Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 6. 2014,
7.49

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 6. 2014, 7.49

8 let, 5 mesecev

Brezmesni ponedeljek: Solati iz zelene in sadja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Nekaj svežega in hladnega. Kot nalašč za poletje.

Zelena ima poseben okus, ki ji ga dajejo eterična olja. Vsebuje tudi veliko provitamina A, vitamine B, C in E in je bogata z minerali. Za stare Grke je bila sveta rastlina, v Odiseji jo je omenjal že Homer. Tudi Rimljani so poznali njene koristne lastnosti, čeprav so jo povezovali z nesrečo in smrtjo.

Po svetu se je zelena razširila v 15. in 16. stoletju, sčasoma so začeli jesti tudi odebeljeni gomolj posebne vrste zelene, ki raste v Sredozemlju – gomoljno zeleno. Ta je začela postajati vse bolj priljubljena, saj je postalo jasno, da so njena stebla dobra kuhana in da se v solati odlično ujemajo tudi s sadjem.

Takšna solata ni le dobra osvežitev, temveč vitaminska bomba. Zaradi dodanega sadja, pa tudi zaradi blagodejnih lastnosti zelene, ki pospešuje odvajanje vode iz telesa, pospešuje izločanje prebavnih sokov iz želodčne sluznice, čisti jetra in ugodno vpliva na krvni obtok in živčevje.

Solata iz zelene in grozdja Sestavine za 4 osebe: 300 gramov stebelne zelene 150 gramov črnega grozdja 100 gramov sveže zdrobljene rži šopek kopra in 100 gramov kislega mleka 2 žlici soka limete pol žličke soli ščepec sladkorja 50 gramov prepraženih mandljevih lističev

Oprano in osušeno zeleno narežemo na tanke palčke. Grozdje prav tako operemo in osušimo, grozdne jagode razpolovimo in iz njih odstranimo pečke. Zeleno narahlo zmešamo z grozdjem in zdrobljeno ržjo. Koper operemo, osušimo in ga drobno narežemo. Kislo mleko zmešamo s sokom limete, soljo, sladkorjem in sesekljanim koprom. Vse nato zmešamo še z zeleno in grozdjem. Solato pokrijemo in jo pustimo stati pol ure, nato jo potresemo z mandljevimi lističi.

Solata z jabolki in zeleno Sestavine za 4 osebe: 1 stebelna zelena 3 drobna rdeča jabolka žlička limoninega soka 50 gramov lešnikovih jedrc 150 gramov ovčjega sira lonček smetane (2 dcl) tri žlice olja ena četrtina žličke belega popra ščepec soli

Stebla zelene ločimo, očistimo in odrežemo zelene liste. Prepolovimo jih in nato položimo na cedilo, ki ga za pet minut potopimo v slani krop. Zeleno nato dvignemo iz kropa, prelijemo z mrzlo vodo in počakamo, da se ohladi.

Ohlajeno zeleno razrežemo na rezine. Neolupljena jabolka umijemo, obrišemo in razrežemo na četrtine. Odstranimo peške, nato jih narežemo na tanke rezine in pokapljamo z limoninim sokom, da ne bodo porjavela. Lešnike z nožem sesekljamo na ne predrobne koščke.

Rezine zelene, jabolk in pol sesekljanih lešnikov razporedimo po pladnju. Ovčji sir z vilicami zdrobimo v skledi in ga zmešamo s smetano, oljem, poprom in soljo. Preostanek lešnikov primešamo omaki. Z njo prelijemo solato ali jo postrežemo posebej.

Ne spreglejte