Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2014,
14.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2014, 14.03

8 let

Weird Al Yankovic po 30 letih prvič na vrhu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po 30 letih norčevanja in parodiranja drugih je Weird Alu Yankovichu prvič uspelo zavzeti vrh BIllboardove lestvice. Se mora zahvaliti Robinu Thicku?

Yankovichev najnovejši album Mandatory Fun je njegov prvi album, ki se je uvrstil na vrh Billboardove lestvcie albumov, pa tudi eden redkih albumov s komično vsebino, ki je na skupni lestvici doživel tak uspeh. 54-letnik poleg parodij sicer piše tudi izvirne pesmi, scenarije in knjige, a prav njegov smisel za humor in vztrajanje v svojem žanru ga je pripeljalo tja, kjer je danes.

Pri Yankovichu preseneča predvsem to, da se njegov smisel za humor po toliko desetletjih še ni izpel. Nase je namreč prvič opozoril leta 1984 s parodijo skladbe Beat It Michaela Jacksona, ki jo je spremenil v Eat it, s katero je navduševal na MTV-ju, 30 let pozneje pa njegova strategija temelji na spletnih mestih, na katerih je vsak dan predstavil po en videospot za skladbe z novega albuma.

Yankovich slovi kot eden najbolj prijaznih ljudi v svetu zabave, ob novici, da je pristal na prvem mestu Billboardove lestvcie, pa se je skoraj razjokal. Vse glasbenike, ki jih uporabi v parodijah, najprej prosi za dovoljenje in razen Princea so do zdaj še vsi privolili, Iggy Azalea in Pharell, ki sta svoji parodiji dobila na novem albumu, pa sta bila ob izbiri celo počaščena. Michaelu Jacksonu je bil Yankovich celo tako všeč, da mu je dovolil, da video za skladbo Fat posname na istem prizorišču, kot so snemali izvirnik Bad.

V poplavi parodij, ki cvetijo na spletu, bi marsikdo pričakoval, da bo Yankovicha povozil čas, a namesto tega njegovi presenetljivi zasuki vedno znova navdušujejo. Ob parodiji skladbe Blurred Lines Robina Thicka se na primer ni dotaknil očitkov, da je skladba šovinistična, temveč se je osredotočil na najpogostejše napake pri rabi angleške slovnice, lotil pa se je tudi Pharrelove Happy, v kateri so nastopili številni znani.

Ne spreglejte