Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2013,
8.21

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 10. 2013, 8.21

6 let, 1 mesec

Mladostna in razigrana zasnova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Na ozelenjeni parceli v strnjenem primestnem naselju predstavlja Solaris topel dom mlademu paru. Po vseh svojih karakteristikah hiša zadostuje lokacijskim pogojem.

Hiša je tipski projekt Solaris 115 podjetja Lumar IG. Investitorja je pri izbiri novega doma pritegnil predvsem optimalen tloris in veliko zastekljenih površin v bivalnem delu, ki omogočajo neprestan stik z zunanjostjo.

Občutek snežne beline Ob vstopu v hišo se odpre predsoba, ki nas popelje v velik dnevno-bivalni del, sestavljen iz kuhinje, jedilnice in dnevne sobe. Kuhinja se z belim sijajem povsem zlije s steno in deluje kot eno. Posebno atmosfero naredijo stropne luči v predelu kuhinje in velika spuščena napa, ki se ujema s srebrnim hladilnikom v ozadju. Velik kontrast in s tem razgibanost prostora dodata oljen hrastov parket in v podobni barvi jedilna miza. Občutek snežne beline se nadaljuje čez celotno pritličje in zaradi izjemne svetlobe se razbije zgolj s kakšnim premišljenim dodatkom, ki izpopolni prostor do skrajne perfekcije. Dnevna soba sledi temi celotnega bivalnega dela in se prepleta med belo barvo in svetlim lesom, ki ga dopolnjuje še sedežna garnitura v svetlem barvnem odtenku.

V nadstroju sta dve otroški sobi, spalnica ter velika kopalnica. Pridih modernosti in občutek svežine doda galerija, takoj ob prihodu v nadstropje, ki z velikimi strešnimi okni razsvetljuje tako pritličje kot mansardo. Strešno okno osvetljuje tudi kopalnico v mansardi, v kateri se podobno kot v preostalih prostorih nadaljuje sveža belina. Živahnost kopalnice se pojavi s temnimi ploščicami na kopalni kadi in delu stene ter tal.

Zunanjost hiše odraža mladostno energijo Zunanjost hiše tako kot vse drugo odraža mladostno energijo, ki je nadgrajena s sodobno arhitekturo. Hiša ima nekoliko podaljšani zaprti stranici, na kapnem delu je brez napuščev, na čelnem pa so napušči zaprti. To je poseben dizajn podjetja Lumar IG, s katerim želijo hišam dodati piko na i. Ob pogledu na hišo največ pozornosti pritegnejo velike zastekljene površine na jugozahodni strani. S takšno količino zastekljenih površin, orientiranih skoraj proti jugu, hiša prejme tudi ogromno sončnih dobitkov, ki bistveno pripomorejo k udobnemu in prijetnemu bivalnemu ugodju v zimskem času. Poleti se okna zastrejo z zunanjimi alu žaluzijami in s tem se prepreči vdor direktnega sončnega sevanja in pregrevanja. Zagotovilo za prijetno bivalno klimo je tudi dober in dovolj izolativen toplotni ovoj. Investitorja sta se odločila za stenski sistem Lumar Energy, ki s 36 cm mineralne izolacije v stenah zagotavlja tako odlično varovanje pred zimskim mrazom kot tudi pred poletno vročino. Hiša je, zaradi svoje geomtrije, kompaktnega tlorisa in ugodne orinetacije ter predvsem zaradi kakovostnega toplotnega ovoja energetsko izjemno varčna. Kakovosten toplotni ovoj zagotavljajo zunanje stene, kot omenjeno s 36 cm izolacije, strešna konstrukcija s 34 cm celulozne izolacije in 6 cm mineralne volne. Za celulozno izolacijo v strehi sta se investitorja odločila zaradi boljših gradbeno fizikalnih karateristik - gostota in specifična toplota, ki povečujejo fazni zamik oz. preprečujejo pregrevanje same konstrukcije in posledično mansardnih prostorov. S tem dosežemo izjemno bivalno ugodje.

 

Čeprav hiša obsega zgolj 115 kvadratnih metrov, je v notranjosti občutek velikega, svetlega in odprtega prostora, ki povsem zadostuje mladim družinam.

Prav zaradi velikega zanimanja in povpraševanja so se v podjetju Lumar odločili in predstavili nekoliko večjo različico hiše, in sicer Solaris 119. Nova različica ponuja dobro izkoriščeno galerijo v mansardi in zmanjšana okna na južni fasadi za vse tiste, ki jih velike steklene površine ne navdušujejo. Hiška ohranja enake zunanje dimenzije, zgolj uporabna površina je povečana za nekaj kvadratnih metrov, ki večkrat pridejo zelo prav.

Ne spreglejte