Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 5. 2012,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 15. 5. 2012, 12.19

8 let

Film o vampirju, ki ni videti kot maneken za spodnje perilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Preberite, kaj sta o svojem aktualnem filmu Temne sence, ki si ga lahko ogledate tudi v naših kinematografih, povedala režiser Tim Burton in njegov ljubljenec Johnny Depp.

"O projektu sva razpravljala že pred leti, spomnim se, da je Johnny omenil, da si je ta lik želel igrati že v mladosti," se v enem od intervjujev o svojem novem filmu Temne sence spominja režiser Tim Burton.

"Mislim, da sem med snemanjem filma Sweeney Todd bleknil, da bi morala skupaj narediti film o vampirjih, v katerem so ti dejansko videti kot vampirji," dodaja glavni igralec Johnny Depp. "Nekje v ozadju je lebdela ideja o Temnih sencah, zato sva o njej spregovorila. Začela sva ugotavljati, kako bi film oblikovala, na pomoč pa nama je priskočil scenarist Seth Grahame-Smith. Stvari so se začele odvijati povsem spontano in kot ponavadi je četo znova poveljeval Tim," še dodaja Depp, ki je prevzel tudi eno od producentskih vlog – čeprav sam pravi, da v resnici ni producent, saj zjutraj ne zna "sproducirati" niti štručke za zajtrk.

Osnovana na televizijski seriji Komična grozljivka Temne sence je nastala po navdihu istoimenske televizijske serije s konca šestdesetih let, ki sta jo oboževala tako Depp kot Burton. Zgodba pripoveduje o Barnabasu Collinsu – njegova družina se je leta 1752 iz Anglije preselila in si novo življenje poiskala v "obljubljeni deželi", Ameriki. Dve desetletji pozneje je Barnabas bogat, vpliven in privlačen moški, ki pa zagreši usodno napako, ko zlomi srce čarovnici, ki ji je dušo vdahnila Eva Green. Ta ga uroči, spremeni v vampirja in živega zakoplje. Leta 1972 se mu nepričakovano uspe osvoboditi, a kaj kmalu ugotovi, da so od njegovega nekdanjega doma ostale le še razvaline, njegovi sedaj živeči potomci pa v sebi nosijo temne skrivnosti.

Kaj vampirju iz 18. stoletja pomeni lava svetilka? Johnny Depp je svoj lik seveda osnoval na oboževanem televizijskem izvirniku, ki ga je pred več desetletji upodobil Jonathan Frid – ta v aktualnem filmu tudi gostuje. "Ko sva s Timom oblikovala lik Barnabasa, sva prišla do zaključka, da mora biti vampir videti tako kot vampir in ne kot maneken za spodnje perilo, tako kot je danes v navadi," pojasnjuje igralec. "Poskušal sem se vživeti v dobro izobraženega, uglajenega mladeniča iz 19. stoletja, ki se zaradi prekletstva znajde v verjetno najbolj nadrealističnem obdobju v zgodovini, sedemdesetih letih 20. stoletja. Kako bi se tak človek odzval na spremembe, ne samo tehnološke, temveč tudi na navade ljudi in stvari, ki jih uživajo, recimo umetne rože, plastično sadje in lava svetilke?"

Kot da bi kri pil enemu od Village People Sodeč po intervjujih je Depp v svoji vlogi, ki je prinesla osmo sodelovanje s temačno-komičnim režiserjem, nedvomno užival. Že kot otrok so ga vampirji in podobna bitja zaradi mističnih, grozljivih lastnosti izjemno fascinirali, z odraščanjem pa je spoznal tudi njihovo erotično naravo. Omenjene vampirske značilnosti je poskušal združiti in kot se je pošalil, si je med napadi na človeške vratove predstavljal, da grize enega od članov zasedbe Village People. "Pri snemanju vsakega njegovega film je prisotno nekakšno mučenje. Tokrat so bili to nohti dolžine prstov, ki so bili seveda Timova ideja. Na stranišče sem moral iti s pomočjo drugih."

Michelle Pfeiffer se je za sodelovanje javila sama Deppu so delo otežili dolgi nohti, njegovemu protagonistu pa je potek celotnega življenja spremenila čarovnica Angelique. Njej je življenje vdahnila Eva Green, ki je svoj lik osnovala po navdihu Janis Joplin in Bette Davis, hkrati pa so jo navdihnili tudi vsi liki, ki jih je Burton ustvaril v preteklosti. Medtem ko je za mlado igralko ta film pomenil prvo sodelovanje z Burtonom, se je z njim na snemanju že drugič znašla Michelle Pfeiffer. Leta 1992 je v njegovem Batmanu namreč upodobila Catwoman.

"Ponovno sodelovanje me je spomnilo, kako rad sem delal z njo in kako me je navdušila," je priznal Burton. "Naučila se je, kako uporabljati bič in v petah skakati po strehah. Zelo sem bil vesel njenega klica, v katerem je sporočila, da bi pri Temnih sencah rada sodelovala."

Čeprav je tudi sama velika oboževalka televizijskega izvirnika, se igralka Burtonu sprva ni želela vsiljevati. Kot pravi sama, jo je k temu pripravila skupna prijateljica. "Sploh ne vem, ali je takrat že obstajal scenarij. Rekla sem mu, da bom vzela karkoli. Nato sem odložila in bila prepričana, da od njega ne bom slišala besede več."

Nepogrešljiva glasba Dannyja Elfamana Tako kot je mogoče reči, da je Johnny Depp skupaj s Heleno Bonham Carter eden glavnih obrazov Burtonovih filmov, je njihov zaščitni znak postal tudi glasbeni ustvarjalec Danny Elfman. Tudi ta je tokrat v sodelovanju z režiserjem napisal zase precej prepoznavno glasbo, ki so jo popestrile tudi skladbe Alica Cooperja, Barryja Whita, Curtisa Mayfielda in zasedb Black Sabbath ter The Stooges. "Želeli smo ustvariti občutek sedemdesetih let," razloži Burton. "Pobrskali smo po glasbi, ki je bila aktualna leta 1972. Zelo zanimivo je, da sem se ob poslušanju skladb tistega časa nepričakovano spomnil, da sem ogromno teh pesmi poslušal v času, ko sem bil bolan in drugega ni bilo za početi."

Poleg naštetih igralcev in drugih sodelavcev so v filmu Temne sence svoj pečat pustili tudi nepogrešljiva Helena Bonham Carter, petnajstletna nadarjena mladenka Chloë Grace Moretz, veteran Chistopher Lee, Britanec Johnny Lee Miller, rosno mlad avstralski igralec Gulliver McGrath ter štiriindvajsetletna Bella Heathcote.

Ne spreglejte