Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sobota,
29. 4. 2017,
9.55

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

oblačila urejanje doma pospravljanje Tanja Glažar garderoba omara feng šuj Dan.

Sobota, 29. 4. 2017, 9.55

5 let, 3 mesece

Kako po feng šuju preurediti oblačila v omari?

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Tanja Glažar, feng šuj, omara | Foto Anže Petkovšek

Foto: Anže Petkovšek

Tanja Glažar se s feng šujem profesionalno ukvarja že 14 let, ljubiteljsko pa dodatnih osem. Slovenci zelo dobro poznamo to kitajsko metodo urejanja doma, opaža Tanja, precej manj pa nam je po feng šuju znana preobrazba notranjosti omare.

"Slovenci smo načeloma izredno redoljuben narod, a kronično pomanjkanje časa nas pogosto privede do urejanja prostora tako, da stvari na hitro strpamo v omaro ali predale, češ da bomo enkrat kasneje pospravili, ko bo za to čas ... A pozabljamo, da se energija ne konča pri vratih omare ali pri zaprtem predalu. Energije morajo biti skladne v vsem prostoru, tudi v hladilniku, kuhinjskih omarah in garderobi. Povsod je naša energija, ki nas lahko podpira ali slabi, naj jo skrivamo ali ne," razlaga Tanja Glažar, strokovnjakinja za feng šuj, ki se ob tem pošali, da bi morda za nas veljal rek daleč od oči, daleč od skrbi.

"Tudi če o tem ne razmišljamo, ta 'teža' neurejenosti in zmedene energije visi nad nami in v prostoru. A vsak pozna tisti dober občutek, če pospravi samo en sam predal. S kakšnim veseljem potem odpremo ta predal, v katerem vladajo red, svežina in druga energija."

Če je tudi pri vas tako, je čas, da svojo omaro temeljito pospravite, očistite in v njo vnesete svežo, novo energijo. Tako boste tudi bolj vzljubili svoja oblačila, našli nove kombinacije in se znebili kosov, ki vam ne prinašajo več veselja.

Tanja Glažar se je s feng šujem ljubiteljsko začela ukvarjati leta 1995. Kmalu se je začela udeleževati izobraževanj mojstrice Lillian Too, ki je feng šuj ponesla v zahodni svet, ga naredila tako priljubljenega in o njem napisala več kot 80 knjig. Leta 2003 je odprla svoje podjetje in vse od takrat pomaga posameznikom in podjetjem pri urejanju vseh prostorov.

Tanja Glažar, feng šuj, omara | Foto: Anže Petkovšek Foto: Anže Petkovšek

Tanja Glažar, feng šuj, omara | Foto: Anže Petkovšek Foto: Anže Petkovšek

Oblačila, urejena po osebnih elementih, prinašajo srečo

Tanja pri urejanju omare najprej svetuje ravnanje po osebnih elementih, ki jih sama razbere iz rojstnega datuma in ure rojstva posameznika. Feng šuj namreč uči, da so ti elementi zelo pomembni pri urejanju garderobe. "Če imamo garderobo usklajeno s svojimi ugodnimi elementi, pomeni, da smo energijsko podprti ves čas! Ko se negujemo z najboljšimi oblekami, pritegnemo najboljše tudi na drugih področjih svojega življenja."

Imejte radi svoja oblačila in bodite hvaležni. Ko bodo na voljo sredstva, boste zamenjali te obleke, da se boste počutili še bolj čudovito. Večina ljudi je presenečenih, kako hitro to postane mogoče, ko so to sprejeli v svoj um. Ne pozabite živeti s tem, kar imate radi in kar vas energijsko podpira!

Vendar zgolj to, da veste, kateri je vaš element, ni dovolj, potrebna je podrobnejša razlaga, ki jo navadno ponujajo prav mojstri feng šuja. Tanja priporoča njihovo pomoč, če želite poznati skrivnost usklajevanja svojih elementov.

Tanja Glažar, feng šuj, omara | Foto: Anže Petkovšek Foto: Anže Petkovšek

Čas je za ločitev in prevetritev

S Tanjino pomočjo, znanjem in nasveti smo preobrazili eno omaro, ki je dobro uro kasneje zažarela v čisto drugačni luči, z več kot polovico manj oblačil. Preurejanja se lotite po naslednjih korakih:

  1. Očistite omaro nereda: najprej odstranite vsa oblačila ter očistite omaro z vodo in čistilom. "Ljudje so zelo navdušeni nad feng šujem, a pozabljajo, da je treba tudi zavihati rokave in kaj očistiti."
     
  2. Odstranite nesezonska oblačila in oblačila, ki vas ne veselijo.
     
  3. Na eno stran zložite obleke z dolgimi rokavi, na drugo s kratkimi, na tretjo pa dodatke, kot so pasovi in torbice.
     
  4. Prerazporedite garderobo glede na posel, prosti čas, večerne/slavnostne obleke in intimna oblačila. "Ko pospravljamo, gremo od leve proti desni, saj tako tudi beremo," predlaga Tanja.
     
