Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 12. 2011,
9.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 16. 12. 2011, 9.09

8 let

Zlati globusi 2012: znane nominacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Znani so nominiranci za zlate globuse 2012. Vodi francoski nemi črno-beli film The Artist s šestimi nominacijami. V boju za najboljšo dramo si nasproti stojita kar dva filma z Georgeem Clooneyjem.

Hollywood je očitno zaljubljen v Francijo. Filma Polnoč v Parizu, ki je dobil kar štiri nominacije, in Scorsesejev animirani Hugo, ki ima tri nominacije – tudi za najboljšo dramo –, se dogajata v romantični različici Pariza. Film Woddyja Allena Polnoč v Parizu se poteguje za najboljši film v kategoriji muzikalov in komedij.

V isti kategoriji je tudi francoski film The Artist, ljubezenski film o nemi dobi Hollywooda. Film režiserja Michela Hazanaviciusa je nenavaden v tem, da je to film 21. stoletja, ki je videti, kot da bi bil narejen leta 1927. Celo posnel ga je v Hollywoodu. Ljubezen med filmsko meko in Francijo torej ni neuslišana.

Francoski igralec Jean Dujardin igra igralca iz obdobja nemega filma, ki se počuti ogroženega zaradi prihoda govornih filmov. Berenice Bejo je ljubka mlada statistka Peppy Miller, ki v dobi zvoka doživi vzpon svoje zvezde. Oba, tako Dujardin kot Bejeva, sta tudi v boju za igralske zlate globuse, Hazanavicius pa za najboljšega režiserja.

Še ena francoska naveza je vredna omembe. Tudi film War Horse Stevena Spielberga je razglednica Anglije in blatne, od vojne razdejane Francije med prvo svetovno vojno. Film bo v Veliki Britaniji prikazan prihodnje leto, poteguje se za zlati globus za najboljši film, ob njem pa so tudi družinska zgodba The Descendants, film o državljanskih pravicah Služkinje, Scorsesejev Hugo, politični triler Marčevske ide in športna drama Zmagovalec (Moneyball).

Zmagovalna tudi Železna dama

Železna dama in Meryl Streep sta prejeli kar štiri nominacije. Film, ki je v Britaniji prejel mešane odzive, je prepričal novinarje v Hollywoodu. Meryl Streep je nominirana tudi za najboljšo igralko. Z njo v vrsti stojijo še Tilda Swinton, Glenn Close, Viola Davis in Rooney Mara.

Kljub priznanju za film War Horse pa je bil Spielberg izpuščen iz tekme za najboljšega režiserja. George Clooney je po drugi strani nominiran večkrat. Njegov politični triler mu je prinesel nominaciji tako za režiserja kot koscenarista. Njegov soigralec v filmu Ryan Gosling je nominiran za najboljšega igralca, vendar ob boku Clooneyja, ki je nominiran za vlogo v filmu The Descendants. Če Clooney zmaga, ima Gosling še eno možnost za zmago z nominacijo za najboljšega igralca v kategoriji muzikalov in komedij za vlogo v drami Ta nora ljubezen (Crazy, Stupid, Love.).

Ricky Gervais: Zdaj bo vse krat deset!

Res pa je, da zlati globusi kot napoved oskarjev niso več tako nezmotljivi. O zlatih globusih odločajo člani združenja tujih dopisnikov v Hollywoodu, ki jih je približno 85. V zadnjih sedmih letih je samo en dobitnik zlatega globusa dobil tudi oskarja – Revni milijonar. Drugačen primer je Socialno omrežje, ki je bilo na podelitvi zlatih globusov zmagovalno, na Oskarjih pa ga je prehitel film Kraljev govor, ki je na Zlatih globusih dobil le kipec za najboljšega igralca. Leto pred tem je na Zlatih globusih Avatar premagal Bombno misijo, ki je na Oskarjih premagala Cameronovo 3D-trofejo.

"Še vedno jih je veliko ostalo zunaj, samo to bi rad povedal," je na včerajšnji predstavitvi nominirancev povedal voditelj Woody Harrelson. Na seznamu opazno manjkajo Extremely Loud and Incredibly Close in Tinker Tailor Soldier Spy ter Drevo življenja. Med režiserji manjkata David Fincher (Dekle z zmajskim tatujem) in Clint Eastwood (J. Edgar).

Podelitev zlatih globusov bo 15. januarja spet vodil razvpiti, a priljubljeni britanski komik Ricky Gervais. Tokrat je na Twitterju obljubil: "Zdaj bo vse krat deset!"

Ne spreglejte