Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 12. 2007,
19.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 7. 12. 2007, 19.31

6 let, 7 mesecev

King Diamond

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Give Me Your Soul...Please (2007)

TIP: Sijajna in nadvse zlovešča heavy metal grozljivka.

Danski pevec King Diamond, frontman kultnih Mercyful Fate in že vrsto let uspešen solist, se z novim albumom Give Me Your Soul...Please vrača na pota stare slave. Diamond slovi kot prvak z grozo in šok-teatrom nabitega tektonskega evro-power metala, ki pa je v njegovi izvedbi vedno imel tudi obilo precej zahtevnih glasbenih elementov. Na nekaj prejšnjih albumih je King Diamond začel rahlo koketirati z bolj modernimi zvoki in usmeritvami, kar pa ni bilo ravno uspešno početje. In ravno, ko je že vse kazalo, da bo postal še ena izmed tistih legend, ki za svoj nadaljnji obstoj izkoriščajo staro slavo, je ta izjemni glasbenik predstavil Give Me Your Soul...Please - še en kapitalni album, s katerim se še kako "vrača v igro".

King Diamond se tokrat ponovno loteva tistega, kar najbolje zna; to je pripovedovanja zloveščih zgodb, ki se jih ne bi branili niti najboljši pisci grozljivk. Diamond na tem albumu pripoveduje zgodbo o dveh otrocih, sestri in bratu, ki ju brutalno umori njun oče. Po smrti sestra in brat postaneta duhova, ki čakata, da prideta v onostranstvo. (Mračne) sile pa napačno obdolžijo brata, da je storil samomor, in zahtevajo, da gre v pekel. Sedaj postane vse odvisno od njegove sicer starejše sestre, kako mu bo pomagala, da bosta skupaj odšla v nebesa. Sestra si izmisli plan, kako ga bo rešila. Ukradla bo nedolžno dušo. Njena prva žrtev pa bo? …King Diamond! In tu se zgodba šele dobro začne! Glavna moč pripovedi pa je v tem, da je zgodba deloma izmišljena, deloma pa je Diamond v njej uporabil lastne izkušnje.

Glasbeno se tokrat King Diamond in druščina sijajnih glasbenikov vračajo h kitarsko usmerjenemu power metalu, polnemu odličnih brezčasnih riffov, dramatičnih kitarskih dialogov, izvrstnih in tudi zahtevnejših instrumentalnih pasaž in orkestracij. Ne manjka pa tudi raznih bolj eksotičnih instrumentov (čembalo, čelo, "horror-klaviature…), s katerimi pa le občasno poudarjajo zloveščo zgodbo. Diamond pa se ni povsem odrekel niti modernejšim prijemom, kar je zaslediti v občasnih bolj sodobnih metal paranjih, ki pa je spretno vtkano v njegov sicer prepoznaven in že kar brezčasen klasičen power metal špon. Morda tisto bolj opazno od bolj modernega pa je Diamondovo petje, ki ni več vseskozi kričavo in silno visoko. Večino skladb Diamond odpoje v precej nižjih oziroma srednjih legah, visoke registre pa tokrat prihrani za atraktivne in suspenza polne spremljajoče vokale, ter za momente, v katerih hoče kaj še posebej poudariti. S tem je Diamond ustvaril izjemno napetost v načinu svojega pripovedovanja oziroma interpretacije.

Give Me Your Soul...Please je čisti heavy metal klasik, na katerem je Diamond svoj zlovešči način podajanja zgodbe pripeljal do perfekcije. Skladbe imajo tako patino in energijo klasičnega metala, kot tudi ravno pravšnjo dozo malce bolj sodobnih metalurških rešitev. Album je pa je izvrstno in zelo zlobno sožitje metala in grozljivke, ki po nekakšni definiciji od nekdaj spada skupaj. Vendar pa ju je le redko kdo dejansko združil v tako sijajno celoto, kot je to naredil King Diamond na Give Me Your Soul...Please.

Ne spreglejte