  5. Na levi strani naj bi bila poslovna oblačila. Tista, ki nam prinašajo blagostanje, tista, s katerimi začnemo dan. Na sredini naj bi bila oblačila, v katera se preoblečemo, ko pridemo domov, torej sprostitvena. Na desni strani omare naj bodo oblačila za večerne priložnosti, čisto na koncu pa intimni deli, kot so spodnje perilo, pižame, kombineže.
     
  6. Barvno razporedite oblačila, da boste čim prej, že zjutraj, našli svojo idealno kombinacijo. "Oblačila zlagamo po barvni lestvici. Lahko začnemo z belo ali sivo, lahko tudi s črno. Če začnemo s črno, nadaljujemo s sivo, belo, svetlomodro, temnomodro, vijoličasto, rdečo, po barvah mavrice."

Omara pred Tanjinim urejanjem in po njem:

Fotogalerija
1 / 20

Pred ... | Foto: Anže Petkovšek Pred ... Foto: Anže Petkovšek

... in po. | Foto: Anže Petkovšek ... in po. Foto: Anže Petkovšek

Če boste sledili tem korakom, razlaga Tanja, boste omari omogočili prostor za dobro energijo. Nered je namreč največja energijska blokada, ki jo lahko imate v svojem domu. "Ker obleka predstavlja vašo osebno identiteto, sproža tudi veliko čustev in spominov."

Za urejanje omare je pametno upoštevati tudi ugodne dneve, da vas bodo energije dneva in ure pri opravilu energijsko podpirale. "Tako boste veliko lažje in hitreje uredili omaro in vse preostalo!" Ugodne dneve za posamezne dejavnosti najdete v Tanjinem feng šuj koledarju, tiste za prve dneve v maju pa najdete spodaj.


Preberite si še:


Kaj da in kaj ne

Tanja močno odsvetuje degradiranje oblačil v oblačila za doma: "To se navadno ne izkaže za najboljšo možnost, ker ta oblačila potem tudi doma zelo redko nosimo. Po mojih izkušnjah 80 odstotkov časa nosimo 20 odstotkov svojih oblačil. Tisto, kar nam je všeč, bomo vedno radi nosili." Kadar se ne znamo posloviti od starih oblačil, se oklepamo preteklosti, pravi Tanja. "Ampak ta energija je že izrabljena. Zakaj bi nekaj izrabljenega vlekli v prihodnost? Energija se izrabi."

Odsvetuje tudi obešanje več kosov na en obešalnik. "Ta energija se nalaga in ne more dihati, vsak kos potrebuje svoj obešalnik. Tudi mi ne moremo obleči dveh oblek hkrati."

Pri preurejanju omare svetuje lepe obešalnike, če se le da, naj bodo vsi enaki. "Če je obešalnik lep, bo v omari vladala bistveno boljša energija, kot če so v njej kovinski obešalniki iz čistilnice. Tako tudi z veseljem odpreš omaro in najdeš boljše ideje za opravo."

Plastični in kovinski obešalniki niso privlačni na pogled, zato ne oddajajo dobre energije. | Foto: Anže Petkovšek Plastični in kovinski obešalniki niso privlačni na pogled, zato ne oddajajo dobre energije. Foto: Anže Petkovšek

Raje jih nadomestite z lesenimi. | Foto: Anže Petkovšek Raje jih nadomestite z lesenimi. Foto: Anže Petkovšek

Čevlji morajo v posebno omaro

Feng šuj uči, da čevlji ne spadajo v isto omaro kot oblačila, saj zakon fizike deluje tako, da se na tleh nabira vsa odpadna in prehojena energija. "Saj nočete te navlake iz vsega mesta potem raznesti po stanovanju? Velja enako kot pri oblačilih: tudi čevlje moramo negovati. Na primer zimske čevlje moramo spomladi čiste pospraviti v škatlo za naslednje jesensko ali zimsko obdobje."

Če Tanja Slovencem pripisuje, da v omari radi kopičijo nered, pa jih pri pospravljanju čevljev hvali: "Slovenci imamo lepo navado, da preobujemo čevlje takoj ob vhodu, v predprostoru. Tako je tudi prav. Čevlji naj bodo vedno ločeni od oblek, v drugi, zaprti omari."

Obdržite samo kose, ki vas veselijo. | Foto: Anže Petkovšek Obdržite samo kose, ki vas veselijo. Foto: Anže Petkovšek

Nikoli ne kupujte nečesa, kar vas ne razveseli

Strokovnjakinja opozarja, da v omari nikar ne shranjujte kosov, ki jih ne nosite in ne potrebujete. "To samo ustvarja zmedo in slabi energijo, osebno in prostora."

Tudi pri vseh nadaljnjih nakupih sprejmite odločitev, da nikoli ne boste kupili nečesa, kar ni povsem to, kar si želite, saj bo pristalo na kupu nerabljenih oblačil. "Rajši si kupite oblačila, ki so vam všeč, pa čeprav stanejo malo več. Če se vi počutite dobro, se pozitivna energija prenaša tudi na okolico. Na ta način boste dvignili svojo energijo in pritegnili blaginjo."

Save

Save

Save

Save

Ne spreglejte