Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
14.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 14.00

8 let

Umetnost kostumografije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Oskarje praviloma dobivajo kostumske drame, a kostumografi imajo včasih težje delo pri filmih o današnjem času.

Letos je oskarja za najboljšo kostumografijo za Alico v Čudežni deželi dobila Colleen Atwood, kostumografinja, ki je oskarja dobila že leta 2006 za film Spomini gejše in leta 2002 za muzikal Chicago. V zadnjem desetletju so oskarje za najboljšo kostumografijo dobili še filmi Gladiator, Moulin Rouge, Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev, Letalec, Marija Antoinetta, Elizabeta: Zlata doba, Grofica in Mlada Viktorija. Vzorca ni težko razbrati: oskarja za najboljšo kostumografijo praviloma dobivajo zgodovinske drame in fantazijski filmi, filmi, ki so postavljeni v današnji čas, pa pravilom niso niti nominirani. Izjema med nominacijami je bila zgolj Hudičevka v Pradi, film o modni industriji.

Kostumografi filmov, katerih zgodbe se dogajajo v času, v katerem živimo, so tako praktično nevidni, ugotavljajo pri The Independent, čeprav je njihovo delo včasih precej zahtevnejše. Mark Zuckerberg, ustanovitelj Facebooka in osrednji subjekt filma Socialno omrežje, je dejal, da je najbolj kredibilen del filma prav kostumografija: "Zanimivo je, na katere stvari so se osredotočali. Vsako majico ali jopico, ki jo Jesse Eisenberg nosi v filmu, imam dejansko tudi sam."

Verjetno je lažje prepričati povprečnega gledalca kostumske drame, da so v določenem obdobju res nosili izbrana oblačila, saj večina ne ve, kdaj je bil kakšen zavihek v modi in kdaj so začeli prodajati prve hlačne nogavice. A vsak ve, kdaj je nekdo prestar za pulover s kapuco ali preveč fin za športne superge.

Spletna stran Recycledmoviecostumes.com prikazuje prilagodljivost zgodovinskih kostumov, ko zbira fotografije kostumov, ki so bili uporabljeni v več kot enem filmu. Obleka za ples iz filma Norost kralja Jurija je bila po tem filmu uporabljena še šestkrat, razkošje, ki si ga produkcija filmov s sodobno tematiko težko privošči. Predstavljajte si, da bi Jesse Eisenberg v Socialnem omrežju, ki se dogaja sredi začetka tisočletja, nosil majico Pearl Jam iz devetdesetih.

Združenje kostumografov si sicer vsako leto podeli svoje nagrade, ki jih razdelijo v tri kategorije: sodobna, zgodovinska in fantazijska kostumografija. Čeprav si ne želimo, da bi podelitev oskarjev trajala še dlje kot sicer, bi bilo morda osvežujoče kakšno leto vsaj med nominiranci videti kostumografijo sodobnega časa.

Ne spreglejte