Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
29. 11. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

nakupovanje nasvet obleke oblačila omara garderoba Caroline Joy Rector

Torek, 29. 11. 2016, 4.11

6 let, 6 mesecev

Kako se z mini garderobo rešiti neskončnega zapravljanja

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
omara, garderoba, obleke, oblačila | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ta članek verjetno ni primeren za konec leta, tik pred prazniki, ko je nakupovanje skoraj obvezno. Bo pa prišel zelo prav modnim navdušenkam, ki imajo dovolj brezglavega zapravljanja.

Živimo v okolju, v katerem lahko dobimo vse, kar si srce poželi, že v nekaj urah. Spletna naročila še nikoli niso bila lažje izvedljiva in zapravljanje še nikoli ni bilo tako preprosto.

A kje se konča? Ste že kdaj začutili slabo vest ali jezo, ker preveč zapravljate?

To se lahko konča danes, čeprav je december tik pred vrati in so popusti na vsakem koraku. Potrebujete le močno voljo in dober načrt. Tega je že pred dvema letoma do potankosti izdelala blogerka Caroline Joy Rector, ki je bila sita tega, da so obleke krojile njen vsakdan.

"Opazila sem slabo navado. Nakupovat sem šla vsakič, ko sem bila slabe volje. Težek dan v službi? Nakupovanje. Se danes ne počutim posebej lepo? Nakupovanje. Me je ujezil kdo od bližnjih? Nakupovanje!"

Rešitev je našla v mini garderobi oz. konceptu "capsule wardrobe", ki ga je že v 70. letih prejšnjega stoletja razvila Susie Faux. Koncept narekuje sestavljanje manjše kolekcije sezonskih oblačil.

Načrt:

Začnite z aktualno sezono. Izberite 37 kosov, ki jih boste nosili tri mesece. (Številko 37 je izbrala Caroline, ki je sestavila načrt za mini garderobo za vsakdan.) 

Prvi korak: Kako izbrati 37 kosov? V to kolekcijo so vključeni majice, hlače, obleke, čevlji, plašči, bunde. Kolekcija NE vključuje športne opreme, nakita, torbic, kopalk, pižame, spodnjega perila in pajkic, ki jih nosite v udobju svojega doma.

Primer: devet parov čevljev, devet parov hlač oz. kril, 15 zgornjih delov (majice ter puloverji in jope), dve obleki in dva plašča oz. bundi.

Drugi korak: Izbrane kose nosite tri mesece. Omejite se samo na izbrane kose in jih nosite tri mesece, kar šteje za eno sezono. Zimsko mini garderobo lahko tako nosite od decembra do februarja, pomladno od marca do maja, poletno od junija do avgusta in jesensko od septembra do novembra. Ne pozabite: ker nakit in modni dodatki niso vključeni, imate veliko možnosti za kombiniranje.

Tretji korak: Ob koncu obdobja je čas za nakupovanje. Konec februarja pripravite mini garderobo za pomladno sezono. Prebrskajte med uporabnimi oblačili, ki jih že imate, in dokupite, kar potrebujete. Izbirajte večne in klasične kose. Zapravite lahko, kolikor želite, a zapomnite si: manj je več.

Kako se lotiti izziva:

Izpraznite omaro. Povsem jo izpraznite, do zadnjega kosa, nato pa oblačila razdelite na štiri kupe, ki naj predstavljajo naslednje kategorije:

  • Ta kos obožujem in ga nosim ves čas. Takšna oblačila OBDRŽITE.

  • Mogoče - nekaj na tem kosu vas moti, morda barva, kroj, material ali kaj drugega, zato ga ne nosite pogosto. Izbrane kose POSPRAVITE V ŠKATLO in jo postavite v klet, garažo ali k mami domov. Če bodo kosi v njej ostali nedotaknjeni do konca sezone, je čas za slovo.

  • Kose, ki jih ne nosite, PRODAJTE, PODARITE ALI ZAVRZITE (če je kos dotrajan in/ali uničen).

  • Sezonske kose očistite in primerno POSPRAVITE do prave sezone.

Boste zmogli? Ne dvomite o tem, saj je Caroline pripravila NAČRT, ki vam bo lahko v veliko pomoč pri popolni preobrazbi vaše garderobe. Naj bo to vaša novoletna zaobljuba!

Izberite nevtralne barve, saj bo s tem celotna mini garderoba funkcionirala bolje. Kombiniranje bo veliko lažje. | Foto: Thinkstock Izberite nevtralne barve, saj bo s tem celotna mini garderoba funkcionirala bolje. Kombiniranje bo veliko lažje. Foto: Thinkstock

Delo vam lahko olajšajo tudi naslednji članki:

- To so po mnenju stilistke nepogrešljivi kosi za zimo
- Kako očistiti omaro kot profesionalka
- Preproste stilske izboljšave, ki vas ne bodo stale skoraj nič

Ne spreglejte