Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2018,
4.03

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

ocena gostilne ocenili smo Dolenjska

Četrtek, 5. 7. 2018, 4.03

5 let, 9 mesecev

Gostilna Jakše: simpatični vrt v Novem mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Ocena gostilne: Jakše | Foto Miha First

Foto: Miha First

Na Dolenjskem se je kultura hranjenja v zadnjih letih tako popravila, da se zdi, da so tudi nekoč povsem navadne gostilne začele ponujati več kot zanimive gastronomske užitke.

Gostilna Jakše v Novem mestu je dolga leta veljala za običajno mestno gostilno, ki ponuja meso, krompir, juhe in kalamare, zadnjič pa so nam prišepnili, da se je kot številne v teh krajih preusmerila v modernejšo ponudbo.


Gostilna Jakše

Drska 44, 8000 Novo mesto

Telefon: 07 337 73 10


Ta modernizacija pomeni, da so že na starem jedilnem listu prečrtali lignje v vseh oblikah, poboljšali vinsko karto in dodali poenostavljen degustacijski meni s ceno pod 30 evri. Še vedno imajo razmeroma poceni in bogata kosila (13 evrov), ki jih pripravljajo v krušni peči.

Ocena gostilne: Jakše | Foto: Miha First Foto: Miha First

Vrt, kjer dajejo zavetje pred dežjem mnoga drevesa, je gotovo eden najbolj slikovitih pri nas, po drugi strani pa se bodo morali potruditi s tiskanjem tako jedilnega kot vinskega lista. Gost mora tudi v idiličnem okolju vedeti, koliko in za kaj bo plačal. Je pa treba priznati, da so cene pri Jakšetu nižje kot v Ljubljani ali v naših turističnih središčih.

Ocena gostilne: Jakše | Foto: Miha First Foto: Miha First

Začeli smo s kombinacijo domače bržole in zelo mesnate slanine na eni strani, na drugi strani pa smo hoteli poskusiti gosjo pašteto, podprto s čebulno marmelado. Kruh, črni in beli, je bil kos nalogi.

Bržola, slanina in gosja pašteta | Foto: Miha First Bržola, slanina in gosja pašteta Foto: Miha First

Za hladno predjed ponujajo še karpačo in Goriškovo ploščo sirov, za topli uvod pa vsak dan dve juhi. Standardna goveja je bila pripravljena po vseh zapovedih slovenske kuhinje, gobova pa bi vsaj na dan našega obiska morala ponuditi več jurčkov in manj moke. Naj omenimo, da smo na začetku pili Verusov sauvignon (2,5 evra), ki ga ponudijo na kozarec, pri mesnih jedeh pa smo se odločili za Šturmovo modro frankinjo.

Rebrca in telečja pečenka iz krušne peči. | Foto: Miha First Rebrca in telečja pečenka iz krušne peči. Foto: Miha First

Teletino in svinjska rebrca pri Jakšetu pripravijo v krušni peči, zraven spečejo izvrsten krompir in skuhajo še boljši sirov štrukelj. Še zelena, malce preveč okisana solata in solidno kosilo (juha, meso, priloge, tortica), ki smo mu dodali hladno predjed, je bilo skoraj končano. Ob sladici, rahli čokoladni torti z malinovo omako so predlagali Šturmov renski rizling, ki pa tako sladki ponudbi ni bil povsem kos.

Ocena gostilne: Jakše | Foto: Miha First Foto: Miha First

Mimogrede, pri Jakšetu se dobro zavedajo, kakšen kapital se skriva v košatih drevesih, ki oklepajo zunanjost in tudi notranjost gostilne, ob koncu kosila so nam zapakirali lipovo cvetje, ki so ga nabrali dopoldne. "Posušite in imeli boste izvrsten čaj," so naročili.

Ocena gostilne: Jakše | Foto: Miha First Foto: Miha First

Ocena gostilne: Oštarija
Trendi Oštarija: kulinarični biser termalnega turizma
Ocena gostilne: Mrak
Trendi Gostilna Mrak: najboljši raženj na Dolenjskem

Povzetek

Novomeška mestna gostilna, ki poskuša narediti korak naprej. Ponujajo jedi iz krušne peči, bolj mesnine, pa tudi nekaj lokalnih dobrot, postrvi, jurčke, sire, ajdovo kašo …

Vinska ponudba na žalost ni urejena, rdeča vina so razstavljena na točilnem pultu, po bela hodijo v hladilnike in ugibajo. Vseeno smo ugotovili, da imajo marsikaj: Krapeža, Medot, Burjo, Santomasa, Sutorja, Kristančiča, Verus, Pasji rep, od lokalnih pa Šturma in Cvelbarja.

Ocena

Ocena gostilne: 3 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte