Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 3. 2017,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Vsebino omogoča Telekom Slovenije

Natisni članek

golota Ewan McGregor DKino Telekom Slovenije priporočila film televizija Planet TV

Petek, 31. 3. 2017, 8.00

6 let, 7 mesecev

TV-priporočila

Rojstni dan škotskega igralca, ki se ne sramuje golote #video

Vsebino omogoča Telekom Slovenije
TV-priporočila: Ewan McGregor

31. marca 1971 se je rodil nič kaj sramežljivi zvezdnik Trainspottinga in prvih treh epizod Vojne zvezd Ewan McGregor. Preverite, kje (in koliko) si ga boste lahko ogledali v prihodnjih dneh.


"To je moj prispevek k ženskemu gibanju. Ženske so bile v filmih vedno gole, zato se jaz zdaj obupno trudim slačiti, kolikor je to le mogoče." Ewan McGregor


Muharjenje v Jemnu (Salmon Fishing in the Yemen, 2011)

Po istoimenskem romanu Paula Tordaya posneta romantično komična drama režiserja Čokolade Lasseja Hallströma o skupini Britancev, ki sodeluje pri uresničitvi šejkove vizionarske želje, da bi v jemenski puščavi ustvaril pogoje za muharjenje.

McGregor je bil za vlogo strokovnjaka za ribolov dr. Alfreda Jonesa že drugič nominiran za najboljšega igralca v komediji ali muzikalu – prvič mu je to uspelo z vlogo v filmu Moulin Rouge! –, za zlati globus pa se je potegovala tudi  njegova soigralka Emily Blunt.

V soboto, 25. 3., ob 15.25 na Planet TV*.

Vojna zvezd (Epizoda I–III)

Čeprav so prve tri epizode Vojne zvezdGrozeča prikazen (1999), Napad klonov (2002) in Maščevanje Sitha (2005) – številne ljubitelje Lucasove izvirne vesoljske trilogije razočarale, se je malokdo pritoževal nad McGregorjevo upodobitvijo mladega Obija-Wan Kenobija.

Škot je moral napeti vse svoje igralske sile, da se je v vlogi približal nastopu oskarjevca Aleca Guinnessa, ki je znamenitega jedija igral v Novem upanju (1977). Škoda, da ne moremo tega trditi za mladega Anakina.

Prve tri epizode vojne zvezd so na voljo v videoteki DKino. Tam vas že čakata tudi druga in tretja epizoda, Imperij vrača udarec in Jedijeva vrnitev, od 19. aprila pa si boste v videoteki DKino lahko ogledali še drugi najdonosnejši celovečerec leta 2016 – Rogue One: Zgodbo vojne zvezd.

Velika riba (Big Fish, 2003)

V tej ganljivi in prisrčni zgodbi nas sloviti Tim Burton popelje na potovanje, med katerim se poglobljeno ukvarja s skrhanim odnosom med očetom in sinom.

Edward Bloom (Albert Finney) se je kot zvedavi mladenič (McGregor) v želji po čudežnih doživetjih podal na zanimivo popotovanje, ki ga je iz rodnega mesteca v Alabami poneslo po svetu.

Njegove mistične pripovedi so prepredene z zabavnimi in komaj verjetnimi pripetljaji, v katerih se razgrinja epska zgodba o prijaznih velikanih, čudežnih viharjih, mestni čarovnici in siamskih dvojčicah.

Z njimi očara vsakogar – razen svojega odtujenega in nejevernega sina Willa (Billy Crudup). Ko ju mati (Jessica Lange) še zadnjič poskuša spraviti, se mora Will naučiti ločiti dejstva od izmišljotin.

V torek, 28. 3., ob 14.35 na TV 1000*.
Film je na voljo tudi  v videoteki Pickbox.

Pisatelj v senci (The Ghost Writer, 2010)

Triler, ki ga je kontroverzni Roman Polanski posnel po romanu nekdanjega novinarja BBC in kolumnista Roberta Harrisa (oba sta tudi soavtorja scenarija), prikazuje britanskega pisatelja (McGregor), ki se znajde v smrtni nevarnosti, potem ko privoli, da bo dokončal spomine nekdanjega britanskega premierja (Pierce Brosnan).

Film je na Berlinalu prejel srebrnega medveda za režijo in kar šest evropskih filmskih nagrad: za najboljši evropski celovečerec leta, režijo, glasbo (Alexandre Desplat), scenarij in scenografijo, McGregor pa je domov odnesel nagrado za najboljšega evropskega igralca v glavni vlogi.

