Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
10.33

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 10.33

7 let

The Cheetah Girls

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
TCG (2007)

TIP: Disney ima očitno preveč denarja.

The Cheetah Girls je dekliška skupina, ki jo sestavljajo zvezdnice, ki igrajo v istoimenski Disneyevi otroški seriji. Po uspešnih istoimenskih filmih oziroma musikalih, ki so v ZDA strašanski hit, so se producenti tega spektakla odločili, da mlade zvezdnice popeljejo tudi v vode glasbene industrije. Njihov prvi album iz leta 2003, ki je bil v bistvu glasba iz filma, je bil totalen smash, ki je The Cheetah Girls na široko odprl vrata na glasbeno sceno.

4 leta kasneje pa malce spremenjena zasedba deklet predstavlja album TCG, ki je njihov prvi, ki ni neposredno povezan s filmom. Dekleta so sodelovala tudi pri pisanju večine skladb. Prvi vtis je, da se punce trudijo pokazati svojemu občinstvu, da odraščajo. Tako se tokrat lotevajo modernega popa, teen popa in nu-soula. Žal pa so one ali njihovi producenti vzeli stvar malce preveč na lahko in zadeva ni izpadla ravno dobro. Skladbe delujejo kot lahkotne popevčice v izvedbi kakšne šolske skupine, ki jo spremljajo amaterski ljubitelji sintetizatorjev ali pa kakšen bend, ki se naključno zbere na osnovnošolskem plesu. Vsekakor s takšno površnostjo The Cheetah Girls ne bodo pritegnile nikogar, ki je starejši od 11 let.

Predvsem pa je vse skupaj poniževalno do otrok, za katere producenti tega albuma očitno mislijo, da ne razumejo beata kakšne Britney Spears ali Beyonce. Ponižujoče pa niso samo do obisti poenostavljene skladbe ampak tudi produkcija. Zvok je namreč grozen. Sintetizatorji in ritem mašine, ki dominirajo, zvenijo slabše od tistih, ki jih dobite zraven pralnega praška. Sam posnetek pa se sliši, kot bi nekdo po pomoti pritisnil na tipko rec. Nikjer ni nobene dinamike in intenzivnosti, kaj šele masterizacije, ali vsaj pravilnega razmerja med visokimi in nizkimi toni. Bog ne daj, da te posnetke pretvorite v mp3. Dobili boste prvorazreden zmazek.

Če bi sodili samo po tej plošči, bi izgledalo, kot da izdajatelji tega albuma menijo, da si otroška ušesa ne zaslužijo bolj kakovostnega zvoka in vsaj malo bolj izdelanih skladb. In takšen izdelek je iz rok dal Disney, ki dela skoraj izključno za otroke!!? No, da pa se publika ne da kar tako, pa dokazuje prodaja tega albuma. Skupina je v ZDA v prvem tednu prodala vsega 19.000 primerkov TCG, kar za skupino in izdajatelja takšnega ugleda pomeni pravo sramoto.

Ne glede na to, ali ste vi ali vaš otrok še tako zgrizen fan vsega, kar je povezanega z The Cheetah Girls, raje dobro premislite in predvsem dobro preverite to ploščo, preden jo kupite. Tako slabega, osladnega, kičastega, brezizraznega in cenenega popa, ki je prišel izpod okrilja velike produkcije, namreč že dolgo ni bilo slišati. Samo toliko, da ne boste rekli, da niste bili opozorjeni!

Ne spreglejte