SiolNET. Trendi Glasba
3,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl je Boban Bursač, legendarni slovenski tonski mojster

3,08

termometer

 | Foto: Facebook
Foto: Facebook

Po boju s hudo boleznijo se je poslovil Boban Bursač, priznan tonski mojster, ki je v svoji karieri ozvočil več kot štiri tisoč prireditev, sodeloval pa je tudi z nizom znanih slovenskih in tujih glasbenikov.

Boban Bursač je kariero tonskega mojstra začel leta 1982 v ljubljanskem FV / Forumu / Disko Študent. V prvih dveh letih je kot tonski mojster realiziral vsaj 150 koncertov različnih alternativnih skupin in kot snemalec ustvaril tudi posnetke skupin Via Ofenziva, O’Kult, Orkester Titanik ... Kot koncertnega tonskega mojstra ga je leta 1983 k sodelovanju povabil Studio Tivoli. V tem kontekstu je izpeljal številne samostojne koncerte ter prvič začel oblikovati zvočne podobe festivalov, kot so bili ljubljanski Jazz Festival, Druga godba, Novi Rock in drugi.

Foto: Miro Majcen | Foto: Miro Majcen Foto: Miro Majcen Foto: Miro Majcen Leta 1985 se je na Radiu Študent izpopolnil tudi za radijskega tonskega mojstra in tam deloval naslednja tri leta. V drugi polovici 80. let je kot koncertni tonski mojster že samostojno oblikoval zvok tedaj še relativno redkih tujih glasbenih izvajalcev (Al di Meola, John McLauglin, Paco de Lucia, Einstuerzende Neubauten, Alvin Lee, Nick Cave, Peter Green, Uriah Heep, Pere Ubu), bil je pa tudi asistent zvoka na koncertu legendarnega Milesa Davisa v Beogradu. V tem času je za dobrih deset let postal tudi glavni tonski mojster v Klubu K4 ter vzpostavil trajna sodelovanja z Laibach, Borghesio, Demolition Group, Janijem Kovačičem itd. V 90. letih je poleg individualnih koncertov ter številnih festivalov zvočno oblikoval tudi številne koncerte ljubljanske Metelkove, KUD France Prešeren in Orto Bara.

Zadnjih deset let je sodeloval s številnimi novimi festivali, kot so Metal Camp, Lent, Soča Reggae Riversplash, Punk Rock Holiday, Rock Otočec, Poletje v Stari Ljubljani, Kam Fest in Schengenfest. Sodeloval je tudi s številnimi slovenskimi glasbeniki, kot so Laibach, Siddharta, Dan D, Buldožer, Gušti, Vlado Kreslin, Srečna mladina, Niet, Društvo mrtvih pesnikov, Jardier in Čao Portorož.


Glasbeni prijatelji in sodelavci legendarnega tonskega mojstra so zanj v začetku avgusta organizirali dobrodelni koncert, a ga Bursač ni dočakal.

delitve: 98
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin