Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
2. 6. 2015,
11.16

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 2. 6. 2015, 11.16

8 let, 4 mesece

Kaj v teh dneh razsvetljuje Ljubljano?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na ljubljanskih ulicah, trgih, cerkvi, v galeriji, pa tudi v smetnjakih, so svoje luči že prižgali svetlobni projekti, zbrani pod skupnim imenovalcem - Svetlobna gverila.

Letošnji festival Svetlobna gverila, ki se že deveto leto zapored na podlagi projektov domačih in tujih ustvarjalcev posveča mediju svetlobe, je na različnih ljubljanskih lokacijah v pogon spravil najrazličnejša umetniška dela.

Tema tokratne izdaje je V tèmi, program pa oblikujejo razstave, instalacije, projekcije, performansi, predavanja in delavnice, ki naseljujejo tako galerijske prostore kot javne mestne površine.

Tako kot že pred tem tudi v tej izdaji Svetlobna gverila na inovativen, simpatičen in živahen način kaže, da je svetloba lahko tema, lahko je medij, pa tudi izhodišče za kritičen razmislek o aktualnem času in prostoru. In to še posebej v letu, ki ga je Unesco razglasil za Leto svetlobe in svetlobnih tehnologij.

Močno vzdušje in atraktivnost gverilskih luči V polnem zagonu, z močnim vzdušjem, nežnostjo, ustvarjalnostjo, atraktivnostjo, lahko tudi z vso ostrostjo lucidnega pogleda, že svetijo svetlobne sile gverilskih projektov – prve so prižgali že 27. maja. Festivalski program, ki se vsako leto širi in vedno znova prepriča, bo v Ljubljani mogoče spremljati do 26. junija.

Medtem ko je v Galeriji Vžigalici in njeni okolici, v Križevniški cerkvi in na vrtu poleg nje ter v parku Zvezda še vedno mogoče videti svetlobne projekte, so včeraj zasvetili še novi. V prihodnjih dneh bodo še drugi.

Svetlobna grafika na ZRC SAZU Včeraj je začasno, med 21. in 23. 30, ljubljanski Novi trg zasedlo več projektov, ki so del programa Svetlobna gverila.

Nemška umetnica Claudia Reh si je za svoje platno za nekaj ur izbrala pročelje stavbe ZRC SAZU, kamor je s pomočjo grafoskopov projicirala svoje vizualizirane misli, polne podob, tudi odbijajočih, senc in svetlobe ter barv. Ogromno fresko je avtorica dopolnjevala še v živo, pred občinstvom.

Prišli, napihnili, odšli … Z idejo o sobivanju z drugimi in okoljem, o mestu kot projektu predvsem njegovih prebivalcev in sprehajalcev in ne oblastnikov in institucij; z mislijo na mestne prostore, odprte za različne – načrtovane, spontane, improvizirane – posege ter dogodke, so včeraj na Novem trgu postavili tudi napihljivo skulpturo.

Napihnjena skulptura iz PVC-materiala je zavzela organske oblike velikega volumna, iz svoje notranjosti navzven prepuščala gibajoče se luči, na eno izmed svojih površin pa projicirala video, poln podob, želja.

Ali kot so zapisali ob projektu napihljive skulpture: "Mesto je naše. Niti občinska uprava niti oblastniki, niti muzeji niti galerije niso bili tu pred nami, prebivalci in pohajalci. Mesto je živ dokaz, da smo se naselili, obljudili, da obstajamo na tem ozemlju v koeksistenci z okoljem. Mesto je naš dogovor o sobivanju, mesto je naš projekt."

O muhi enodnevnici, kar je bila v tem primeru napihljiva skulptura, pa so dodali: "Napolnimo prostor s svojo prisotnostjo in postavimo neprisvojljiv, tuj, vesoljski objekt na ulico ter ga poimenujemo svetlobni meteorit. Zidove stavb preoblikujemo z odsevno svetlobo meteorita, ki jo lahko usmerja vsak pohajalec. Meteorit uporabimo, izrabimo, nanj projiciramo svoje želje. To imenujemo prilagajanje in podrejanje funkcionalnega 'urbanega planiranja'. Ali drugače, gre za ekscentrično postavljanje lastne poetične scenografije."

Svetlobni meteorit je nastal v skupnem premišljevanju, sodelovanju, druženju in ustvarjanju Polone Černe, Aleksandre Saške Gruden, Larise Kazić, Nine Koželj, Gorazda Krnca, Zorana Srdića Janežiča in Andreja Strehovca ter s podobnim ciljem – da s svojimi dejanji, podobami in zamislimi naselijo neprisvojljivo, torej mestni prostor.

Predlani nakupovalni vozički na poti Duhovit projekt, ki se je prav tako znašel na Novem trgu, so bili predelani nakupovalni vozički, ki oddajajo zvok in slike, s katerimi se je umetniški kolektiv RaumZeitPiraten nato podal na sprehod po mestnem središču.

Ne spreglejte