Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 1. 2011,
8.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 21. 1. 2011, 8.46

8 let

Nov trend v gostinstvu – začasne restavracije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gostinski lokali, ki so odprti le nekaj mesecev ali celo nekaj dni, so v svetu gostinstva, v katerem je izjemno težko uspeti, še težje pa ostati uspešen, vse bolj priljubljeni.

V torek bodo v New Yorku odprli restavracijo z imenom What Happens When (Kaj se zgodi, ko ...), ki je že pred odprtjem obsojena na propad. Njen lastnik John Fraser jo je namreč namestil v zgradbo, ki jo bodo v roku enega leta porušili. Nesmisel? Morda, a Fraser načrtuje, da bo v teh nekaj mesecih, ki jih ima na voljo, z restavracijo ustvarjal dobiček. Minimalne zaloge in minimalni stroški Ker so prostori, ki jih je najel, obsojeni na rušenje, se je dogovoril za najemnino devet tisoč ameriških dolarjev na mesec, kar je za New York izjemno nizek znesek. Opremo, kot so stoli in mize, je kupil kar prek eBaya, saj se, kot pravi, ne obremenjuje z njihovo vzdržljivostjo. Minimalistične bodo tudi zaloge pijač. Streči namerava le po eno znamko vsake žgane pijače, med vini pa bodo vsak večer na izbiro dve beli, dve rdeči in dve peneči vini. "Obdržati želim le tisto, kar je najbolj pomembno in potrebno," je svojo odločitev pojasnil Fraser.

Izkušnja bo za goste vsekakor neobičajna. Fraser namreč od njih pričakuje, da si bodo jedilni pribor iz predalov v mizah vzeli kar sami. Tako bo lahko prihranil pri številu natakarjev, ob tem pa želi goste tudi čim manj motiti. "K mizi bomo pristopili le, ko bo to res nujno," je pojasnil.

Nekajdnevne restavracije in ulična kulinarika Fraser pa ni edini, ki se ne želi več ukvarjati z obsežnimi poslovnimi načrti, dolgotrajnim načrtovanjem in opremljanjem prostorov, iskanjem osebja in vsemi drugimi preglavicami, ki običajno pestijo lastnike restavracij. V Chicagu kuharski mojster Grant Achatz odpira restavracijo, za katero bodo gosti morali vnaprej kupiti vstopnico s točno določeno uro obiska in vnaprej določenimi jedmi. S takšnim načrtovanjem bo prihranil pri številu osebja. Spet drugi kuharji odpirajo tako imenovane pop-up restavracije, ki so odprte le nekaj dni v prostorih, ki so opremljeni še iz časa prejšnjih najemnikov. Nekateri pa gredo celo tako daleč, da vrhunske jedi kuhajo kar na ulici kot ulični prodajalci hitre hrane.

Ne spreglejte