Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 5. 2021,
12.48

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Eurogarden

Natisni članek

Naj vrtni stroj Naj kosilnica NAJ TRAKTOR pridelek škodljivci Vrt Vrt Eurogarden advertorial

Ponedeljek, 31. 5. 2021, 12.48

2 meseca, 2 tedna

Škodljivci na vrtu - kako se jih znebiti?

Vsebino omogoča Eurogarden

Vrtni škodljivci, kot so voluhar, bramor, krt, miši, polži in druge živali, uničujejo pridelek. Predstavljamo vam rešitve in nasvete, kako se rešiti vrtnih škodljivcev, da bo letina bolj bogata.

Eurogarden | Foto:

Eurogarden
Trendi Preverite, kdo je srečni prejemnik vrtnega traktorja

Invazija polžev

V teh dneh se je na vrtu in travniku pojavila prava invazija polžev, ti so na gredi že začeli uničevati solato in druge vrtnine. Kako se jih lahko znebimo? Lani smo namreč skoraj obupali nad vrtnarjenjem. Časa za pobiranje lazarjev večkrat na dan nimamo.

polž, solata, vrt | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Polžev se lahko znebimo s pomočjo mehanskih ovir (geli, bakreni trak, zelo primeren za visoke grede in gojenje zelenjave/rož v loncu, s petcentimetrskim pasom jajčnih lupin ali ostrega peska). Na vrtu lahko uporabljamo tudi zrnca na osnovi železa (naravna učinkovina, brez karence v prosti prodaji), na voljo so v kmetijskih trgovinah, ali metaldehida (s karenco treh tednov, na voljo le v lekarnah, v kmetijski trgovini pa ob predložitvi izkaznice FFS). Za past lahko uporabimo tudi do robu zakopan pollitrski kozarec, ki ga do tretjine napolnimo s pivom, vanj se nato ujamejo polži. Če na vrtu uporabljamo desko za hojo med gredicami, se pod desko skrivajo tudi polži, te lahko preprosto poberemo in jih odstranimo z vrta. Kot vabe lahko uporabimo tudi rezine jabolk, bananine olupke, koruzni zdrob in drugo. Poskrbimo še za urejenost okolice vrta, da je ta redno pokošena, očiščena odpadnega listja. Zastirko redno rahljamo, obračamo, da ni preveč vlažna. Za najbolj učinkovite sovražnike veljajo indijske tekačice in druge živali, na primer ježi, krti, žabe, krastače, belouške in slepci. Zato poskrbimo na vrtu in v okolici za skrivališča, v katera se zatečejo naravni sovražniki.

Pasti in vabe za polže najdete v trgovinah Eurogarden, pomagajo vam lahko tudi prijazni svetovalci.

 
 

Kako se rešiti bramorja, krta in kako voluharja?

Bramor dela škodo na mladih rastlinah. Kako se ga lahko znebimo na čim bolj human način?

Bramorja lahko zatiramo z endopatogenimi ogorčicami. Poskrbimo za naravne sovražnike, to so krti, ježi in drugi. Med sadikami zemljo redno rahljamo, s tem uničujemo rove škodljivca in odkrijemo tudi gnezda, da jih lahko uničimo. Lovimo jih lahko tudi z do roba zakopanimi kozarci/lončki, v katere se ponoči ujamejo bramorji. 

Vemo, da je krt koristna žival, a s krtinami nam je dobesedno preprešetal trato. Polna je golih zaplat, ker pa je zemlja precej mehka, se zdaj travnik na delih, kjer so rovi, tudi grdo udira. Kako se rešiti krta in kako voluharja?

krt | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Za krta in voluharja lahko za odganjanje uporabljamo dimne patrone, kalcijev karbid, solarne odganjalce in druga odganjala v obliki zrnc ali kroglic. Za voluharja lahko uporabimo pasti.

Izdelke za odganjanje bramorja, krta in voluharja ter pasti boste našli v trgovinah Eurogarden.

 
 

Kaj storiti, da prepodimo miši?

Uporabimo pasti ali vabe, za notranje prostore mehke ali žitne vabe, za zunaj parafinske bloke. Za notranje in zunanje prostore so primerna tudi lepila, ki so brez barve in vonja ter so nestrupena.

miš, miška | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

 
 

Ko je vlage več kot običajno?

Na katere škodljivce in težave moramo biti pripravljeni te dni, vlage je več kot običajno, zdaj pa se nam obeta toplo vreme in bi radi čim prej prepoznali morebitne težave oziroma bolezni, ki jih lahko spodbudi tako vreme v sadovnjaku, na zelenjavnem vrtu, cvetličnem vrtu.

Glede na hladno in vlažno vreme rastline krepimo s pripravki na osnovi alg in aminokislin. Tako bodo bolj odporne proti boleznim in škodljivcem. Pojavljajo se lahko glivične okužbe, proti katerim lahko uporabimo bakrene pripravke, ti delujejo kontaktno, in druge ekološke fungicide, ki so na voljo v prosti prodaji. V primeru predložitve izkaznice FFS lahko uporabite druge fungicide.

Eurogarden | Foto:

Poleg že zgoraj omenjenih škodljivcev se pojavljajo tudi:

  • mravlje (rešitev: vabe, posipi, insekticidni gel, insekticidi v škropivih),
  • uši (rešitev: na sadnih drevesih lahko lepilni trak okoli debla prepreči mravljam pot do uši in njihovo raznašanje, insekticidi na osnovi piretrina in oljne ogrščice, na voljo v prosti prodaji, in drugi insekticidi, ki so na voljo le ob predložitvi izkaznice FFS) in
  • strune (redno rahljanje, apneni dušik, endopatogene ogorčice).

Eurogarden | Foto:

žuželke, vrt, vrtnarjenje
Trendi Samooskrba: katere nevarnosti in škodljivci nam lahko uničijo pridelek?
Eurogarden Rotar
Trendi Lepa trata: Kako do lepe in bujne trate?
Planet TV Delo na vrtu? Česa se lotiti, da bo pridelek bogat?
Eurogarden Rotar
Trendi Navdušen karting dirkač iz nič ustvaril največji vrtni center v Sloveniji

 

 

Ne spreglejte