Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2011,
15.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 7. 2011, 15.34

7 let, 12 mesecev

SladoLent: ulična prehrana skozi oči slovenskih chefov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko med Festivalom Lent na glavnem sprehajališču ob Dravi tudi letos kraljujejo pleskavice, smo pod šotorsko kupolo mariborskih Benetk preizkušali ulično hrano v novi preobleki.

Ob pestrem izboru glasbenih in drugih kulturnih dogodkov je bil Festival Lent letos bogatejši tudi za kulinarično predstavo SladoLent. Zamisel organizatorja Uroša Mencingerja je bila zbrati najboljše slovenske kuharje, ki bi ponudili svoj pogled na ulično prehrano in ustvarili nove jedi, ki so domiselne in kakovostne, a hkrati primerne, da v njih uživamo tudi med pohajkovanjem po ulicah. V šotoru ob Dravi so tri dni ustvarjali Damjan Fink iz ljubljanske gostilne Na Gradu, Jure Tomič iz brežiške Ošterije Debeluh, Tomaž Kavčič iz restavracije Pri Lojzetu na vipavskem dvorcu Zemono, Gregor Vračko iz gostilne Denk v Zgornji Kungoti, Tanja in Damir Pintarič iz gostilne Rajh v Bakovcih ter Ana Roš iz kobariške Hiše Franko, pridružili pa so se jim tudi študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor. Za vinsko spremljavo 14 jedi, ki so jih pripravili, je poskrbelo šest štajerskih vinarjev, mariborski Vinag, Dveri Pax, Gaube, Joannes Protner, Steyer in Valdhuber.

Kakšna je bila torej vizija zbrane kuharske družbe? Na prvi postaji so študenti VSGT ponujali smetanovo endivijo v krušnih skodelicah, preprosto, a zelo učinkovito jed, ki je spominjala na močne solate predvsem štajerskih babic. Njihova druga jed se je imenovala Maribor ima šusi, šlo pa je za sendvič s svinjsko pečenko, zeljem in "kislimi murkami". V gostilni Rajh so se kot predstavniki Prekmurja odločili za langaš, ocvrte polpete iz jogurtovega testa, polite z goričkim jogurtom in svežimi zelišči. Kot sladico pa so ponudili odličen sladki pirin hot dog, pirino štručko s "hrenovko" iz zamrznjenega nugata, polito z malinovim kečapom.

Našo odpravo je najbolj navdušila Ana Roš, kot smo opazili, pa so se z nami strinjali tudi številni drugi obiskovalci, saj so njene frike in hamburgerji izginjali kot za stavo. Kot je dejala, je frika "fast food njenega otroštva", saj so jo pripravljali, ko ni bilo časa za kuhanje. Gre za tradicionalno jed, ki po obliki spominja na pico, pripravila pa jo je iz krompirja, tolminskega sira in svežih zelišč. Druga njena jed je bil hamburger s polpetom iz surovega mesa domačega bikca, malce težja jed, ki je predstavljala uvod v bolj zahteven del tistega večera. Jure Tomič iz Ošterije Debeluh se je namreč odločil, da bo svoje že skoraj slovite lepinje napolnil s kosi krškopoljskega prašiča. Mi pa smo bili žal že malce preveč siti, da bi zmogli tako težek zalogaj, ki je bil sicer (morda zato, ker je bil med obiskovalci tudi Matjaž Kek) postrežen v ovitku z znakom NK Maribor. Zato pa je bila toliko bolj dobrodošla in lažja druga Tomičeva jed, skutni sladoled s pehtranom.

Tomaž Kavčič je med vsemi kuharji ime SladoLent interpretiral najbolj dobesedno. Prva jed, kranjska s prijatelji, je bila kornet, napolnjen s koščki kranjske klobase, vipavskim sirom in hrenovo peno. Kot osvežitev pa je v zanj že značilnih ribjih konzervah ponudil rizlingov sorbet, za katerega je vino prispeval Vinag. Še eden od "težkokategornikov" je bil Damjan Fink iz gostilne Na Gradu, ki je sestavil sendvič z odojkom, ob njem pa ponudil ocvrte planinske bombice oziroma kroglice iz skute. Gregor Vračko iz gostilne Denk pa je pripravil, kot je sam dejal, "za sladico hamburger, za predjed pa čips". Hamburger je bil pravzaprav macaron, polnjen s sladkim nadevom, je-ni čips, kot ga je poimenoval Vračko, pa je bil čips brez krompirja, prelit s kečapom brez paradižnika, ter majonezo brez jajc.

Kulinarična predstava, ki je predstavljala tudi uvod v Prestolnico okusov, kulinarični projekt Evropske prestolnice kulture 2012, ni razočarala. Res je, da predstavljene jedi skoraj zagotovo ne bodo izrinile čevapčičev in pic, a tega pravzaprav nihče niti ne pričakuje. Z veseljem pa vsakič znova ugotavljamo, da ima Slovenija ogromno kuharjev z odličnimi zamislimi, zaradi katerih je slovenska kulinarika vse boljša. Upamo, da SladoLent ne bo muha "enoletnica" in se bo prihodnje leto vrnil še boljši, morda pa tudi s še kakšnim novim obrazom. Mladih kuharjev, ki bi jih z veseljem videli med sodelujočimi, ne manjka, vsaj enega pa smo opazili tudi med obiskovalci ...

Ne spreglejte