Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
12.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 12.13

8 let

Kronika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Chronicle

Znanstvenofantastični triler

Premiera: 2. 2. 2012 Leto: 2012 Država: Velika Britanija, ZDA

Režija: Josh Trank Scenarij: Max Landis po zgodbi Josha Tranka Igrajo: Michael B. Jordan, Dane DeHaan, Alex Russell, Michael Kelly, Ashley Hinshaw, Anna Wood, Joe Vaz, Luke Tyler

Vsebina: Andrew, Matt in Steve so najstniki kot vsi drugi – vsak od njih ima svoj značilen značaj in vsak od njih se spopada z znanimi izzivi, ki jih prinašajo srednja šola, nova prijateljstva in raziskovanje novih poti v njihovih nenehno spreminjajočih se življenjih. Nepopolni so, nespretni in nekoliko neprevidni.

Kot mnogi od nas so obsedeni z beleženjem dogodkov v svojih življenjih, pa naj bodo še tako vsakdanji ali, v njihovem primeru, nevsakdanji. Kajti Andrew, Matt in Steve so naleteli na nekaj, česar sami ne morejo dojeti. Česar nihče ne more dojeti. Odkritje jim priskrbi neverjetne nadnaravne sposobnosti. Če govorimo v stripovskem jeziku, fantje postanejo superjunaki: zmožni so česarkoli. Z mislimi lahko premikajo predmete, razbijajo avtomobile, naučijo se leteti ... Nato pa se nad vse skupaj zgrnejo oblaki.

Zanimivosti: Glavnina filma je podana skozi oči Andrewa, ustvarjalnega mladeniča s težavami, ki ima izostren pogled in kakovostno HD-kamero.

Kot pravi Trank, se je odločil, da Kronika ne bo "film iz zornega kota naših očetov. Zgodba je zelo osredotočena; ne gre za domišljijski ali žanrski film, temveč za zgodbo o mladih. O resničnih najstnikih, ne o karikaturah mladih. Njihova življenja so vse prej kot popolna. Spustimo se v njihov svet in odkrijemo, s kakšnimi izzivi se spopadajo, še preden se jim začno dogajati nevsakdanje reči. Ko dobijo nadnaravne sposobnosti, so liki in zgodba že tako dobro zasidrani, da se film prevesi v raziskovanje, kako se spopadajo s temi sposobnostmi."

Trank je film do potankosti beležil in ustvarjal svojo kroniko že pred snemanjem. Za vsak posebni učinek in zorni kot kamere je skiciral vizualizacijo in pripravil podrobno "režiserjevo izjavo", v kateri je opisal svoje načrte, teme in metodologijo.

Dane Dehaan (Andrew Detmer) se je pičla tri leta po začetku kariere že uveljavil kot eden najhitreje vzpenjajočih se zvezdnikov. Najbrž je najbolj znan po vlogi Jesseja v z zlatim globusom nagrajeni seriji In Treatment, s katero je bil deležen odličnih kritik. V kinematografe prihaja s filmom Johna Hillcoata Wettest County. Lani je dobil nagrado obie za nastop na odrskih deskah zunaj Broadwaya v predstavi The Aliens.

Ne spreglejte