Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 1. 2022,
7.00

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Oglasno sporočilo

Natisni članek

varčne hiše gradnja hiše na ključ nizkoenergijske hiše Pasivna hiša PR članek

Torek, 25. 1. 2022, 7.00

2 leti, 2 meseca

Pasivne hiše in razlogi, zakaj je treba nizkoenergijske hiše skrbno načrtovati

Oglasno sporočilo

Pasivne hiše predstavljajo standard kakovostne gradnje, cilj katere je posamezniku zgraditi optimalno bivalno udobje sodobne hiše ob minimalni porabi energije iz obnovljivih virov.

Mednarodno sprejeti standard pasivne hiše natančno določa:

  • največjo dopustno toplotno prevodnost konstrukcije in elementov na ovoju stavbe,
  • odsotnost toplotnih mostov,
  • raven zrakotesnosti, ki je nadzorovana s tlačnim preizkusom,
  • zasteklitve Uw pod 0,8 W/(m2 K),
  • okenske okvirje z Uf vrednostjo pod 0,8 W,
  • učinkovito izrabo električne energije v gospodinjstvu,
  • največjo dovoljeno rabo primarne energije,
  • letno porabo ogrevanja, ki mora biti manjša od 15 kWh/(m2a).

Sodobne hiše ponujajo zdravo bivanjsko klimo s čistim zrakom in skrbnim prezračevanjem. Pasivne hiše so vse bolj priljubljene ne le zaradi zmanjšanja izpustov CO2 v ozračje, temveč tudi zaradi do desetkrat nižjih letnih stroškov ogrevanja.

Nizkoenergijske hiše | Foto: Nizkoenergijske hiše

Pasivna hiša in nizkoenergijska hiša - razlike, prednosti in delovanje

Ste vedeli, da se pasivna hiša razlikuje od nizkoenergijske hiše? Gradnja hiše na ključ vse bolj poteka v skladu s standardom za nizkoenergijsko ali pasivno gradnjo. Oba načrta gradnje uporabljata kakovostne materiale in stavbno pohištvo, ki preprečujejo toplotne izgube. Masivna gradnja za ugodno bivanjsko klimo izkorišča sončno svetlobo in zunanjo toploto. Višja energetska učinkovitost se kaže v letni porabi, ki je pri pasivnih hišah manjša ali enaka 15 kWh/m². Poraba mora biti v skoraj ničenergijskih hišah manjša od 25 kWh/m². Nizkoenergijske hiše morajo ravno tako kot pasivne ponujati primerno raven vlage, toploto, svetlost in kakovost zraka. Hiši zagotavljata energijo iz obnovljivih virov, kot so sprejemniki sončne energije, toplotne črpalke, vetra, lesne biomase itd. Skoraj ničenergijske hiše imajo velike zastekljene površine, ki niso zasnovane povsem naključno. Zaradi pridobivanja sončne toplote so nameščene na južno in zahodno stran.

Gradnja hiše na ključ - pasivna hiša ali nizkoenergijske hiše?

Gradnja pasivne hiše zahteva znanje, natančnost in skrbno načrtovanje, ki vključujejo aktivne in pasivne ukrepe. Pomembno je, da so elementi nizkoenergijske hiše toplotno-izolativno optimizirani, različni parametri pa preračunani s programom PHPP (Passive House Planning Package). Program prikaže natančne napovedi stroškov za ogrevanje, prezračevanje, sanitarno vodo itd. Večina se pri gradnji hiše na ključ odloči za masivno gradnjo, ki je izpopolnjen sistem gradnje z opeko in betonom, vendar z nekoliko naprednejšimi materiali. V podjetju JubHome, energijsko varne hiše, d.o.o., smo razvili inovativne gradnje hiš na ključ, ki temeljijo na sistemih:

  • nosilnih toplotnoizolacijskih kadi z neprekinjenim toplotnoizolacijskim ovojem JubHome,
  • JubHomeWALL predstavlja armiranobetonske toplotnoizolativne stene po sistemu ICF,
  • gradnje sten s toplotno-izolativnimi opažnimi elementi JubHomeROOF.

Pasivne hiše | Foto: Pasivne hiše

Gradnja hiše na ključ po sistemu gradnje sten s toplotno-izolativnimi opažnimi elementi vključuje zidake iz penjenega polistirena. Pasivne hiše imajo po sistemu masivna gradnja ICF debelino izolacije zidakov na izbiro v različnih izvedbah. Gradnja hiše na ključ s stenami s toplotno-izolativnimi opažnimi elementi poteka hitreje, saj so pasivne hiše do četrte gradbene faze zgrajene v treh mesecih. S sodobnim in izpopolnjenim sistemom gradnje smo v podjetju JubHome, energijsko varčne hiše, d.o.o., dokazali, da je masivna gradnja lahko tudi ekonomična.

Zakaj izbrati gradnjo na ključ pasivne ali nizkoenergijske hiše?

Skoraj ničenergijske hiše ter njihova gradnja prinašajo mnoge prednosti z visokimi standardi energijske varčnosti - vse od nizkoenergijske hiše do pasivne hiše. S takšno gradbo je manj možnosti, da bi prišlo do nepredvidenih stroškov. Skrbno načrtovanje in rigorozno sledenje posameznim fazam dopuščata, da je hiša vseljiva že šest mescev po začetku gradnje. Se sprašujete, kaj pomeni gradnja na ključ nizkoenergijske hiše? Takšna gradnja pomeni, da je hiša zgrajena do pete gradbene faze, ko je za vselitev potrebna le še notranja oprema. Takšna hiša ima izvedene vse končne elemente, vgrajeno vso sanitarno opremo, ob načrtovanju pa lahko naročniki izberejo še vrsto parketa, keramike itd. Če si tudi vi želite gradnjo pasivne hiše, si lahko v JUBHome konfiguratorju izberete želene elemente, kot so tip objekta, streha in etažnost, ter izdelate popoln dom za svojo družino.

Gradnja hiše na ključ | Foto: Gradnja hiše na ključ

Naročnik oglasnega sporočila je Vsi.si.

Ne spreglejte