Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Ponedeljek,
14. 1. 2013,
13.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 1. 2013, 13.16

6 let, 7 mesecev

Kombinat

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kombinat (2013)

Ženski pevski zbor Kombinat s svojo uporniško energijo in opozarjanjem na krivice že pet let na domači glasbeni sceni goji pogosto zanemarjeni vrtiček angažirane glasbe, zato lahko ob izidu prvenca pripomnimo, da je bil že skrajni čas. Glasba skupine, ki je na izgubljanje nam pogosto samoumevnih pravic opozarjala tudi prek povsem osebnih izpovedi članic, je zdaj dosegljiva tudi za osebno rabo.

Kombinatke so v zadnjih letih postale institucija; nekoč so lahko pele na državnih proslavah, danes pojejo na demonstracijah. Čeprav so na albumu večinoma ponarodele pesmi upora, pa Kombinatke album začenjajo z avtorsko skladbo Pesem upora, pri kateri je glasbo prispeval Drago Ivanuša, besedilo pa Ksenija Jus. Pesem upora je do danes že postala nekakšna neuradna himna protestov, čeprav so se poleg Kombinatk zbudili tudi drugi domači glasbeniki.

Kljub sodobnim trendom v slovenski zborovski glasbi (mislimo na grmenje Perpetuuma Jazzile), Kombinatke ostajajo zveste osnovam, ki ohranjajo uporniški naboj njihovih pesmi. Zbor pod vodstvom Mateje Mavri namreč dopolnjuje instrumentalna zasedba, ki pa praviloma bistveno ne posega v same skladbe: mandolinist Branko Smerdelj, kitarist Robert Slanič, basist Boštjan Benčič in harmonikar (!) Miran Pečenik, pa kitaristka Katja Jeraj, violinistka Tjaše Jakop in bobnar Blaž Grm so zaslužni, da skladbe zvenijo bolj polno, a še vseeno ohranjajo aranžma, ki ne "kompromitira" slovesa uporniške pesmi.

Nabor je geografsko in kulturno pester, čeprav seveda ostaja zahodnjaški: od italijanske anarhistične Noi vogliamo l'uguaglianza, pa španske komunistične No pasaran in domače Hej brigade, pa do Power To The People Johna Lennona. Pravzaprav bi morda nabor lahko označili kot nekakšno zbirko uspešnic, saj so na albumu tudi Bandiera Rossa, Katjuša, Če zapojemo veselo, Jutri gremo v napad, Bella Ciao in za konec še Internacionala.

In kot se za takšen album spodobi, ga ne morete kupiti v trgovinah, temveč ga morate naročiti prek elektronske pošte (cd.kombinat@gmail.com), ali pa Kombinatke obiskati v njihovem štabu na Kolodvorski 6 v Ljubljani, še bolje pa bo, da si Kombinatke ogledate v živo.

Ne spreglejte