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Odštekano življenje (A Life Less Ordinary, 1997)

Po pravici povedano bi nam bilo ljubše, če bi vam na tem mestu lahko priporočili Trainspotting, vendar tega kultnega filma Dannyja Boyla (Revni milijonar) na TV-sporedu žal nismo zasledili.

Smo pa zato tam našli njun tretji zaporedni skupni celovečerec po Boylovem kinematografskem prvencu, prav tako kultnem kriminalnem trilerju Plitvi grob (1994), in že omenjenem Trainspottingu.

McGregor v tej črni komediji igra odpuščenega hišnika, ki v trenutku slabosti ugrabi razvajeno in jezikavo hčerko (Cameron Diaz) svojega nekdanjega šefa, v katero se, čeprav jo ima vrh glave, nazadnje tudi zaljubi.

V soboto, 25. 3., ob 12.45 na Kanalu A*.

Nemogoče (The Impossible, 2012)

McGregor in nominiranka za oskarja Naomi Watts v pretresljivi resnični zgodbi Juana Antonia Bayone o družini, ki je 26. decembra 2004 med počitnicami na Tajskem preživela katastrofalen cunami, v katerem je življenje izgubilo skoraj 230 tisoč ljudi.

Film je na voljo v videoteki DKino.
Preberite si oceno filma Nemogoče.

Pogumni Valiant (Valiant, 2005)

Če ste mislili, da McGregor ni posnel nobenega filma, ki bi bil primeren tudi za malčke, ste se zmotili. V njem lahko igralca sicer samo slišimo, kar pomeni, da pride njegov škotski naglas, ki ga je posodil naslovnemu junaku, samo še bolj do izraza.

Zgodba tega Disneyjevega animiranega celovečerca se dogaja med drugo svetovno vojno in govori o nerodnem golobu pismonoši z dvomljivimi orientacijskimi sposobnostmi, ki preseže predsodke in dokaže, da nista pomembna velikost in lepota, temveč predvsem srce in značaj.

Valiant v filmu ni osamljen, drugim likom so glasove posodili Ben Kingsley, Jim Broadbent, Rupert Everett, Hugh Laurie, John Hurt, Ricky Gervais in John Cleese.

V nedeljo, 2. 4., ob 8. uri na Cinestar.

Angeli in demoni (Angels and Demons, 2009)

V nadaljevanju Da Vincijeve šifre (oba filma je po romanih Dana Browna režiral Ron Howard) znova spremljamo strokovnjaka za simbole Roberta Langdona (Tom Hanks). Ta se po grozljivem umoru nekega priznanega fizika loti preiskave o ukradenem viru energije, skritem pod Vatikanom, ter starodavne skrivne bratovščine, ki se je odločila za vsako ceno uničiti to mesto.

Koga v filmu upodablja McGregor, angela ali demona? To skrivnost boste morali razvozlati sami, povemo vam lahko samo to, da se v najnovejši Howardovi upodobitvi katerega od Brownovih romanov, lanskem Infernu, škotski igralec ne pojavi več.

Film Angeli in demoni je na voljo v videoteki Pickbox, film Inferno pa v videoteki DKino.

Izdajalec po naši meri (Our Kind of Traitor, 2016)

Priredba romana Johna le Carréja o britanskem paru (McGregor in nominiranka za oskarja za stransko vlogo v Mesečini Naomie Harris), ki se zaradi skrivnostnega Rusa (Stellan Skarsgard) zaplete v nevarne vohunske spletke pokvarjenih politikov in pohlepnih bankirjev.

Film je na voljo v videoteki DKino.

Čeprav Ewan McGregor slovi po tem, da v filmih rad pokaže svoje premoženje – to je storil v Trainspottingu, Utelešenih knjigah, Žametnih nočeh in Mladem Adamu –, med zgornjimi celovečerci ni niti enega od teh.

V Pisatelju v senci igralec sicer pokaže zadnjico, da pa ne bi bile njegove najbolj zveste privrženke in privrženci razočarani, prilagamo še izsek iz drame Žametne noči (1997) v režiji Todda Haynesa (Carol), v katerem McGregor upodablja na Iggyju Popu in Louju Reedu zasnovanega rockerja Curta Wilda. Divje.



Programska mesta na televiziji Telekoma Slovenije

PROGRAM: PROGRAMSKO MESTO: OGLED NAZAJ?*
Videoteka DKINO 5  
Planet TV 3 DA
Kanal A 8 DA
TV 1000 218 DA
Videoteka Pickbox 242  
Cinestar 223 NE

*Velja za linearne programe.


Ne spreglejte