SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tako bi bilo videti nebo, če bi nas obiskal Saturn (video)

4

termometer

Saturn |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kakšen prizor bi nas čakal ob pogledu v nebo, če bi se velikanski plinasti planet Saturn iztrgal iz svoje orbite okrog Sonca in preletel Zemljo?

Večina ljubiteljev vesolja se strinja, da je plinasti gigant Saturn zaradi čudovitih obročev in kremaste barve z naskokom najlepši planet v Osončju. Ker je razdalja med njim in Zemljo približno osemkrat tolikšna kot razdalja med našim planetom in Soncem, je za opazovanje Saturnovih značilnosti nujna uporaba teleskopa. S prostim očesom je namreč mogoče videti le majceno svetlo piko.

Kaj pa, če bi Saturn ob neupoštevanju vseh fizikalnih zakonov zapustil svojo krožnico in odpotoval proti Zemlji? Nemogoč, a zanimiv scenarij je v zgornjem videoposnetku, ki je posrečena mešanica resničnosti in animacije, uprizoril studio Yeti Dynamics. Nujno si ga oglejte v celozaslonskem načinu in ločljivosti 1080p!

Recimo, da nas gravitacijska sila ne bi raztrgala na koščke … Ko bi se Saturn Zemlji približal na približno oddaljenost Marsa, bi postal najsvetlejši objekt na nebu, saj odbija štirikrat več sončnih žarkov kot naša Luna, pomaga pa tudi dejstvo, da je njegov premer kar devetkrat večji od Zemljinega. Čeprav bi bil na tej oddaljenosti Saturn videti manjši od Lune, bi bilo s prostim očesom mogoče razločiti posamezne obroče in morda celo opaziti Titan, največji Saturnov naravni satelit.

Z nadaljnjim približevanjem Zemlji bi Saturn postopoma osvetlil temno stran Lune, na njegovi površini pa bi bila dobro vidna črna pika – Zemljina senca. Ko bi Saturn preletel Zemljo (predpostavimo, da nas njegova gravitacija ne bi raztreščila na koščke in vsrkala v obroče) in nadaljeval svojo pot proti Soncu ali pa naprej v globine vesolja, bi videli precej drugačno sliko – Saturnovo neosvetljeno stran, ki planetu in obročem daje sivkast, skoraj prosojen videz.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin