Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Boh

Sreda,
12. 12. 2012,
14.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2012, 14.26

8 let

Praznična kuhinja: preprosti, sladki in pisani recepti za male kuharje

Tina Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pričarajte otrokom zabavno kuharsko packanje. Predstavljamo vam nekaj preprostih receptov, pri katerih bodo glavni prav mali šefi kuhinje.

Nasmejani obrazki

Sestavine: 400 g moke 180 g sladkorja v prahu vaniljev sladkor 180 g masla 2 jajci 100 g stopljene in ohlajene mlečne čokolade 1 žlička temnega kakava ščepec soli

Bela glazura: sladkor v prahu 1 beljak

Vse sestavine pomešamo v enakomerno zmes testa, paziti moramo, da bo stopljena čokolada dovolj ohlajena. Najbolje, da sestavine mešamo na roke. Otroci bodo pri tem najbolj uživali. Pripravljeno testo naj vsaj pol ure počiva v hladilniku.

Potem se začne prava zabava! Testo je zelo krhko, zato ga otrok sam verjetno ne bo mogel zvaljati. Če se bo testo preveč oprijemalo valjarja in površine, ga lahko posujete z nekaj moke, lahko pa si valjanje olajšate s folijo.

Če nimate okroglih modelčkov, lahko svoje obrazke oblikujete kar s kozarcem. Seveda to opravilo popolnoma prepustite otroku, ki bo kmalu iznašel še kakšno novo obliko obraza – saj niso vse glave okrogle!

Piškote pečemo približno 10 do 12 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija.

Ko se ohladijo, pride na vrsto okraševanje!

Iz beljaka in sladkorja v prahu stepete gladko glazuro. Mešajte toliko časa, dokler ne dobite zelo gladke mase, s katero boste lahko risali obrazke.

Navadni piškotki vseh oblik

Sestavine: 65 dag moke 30 dag masla 30 dag sladkorja v prahu pecilni prašek 3 jajca vaniljev sladkor 3 žlice kisle smetane

Vse sestavine zmešajte skupaj v enakomerno testo, ki naj pol ure počiva v hladilniku.

Izberite čim več različnih modelčkov, saj bo zabava potem še boljša. Testo razvaljajte na mizi in pustite, da si vaši otroci dajo duška.

Piškote pečemo približno 10 do 12 minut pri temperaturi 170 stopinj Celzija.

Ko se piškoti ohladijo, jih lahko vaši otroci okrasijo z različnimi barvnimi ali čokoladnimi glazurami, lahko jih premažejo z najljubšo marmelado in jih iz njih naredijo slasten sendvič.

Medeni možički

Sestavine: 400 g moke 100 g masla 100 g sladkorja 1 jajce 160 ml medu ½ žličke pecilnega praška 4 žličke začimb za medenjake 1 ščepec soli

Bela glazura: sladkor v prahu 1 beljak

V eni posodi pomešajte vse suhe snovi: moko s pecilnim praškom, začimbami in soljo. V drugi posodi pomešajte maslo s sladkorjem, dodajte jajce, na koncu še med.

Masleni masi postopoma dodajte mešanico z moko in vse skupaj zamesite v enakomerno testo. Zmes ovijte v prozorno folijo in jo postavite za nekaj ur v hladilnik. Idealno je, da testo pripravite že en dan prej.

Testo zvaljajte na tanko in pustite vašim otrokom, da z modelčki sami oblikujejo svoje dišeče možičke. Lahko naredijo tudi jelenčke, medvedke ali katerokoli drugo obliko. V trgovinah je izbira večjih modelčkov že prav pestra in za otroke prav imenitna.

Pečejo naj se 8 do 10 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija.

Ohlajene naj otroci okrasijo z glazuro, ki ji lahko dodate tudi barvo, lahko pa samo s stopljeno čokolado. Pustite otroški domišljiji svojo pot.

Jabolčni mafini s cimetom

Sestavine: 200 g moke 150 g sladkorja 1/2 pecilnega praška 1 jabolko cimet 60 g masla 150 g mleka 1 jajca

Sladkor in maslo penasto pomešajte z ročnim mešalnikom, naj vam pri tem pomaga tudi otrok. V drugi skledi vmešajte moko s pecilnim praškom in cimetom. Masleni masi dodajte jajce in mleko, na koncu še naribano jabolko. Mokre in suhe sestavine pomešamo skupaj. Pripravimo modelčke za mafine, vanje naj otrok postavi pisane papirčke in naj vam pomaga tudi pri polnjenju modelčkov.

Pečejo se približno 25 minut, pri temperaturi 180 stopinj Celzija.

Pečene mafine lahko poljubno okrasijo tudi s stepeno sladko smetano in barvnimi ali čokoladnimi mrvicami.

Ne spreglejte