SiolNET. Trendi Kulinarika
5,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Top gostilne 2016 – najlepši vrtovi, dvorišča in terase

5,33

termometer

Dvorec Zemono
Foto: Miha First

Tudi letošnje poletje bomo začinili s pregledi najboljših gostiln po Sloveniji. Za začetek izpostavljamo restavracije in gostilne, ki ob vsaj solidni hrani ponudijo še nekaj več: urejen vrt ali dvorišče oziroma teraso s fantastičnim razgledom.

Razlik med letošnjim in lanskim pregledom niti ni veliko, morda je škoda le to, da je v Sloveniji še veliko takšnih, ki imajo možnosti, da bi iz svojih lokalov lahko izvlekli nekaj več. In da ne bo pomote, na lestvici ni nobene gostilne, ki si ne bi nanjo zaslužila priti tudi s kakovostno ponudbo hrane.

1. (1.) Pri Lojzetu (Zemono pri Vipavi)

Kljub veliki konkurenci v Vipavski dolini, ki so jo začeli opevati tudi veliki svetovni časopisi, ostaja Tomaž Kavčič na najlepšem mestu. Renesančni dvorec Zemono nad dolino se našemu najkomercialnejšemu kuharju vse bolj približuje, celo Sandi Češko, ki je pri odkupu lepotca pomagal, to javno potrjuje. Pozimi so prenovljene stare dvorane natančno urejene in osvetljene, poleti se jedci usedejo na vrt in meditirajo ob pogledu na zeleno dolino.

Restavracija Strelec, Ljubljana Restavracija Strelec, Ljubljana

2. (2.) Restavracija Strelec (Ljubljana)

Pot restavracije Strelec na Ljubljanskem gradu se včasih zdi težko določljiva, je pa jasno, da izkoriščajo enega najlepših razgledov v naši deželi. Mize postavijo na obzidje, pogled na Ljubljano je nekaj posebnega, še posebej, če lahko zraven nekaj dobrega pojeste in popijete. Saj veste, ponujajo kreativno hrano.

3. (3.) Restavracija Gredič (Ceglo)

Ena žlahtna štorija je iz dvorca na Goriškem naredila izredno prepoznavno lokacijo. Trte, grički, futuristična klet, bazen … Ko bodo dokončno uredili finance, jim ne bo para, jasno pa bo zato treba natančno postaviti koncept in kuhinjo, ki se je v zadnjih časih v Brdih zelo razvila. 

Restavracija Sophia, Portorož Restavracija Sophia, Portorož

4. (7.) Restavracija Sophia Kempinski (Portorož)

Pet zvezdic in pol za veliko in razkošno jedilnico, ki so jo zgradili pred več kot stoletjem. Ena najdražjih restavracij v Sloveniji pa se zares naredi šele poleti med palmami in morskim zrakom, ki jih objema. Pa še izjemno hrano imajo in redko viden širok izbor vina. Tudi najbolj prestižne stvari.

5. (4.) Restavracija 1906 - Hotel Triglav (Bled)

Hotel nad Blejskim jezerom poudarja prav to, pogled na jezero. Tako v notranji jedilnici kot na terasi. Solidna hrana sodobnih mednarodnih pogledov, korektna vinska karta in postrežba. Lokacija tako za tuje kot za domače goste, ki si želijo videti Bled in otok sredi jezera s ptičje perspektive.  

Gostilna As, Ljubljana Gostilna As, Ljubljana

6. (5.) Gostilna As (Ljubljana)

V ljubljanskem Knafljevem prehodu je vse več zanimivih lokalov, od mehiške restavracije do pivskega puba, od aperitiv bara do prestižne restavracije. In nad njimi je tudi terasa, ki jo hladijo drevo in drugo zelenje. Prepričljiva hrana, še najbližje italijanskim vzorom, dodaten točilni pult in okrasni bazen.

7. (6.) Domačija Javornik (Krka)

Za nekatere je gostilna na bregu reke najbolj romantičen prostor v Sloveniji. Na bregu Krke, le streljaj od njenega izvira, lahko nekaj pomalicate, seveda predvsem postrvi, tisti, ki jih bolj zanima šport, pa se lahko poskusijo v čofotanju in veslanju.

Domačija Javornik, Krka Domačija Javornik, Krka Foto: Miha First

8. (9.) Hiša Torkla (Korte)

Korte, simpatična vas v slovenski Istri, ima dve gostilni, nam pa je bolj všeč Torkla, ki ob solidni hrani, večinoma s podpisom zelene Istre, ponuja tudi razgled s terase s pogledom na istrske gričke. Ker je zastekljena, si podoben užitek lahko privoščite tudi v hladnejših dnevih.

9. (10.) Nejka & Uroš Klinec (Plešivo)

B&B, kot je moderno reči, je tukaj pravzaprav drug izraz za kmečki turizem. Gre za novogradnjo v srcu Goriških brd, na Plešivu. Hiša ne izstopa od okolice, ima bazen in teraso, s katere od hrane in pijače (mesnine, testenine in vino Aleksa Klinca) utrujeni gost zre v dolino med vinograde. Več si je težko želeti.

Nejka & Uroš Klinec, Plešivo Nejka & Uroš Klinec, Plešivo

10. (-) Taverna (Svetinje)

Morda je malce nepošteno, da najlepšega razgleda v Jeruzalemu na naše tabele nismo uvrstili že v prejšnjih letih. Prleška kuhinja, kot mora biti, da privablja tako sladokusce kot avtobuse iz vseh treh vmešanih držav. Na mizi tünka in Kupljenova vina, s terase pa razgled na nebeške vinske gričke.

delitve: 111
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin