SiolNET. Trendi Film in TV
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Že v videoteki DKino!

Dheepan

0

termometer

Dheepan

S cansko zlato palmo nagrajena kriminalna drama Jacquesa Audiarda (Prerok, Rja in kost) o treh šrilanških priseljencih, ki v Franciji iščejo priložnost za nov začetek.

Francija/2015/114 min.
Režija: Jacques Audiard
Igrajo: Antonythasan Jesuthasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby, Vincent Rottiers
Žanr: Kriminalna drama
Ocena IMDb: 7,2/10

Da bi ubežali krempljem državljanske vojne na Šrilanki, se borec Tamilskih tigrov, mlada ženska in osirotela deklica pretvarjajo, da so družina. Pot jih vodi v Francijo, kjer se nastanijo v eni izmed zanikrnih predmestnih sosesk.

Čeprav se med seboj komajda poznajo, si tu poskušajo ustvariti novo življenje. A sčasoma se izkaže, da so tudi pariške ulice svojevrstna bojišča in stare vojne rane se začnejo odpirati.


V videoteki DKino si oglejte tudi: Prerok (Un prophète)


Dheepan


"Ne gre za to, da bi želel prikazovati ljudi, ki so zunaj norme, ali tiste, ki so v filmih premalo zastopani – zanimajo me ljudje, ki so popolnoma drugačni od mene, od mojega socialnega okolja in moje kulture.

Ne želim pripovedovati zgodb o sebi ali ljudeh, ki jih poznam. Raje odkrivam drugačne like – takšne, ki imajo drugačne telesne atribute kot jaz, drugačno barvo kože in govorijo drugačne jezike." Jacques Audiard, režiser in soscenarist filma


"Dheepan je radikalen in osupljiv film, ki obrne na glavo konvencionalni pogled na priseljence." Kaleem Aftab, The Independent


"Sklepni prizor Dheepana, postavljen na pastoralno britansko dvorišče, se bere kot neusmiljena kritika francoske imigracijske politike." Manohla Dargis, The New York Times


Dheepan


Zanimivosti:

Jacques Audiard se je pred Dheepanom potegoval za zlato palmo že s filmi Diskretni junak (1996), Prerok (2009) ter Rja in kost (2012), za Preroka pa je v Cannesu prejel drugo najprestižnejšo nagrado festivala – veliko nagrado žirije.

• Življenjska zgodba glavnega igralca se v nekaterih točkah povsem po naključju prekriva z usodo njegovega lika. Antonythasan Jesuthasan se je s šestnajstimi leti pridružil Tamilskim tigrom in se pri njih do 19. leta uril in boril kot otroški vojak.

Nato je prebegnil na Tajsko in po štirih letih emigriral v Francijo, kjer je leta 1997 dobil politični azil.

Dheepan

Njegovo edino bližnje srečanje s filmom pred Dheepanom je bilo pisanje scenarija in vloga v filmu režiserke Leene Manimekalai Sengadal, ki je bil v Indiji prepovedan.

Audiard se je z Antonythasanovo življenjsko zgodbo seznanil šele potem, ko ga je že izbral na avdiciji.

• Obe glavni igralki, Kalieaswari Srinivasan in Claudine Vinasithamby, nista pred tem še nikoli igrali v filmu, Vinasithambyjeva pa je tudi v resnici begunka.

• Dheepan je prvi francoski film, v katerem prevladujejo dialogi v tamilščini.

• Film je bil nominiran za devet cezarjev, tudi za najboljši francoski film leta, režijo, scenarij, glavnega igralca in fotografijo.


Napovednik filma Dheepan:

[video: 58412 / ]

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije preko optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD ready TV sprejemnik.

Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin