Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 11. 2019,
15.26

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

brezglutenska prehrana PR članek

Torek, 5. 11. 2019, 15.26

4 leta, 5 mesecev

Prva 100 % brezglutenska kavarna v Sloveniji

Oglasno sporočilo
Cojzla

Kavarna Cojzla, prva 100 % brezglutenska kavarna pri nas, poskrbi za ljubitelje sladkih pregreh in tudi tiste, ki želijo samo na hitro uživati v okusnem slanem brezglutenskem opečencu.

Veliko energije je vloženo v razvoj ponudbe za vegetarijance in vegane, predvsem pa za celiakaše. Povpraševanje po programu brez alergenov je iz dneva v dan večje. Če se malo ozremo okoli nas, bomo kmalu ugotovili, da so že skoraj v vsaki družini nekatere prehranbene omejitve.  V kavarni gre za nadaljevanje zgodbe delí-ja, ki je v zaprtem delu tržnice BTC v Ljubljani pečice in žar zagnal decembra 2015. Lastnik Igor Mihelič razvija sladek in slan program v delavnici skupaj z ekipo slaščičarjev, ki imajo za sabo že kar nekaj pretečenih kilometrov. Brez ekipnega sodelovanja pač ne gre.

Cojzla | Foto:

Kavarna Cojzla je prijazen kotiček, kjer lahko nadvse okusen program uživate v prijetnem ambientu lokala, ali pa si izbrano preprosto odnesete s seboj. Ponudba je skrbno pripravljena za vse, ki se želijo prehranjevati brez glutena oz. so v to primorani zaradi zdravstvenih težav, kot je celiakija ali intoleranca na gluten. 

Cojzla | Foto:

Izdelki, ki jih pripravljajo, so v celoti brezglutenski, od začimb naprej. Pogosto je zelo težko najti surovine za nekatere sladice, vendar ekipa Cojzla verjame, da bo iz dneva v dan vse lažje dosegljivo. »Včasih porabimo ogromno energije, da pridemo do določenih surovin, kar je v klasičnem slaščičarstvu nekaj najbolj preprostega«, pravi Igor. Največji problem, s katerim se soočajo, je kontaminacija v pakirnicah, kjer se večja količina pakira v manjše. Zaradi omenjenega so velikokrat primorani kupovati večje količine, kljub temu še vedno ostajajo nekatere surovine nedosegljive, tudi zaradi majhnega trga, ki je pogojno zanimiv za večje dobavitelje.

Cojzla | Foto:

 V Cojzli pripravljajo predvsem tisto, kar je najbolj pogrešano na trgu. Trenutno so osredotočeni na razvoj  tort za posebne priložnosti, kot tudi veganskih zložencev*, ki bodo narejeni iz fermentiranega kruha. Želja ekipe je, da bi imeli, ne samo najboljše in kar najbolj naravne, pač pa tudi najlepše torte, daleč naokoli, tudi čez planke.

Cojzla je ime za tatarsko ajdo, ki je dobro prilagojena na neugodne vremenske pogoje. Leta 1816 jo je Žiga Zois prinesel k nam in s tem rešil narod pred lakoto. Zato se pri nas ta vrsta ajde imenuje po Zoisu.

Igor Mihelič, lastnik in chef Cojzle, se je s svetom brezglutenske prehrane soočil nenadoma pred nekaj leti, ko je družinski član dobil potrjeno diagnozo celiakije. Spoznal je, da je celiakaš prikrajšan za marsikateri gurmanski užitek, predvsem v restavracijah, saj je zares brezglutenska hrana zaradi možne kontaminacije z glutenom dosegljiva le v popolnoma brezglutenskih obratih. Slovenija je žal s takšno ponudbo še v povojih. Kot gostinec, tako po izobrazbi kot srcu, in z leti izkušenj v vrhunskih restavracijah, celo tistih z Michelinovo zvezdico, je bilo za Igorja odprtje brezglutenskega delíja in kavarne pravzaprav naraven korak naprej.

Cojzla | Foto:


Naročnik oglasnega sporočila je Cojzla.

Ne spreglejte